N. Y. Times: Η Αμερική στην δίνη των “ενδιάμεσων εκλογών”- Γιατί είναι σύγκρουση ζωής και θανάτου για Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς

 N. Y. Times: Η Αμερική στην δίνη των “ενδιάμεσων εκλογών”- Γιατί είναι σύγκρουση ζωής και θανάτου για Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς

Shuran Huang για τους New York Times

Ακριβώς ένα μήνα μέχρι την ημέρα των εκλογών, οι Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να ευνοούνται να αναλάβουν τη Βουλή τον Νοέμβριο, αλλά η δυναμική στη μάχη για τη Γερουσία μετακινείται καθώς μια χιονοστιβάδα διαφήμισης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στοχεύει σε συγκεκριμένες κρίσιμες πολιτείες.

Όπως αναφέρει η ανάλυση των N.Y Times, για σχεδόν δύο δεκαετίες, οι ενδιάμεσες εκλογές ήταν μια διαδοχή κομματικών κυμάτων: για τους Δημοκρατικούς το 2006, τους Ρεπουμπλικάνους το 2010 και το 2014 και τους Δημοκρατικούς ξανά το 2018. Ωστόσο, καθώς οι πρώτες ταχυδρομικές κάλπες έρχονται στους ψηφοφόρους,οι ενδιάμεσες εκλογές στις 8 Νοεμβρίου φαίνονται ασυνήθιστα απρόβλεπτες – ένας λόγος αισιοδοξίας για τους Δημοκρατικούς, δεδομένου του πόσο αυστηρά έχει τιμωρηθεί το κόμμα που κατέχει τον Λευκό Οίκο τα τελευταία χρόνια

Τρεις πολιτείες συγκεκριμένα – η Τζόρτζια, η Νεβάδα και η Πενσυλβάνια – που θεωρούνται οι πιο πιθανές να αλλάξουν χέρια έχουν αναδειχθεί ως το επίκεντρο της μάχης της Γερουσίας με αυξανόμενο όγκο επιθετικότητας και διαφήμισης. Από πολλές απόψεις, τα δύο κόμματα μιλούσαν σχεδόν εξ ολοκλήρου μεταξύ τους τόσο στην προεκλογική εκστρατεία όσο και στα ΜΜΕ – διαφωνώντας λιγότερο για συγκεκριμένες πολιτικές παρά συζητώντας εντελώς διαφορετικές θεματικές ενότητες προκλήσεων και απειλών που αντιμετωπίζει το έθνος.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν σφυροκοπήσει τους ψηφοφόρους με μηνύματα για την άτονη οικονομία, το τρομακτικό έγκλημα, τον αυξανόμενο πληθωρισμό και έναν αντιδημοφιλή Πρόεδρο Μπάιντεν .

Οι Δημοκρατικοί αντέδρασαν προειδοποιώντας για την αφαίρεση των δικαιωμάτων αμβλώσεων και το φάντασμα της επιστροφής των συμμάχων του Ντόναλντ Τζ. Τραμπ στην εξουσία. Και τα δύο κόμματα προσαρμόζουν τα μηνύματά τους για να προσεγγίσουν τους ψηφοφόρους των προαστίων, ειδικά τις γυναίκες, που θεωρούνται το πιο πολύτιμο και πειστικό μπλοκ σε ένα πολωμένο εκλογικό σώμα.

Brittany Greeson για τους New York Times

Η πρόκληση για τους Δημοκρατικούς είναι ότι δεν έχουν επίσης κανένα περιθώριο λάθους. Προσκολλημένοι σε μια Γερουσία με 50-50 και μια μονοψήφια πλειοψηφία της Βουλής, επιδιώκουν να αψηφήσουν όχι μόνο την ιστορία, αλλά και τη μη δημοτικότητα του κ. Μπάιντεν. «Ακόμη και η παραμικρή δόνηση θα βάλει τους Δημοκρατικούς στη μειοψηφία», όπως το έθεσε ο Peter Hart, ένας γνωστός δημοσκόπος των Δημοκρατικών.

«Το μήνυμα των Δημοκρατικών είναι: «Εκλέξτε Ρεπουμπλικάνους και ο ουρανός μπορεί να πέσει!» είπε ο Paul Shumaker, ένας βετεράνος Ρεπουμπλικανός στρατηγός με έδρα τη Βόρεια Καρολίνα, αναφερόμενος στη ρητορική γύρω από τις αμβλώσεις και τον Τραμπισμό. Αλλά είπε ότι οι ψηφοφόροι «βλέπουν ότι ο ουρανός πέφτει – και όλα αυτά λόγω της κακής οικονομίας του Τζο Μπάιντεν. Η αύξηση των τιμών στο παντοπωλείο είναι καθημερινό γεγονός».

Οι Ρεπουμπλικάνοι επιδεικνύουν ανυπομονησία για την κατάληψη της Βουλής. Η εκπρόσωπος Elise Stefanik της Νέας Υόρκης, η πρόεδρος της Διάσκεψης των Ρεπουμπλικανών της Βουλής, προέβλεψε ένα «κόκκινο τσουνάμι» σε συνέντευξή της. «Νομίζω ότι μπορούμε να κερδίσουμε πάνω από 35 έδρες, κάτι που θα μας έδινε τη μεγαλύτερη πλειοψηφία από τη Μεγάλη Ύφεση», είπε.

Πηγή: New York Times

Σχετικά Άρθρα