Ιράν: Φοιτήτριες αποδοκίμασαν τον πρόεδρο Ραϊσί, φωνάζοντας “άντε χάσου” – Τις παρομοίασε με μύγες

 Ιράν: Φοιτήτριες αποδοκίμασαν τον πρόεδρο Ραϊσί, φωνάζοντας “άντε χάσου” – Τις παρομοίασε με μύγες

Φοιτήτριες στην Τεχεράνη φώναζαν «άντε χάσου» στον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, όταν επισκέφθηκε σήμερα το πανεπιστήμιό τους και καταδίκασε τους διαδηλωτές που κινητοποιήθηκαν με αφορμή τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών.

Ο Ραϊσί μίλησε σε καθηγητές και φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Αλζάχρα της Τεχεράνης και απήγγειλε ένα ποίημα που παρομοιάζει τους «ταραξίες» με μύγες.

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν μπαίνουν στην τέταρτη εβδομάδα τους.

«Φαντάζονται ότι μπορούν να επιτύχουν τους κακούς σκοπούς τους στα πανεπιστήμια. Έχουν άγνοια ότι οι φοιτητές και οι καθηγητές μας επαγρυπνούν και δεν θα επιτρέψουν στον εχθρό να πραγματοποιήσει τους κακούς σκοπούς του», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter από την ακτιβιστική ιστοσελίδα 1500tasvir δείχνει φοιτήτριες να φωνάζουν ρυθμικά «Ραϊσί, άντε χάσου» και «Μουλάδες, άντε να χαθείτε», την ώρα που ο πρόεδρος επισκέπτεται το πανεπιστήμιο. Σε άλλοι βίντεο φοιτητές λένε «Δεν θέλουμε έναν διεφθαρμένο επισκέπτη», αναφερόμενοι στον Ραϊσί.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την αυθεντικότητα των βίντεο.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, η 22χρονη Μαχσά Αμινί δεν πέθανε λόγω χτυπημάτων στο κεφάλι και στα άκρα που δέχτηκε όσο ήταν υπό κράτηση από την αστυνομία αλλά ο θάνατός της οφείλεται σε μια προϋπάρχουσα πάθηση.

Ξεπέρασαν τους 180 οι νεκροί

Σύμφωνα με οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περισσότεροι από 185 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκατοντάδες τραυματίστηκαν και χιλιάδες συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Μετά το κάλεσμα για μαζικές διαδηλώσεις σήμερα, οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και έκαναν χρήση δακρυγόνων στις κουρδικές πόλεις Σαναντάτζ και Σακέζ, ανέφερε η ιρανοκουρδική οργάνωση Hengaw.

Στη Σαναντάτζ, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Κουρδιστάν, ένας άνδρας κειτόταν νεκρός στο αυτοκίνητό του και μια γυναίκα ούρλιαζε «Αδιάντροποι», σύμφωνα με τη Hengaw που υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν τον άνδρα όταν κόρναρε σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Όμως ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι δεν χρησιμοποιούνται αληθινές σφαίρες και ότι ο άνδρας σκοτώθηκε από «αντεπαναστάτες» (ένοπλους αντιφρονούντες), όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο IRNA.

Η οργάνωση Iran Human Rights που εδρεύει στη Νορβηγία ανέφερε στον ιστότοπό της ότι στις διαδηλώσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 185 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 19 παιδιά. Οι μισοί από τους θανάτους καταγράφηκαν στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν.