Τσαγατάι Ερτσιγές: Ποιος είναι ο νέος τούρκος πρέσβης στην Αθήνα – Οι δηλώσεις για τα νησιά

 Τσαγατάι Ερτσιγές: Ποιος είναι ο νέος τούρκος πρέσβης στην Αθήνα – Οι δηλώσεις για τα νησιά

Όπως είναι γνωστό, οι επιλογές του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για την τοποθέτηση των διπλωματών του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις γνώσεις και τις ικανότητες τους για την χώρα που προορίζονται να υπηρετήσουν. Έτσι το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών διόρισε ως νέο πρέσβης στην Αθήνα τον 56χρονο Τσαγατάι Ερτσιγές (Çağatay Erciyes) έχοντας διπλωματική καριέρα 34 χρόνων. Γεννήθηκε το 1966 στην Άγκυρα, αποφοίτησε το 1988 από το TED Ankara College, το οποίο ιδρύθηκε το 1930 ως το πρώτο σχολείο από το TED (Σχολικό Εκπαιδευτικό Σύλλογο) και ήταν το πρώτο ιδιωτικό τουρκικό σχολείο που ιδρύθηκε μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας που δίδασκε αγγλικά.

Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Άγκυρας το 1988. Το 2002 αποφοίτησε από την Ακαδημία Ρόδου για το Δίκαιο και την Πολιτική των Ωκεανών στο Νιου Χαμσάιρ της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, ένα ίδρυμα αφιερωμένο στην προώθηση της καλύτερης κατανόησης του σύγχρονου δικαίου της θάλασσας, όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου.

Ο νέος Πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα το 1988 εισήλθε στο Υπουργείο Εξωτερικών και έγινε υποψήφιος επαγγελματίας αξιωματικός στο Ελληνικό Τμήμα και στη συνέχεια κατείχε διάφορες θέσεις. Έγινε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ναυτιλίας-Αεροπορίας, έγινε Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας με έδρα το Μόντρεαλ, την 1η Σεπτεμβρίου 2012, και ξεκίνησε τα καθήκοντά του ως Πρέσβης στη Βηρυτό από τις 15 Σεπτεμβρίου 2015. Υπηρέτησε ως Πρέσβης της Τουρκίας στη Βηρυτό μέχρι τις 8 Απριλίου 2018.

Υπήρξε μέλος της τουρκικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό το 2004 και στις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα για τα προβλήματα του Αιγαίου. Από τον Δεκέμβριο του 2018, ήταν ο Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Κύπρου-Ελλάδας, Ναυτιλίας-Αεροπορίας και Συνόρων.

  • Ο Ερτσιγές, ο οποίος είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί, διορίστηκε για τελευταία φορά πρέσβης στην Αθήνα στις 6 Οκτωβρίου 2022.

Το 2019 ο Ερτσιγές, ανέλαβε να ενημερώσει τους πρέσβεις των ξένων χωρών στην Τουρκία για το υπό τουρκικής σημαίας γεωτρύπανο Φατίχ που ξεκίνησε υπεράκτια γεώτρηση στα 42 ναυτικά μίλια από τη δυτική ακτή της Κύπρου.

Όπως αναφέρει το σημείωμα που διανεμήθηκε στους πρέσβεις «η περιοχή της γεώτρησης δεν έχει καμία σχέση με καμία από τις λεγόμενες περιοχές αδειών των «Ελληνοκυπρίων» ή τις περιοχές αδειών των Τουρκοκυπρίων που έχουν παραχωρηθεί στα Τουρκικά Πετρέλαια. Η εν λόγω περιοχή βρίσκεται εξ ολοκλήρου εντός της υφαλοκρηπίδας μας που είναι εγγεγραμμένη στα Ηνωμένα Έθνη και στις άδειες που παραχώρησε η Κυβέρνησή μας στην εταιρεία Τουρκικά Πετρέλαια (2009, 2012).»

Επίσης όπως είχε πει τότε ο Ερτσιγές «τα νησιά έχουν περιορισμένη ισχύ στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, εάν η θέση τους στρεβλώνει τη δίκαιη οριοθέτηση», αναφερόμενος έμμεσα τόσο στην Κύπρο όσο και στο Καστελόριζο και τα νησιά του Αιγαίου. Για πρώτη φορά εκφράστηκε σε εκείνη την ενημέρωση και η θέση της Τουρκίας ότι τα τρίτα μέρη δεν θα πρέπει να παίρνουν θέση αλλά να διαδραματίζουν εποικοδομητικό ρόλο.

  • Τον Οκτώβριο του 2020 ο Τσαγατάι Ερτσιγές, λίγους μήνες πριν την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών τον Γενάρη του 2021, ενημέρωσε δημοσιογράφους από ξένα μέσα για τις επιδιώξεις της Τουρκίας στις διερευνητικές συνομιλίες.

Ενδιαφέρον προκαλεί ότι η επιλογή Ερτσιγές, ενός διπλωμάτη που γνωρίζει πολύ καλά το δίκαιο της θάλασσας, γίνεται τη δεδομένη στιγμή, όπου η Τουρκία έχει ανεβάσει τους τόνους στις παράνομες διεκδικήσεις της έναντι της Ελλάδας κι έχει υπογράψει ένα νέο σύμφωνο με την Λιβύη στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων που πραγματοποιήθηκε το 2019.

Σχετικά Άρθρα