Ισχυρή σεισμική δόνηση 5 Ρίχτερ στη Φωκίδα – Αισθητή και στην Αττική – Προβληματισμός αν ήταν ο κύριος σεισμός

 Ισχυρή σεισμική δόνηση 5 Ρίχτερ στη Φωκίδα – Αισθητή και στην Αττική – Προβληματισμός αν ήταν ο κύριος σεισμός

Σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τη νύχτα στη Φωκίδα.  Το επίκεντρο του σεισμού είναι ο οικισμός «Μακριά Μαλλιά» στην χερσόνησο Παρνασσίδας, ο οποίος βρίσκεται 12 χιλιόμετρα νότια – νοτιοανατολικά της Δεσφίνας.

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται τελικά στα 13,3 χιλιόμετρα και όχι στα 10, όπως ανέφεραν οι αρχικές εκτιμήσεις.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή ακόμη και στην Αττική. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ζημιές στην Ιτέα όπου ο κόσμος είναι ανήσυχος.

Η Πυροσβεστική δεν δέχθηκε τηλεφωνήματα, όμως οχήματα βγήκαν για περιπολία στους δρόμους της Ιτέας και της Άμφισσας για προληπτικούς λόγους.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Ευθύμιος Λέκκας είπε ότι ο σεισμός εκδηλώθηκε νότια της Ιτέας. «Είναι μία δόνηση που εντάσσεται στα πλαίσια της σεισμικότητας της περιοχής και παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου».

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου:

Ανήσυχος εμφανίζεται προς το παρόν ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Ο σεισμολόγος αναφέρει:

«ΔΕΝ μας έχει δώσει ακόμα τον απαιτούμενο αριθμό και μεγέθη μετασεισμών για να πούμε με σιγουριά ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Απαιτείται κάποια προσοχή και να εφαρμόζουμε τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης!

Η περιοχή έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Είναι σίγουρο ότι ΑΝ ΗΤΑΝ ο κύριος σεισμός τις επόμενες ημέρες θα έχουμε ένα τουλάχιστο ισχυρό μετασεισμό της τάξης του 4,5».

Σχετικά Άρθρα