Guardian: Ποιά θα είναι η απάντηση Πούτιν μετά την έκρηξη στη γέφυρα Κερτς – Τεράστιο πλήγμα για την Μόσχα- Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του οδηγού του φορτηγού

 Guardian: Ποιά θα είναι η απάντηση Πούτιν μετά την έκρηξη στη γέφυρα Κερτς – Τεράστιο πλήγμα για την Μόσχα- Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του οδηγού του φορτηγού

Ένας άνδρας 51 ετών φέρεται να είναι ο οδηγός του φορτηγού με εκρηκτικά που εξερράγη τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Γέφυρα της Κριμαίας. Το ουκρανικό μέσο Tpyxa αναφέρει ότι ο άνδρας ονομάζεται Μαχίρ Γιουσούμποφ.

Εργαζόταν ως οδηγός φορτηγών και κινούνταν συνεχώς μέσα στην περιοχή του Κρασνοντάρ, ανατολικά από την Κριμαία. Επικοινώνησε με την οικογένεια του για τελευταία φορά πριν από δύο ημέρες.

  • Ενδιαφέρουσα είναι η πληροφορία ότι το ταξίδι για τη γέφυρα θα έπαιρνε μισή ώρα, ωστόσο για άγνωστους λόγους του πήρε έξι ώρες. Από την επίθεση σκοτώθηκε ο οδηγός και ένα ζευγάρι που επέβαινε σε αυτοκίνητο που κινούνταν δίπλα στο φορτηγό.

Οι Ρώσοι έλεγξαν το φορτηγό πριν ανέβει στη γέφυρα

Ερωτήματα για την έκρηξη στη γέφυρα στην Κριμαία προκαλεί βίντεο που δείχνει το φορτηγό όπου υπήρχαν εκρηκτικά, να δέχεται έλεγχο των αρχών ασφαλείας. Παράλληλα, οι αρχές ανακοίνωσαν τρεις νεκρούς από την έκρηξη. 

Σύμφωνα με το βίντεο, η αυθεντικότητα του οποίου μένει να επιβεβαιωθεί οι υπεύθυνοι έκαναν έλεγχο στην καρότσα, ωστόσο δεν είδαν κάτι ύποπτο. Παρόντες ήταν και ένστολοι. Λίγα λεπτά αργότερα, όπως προκύπτει από άλλο βίντεο που δείχνει τη στιγμή της έκρηξης, το φορτηγό ανατινάχθηκε ενώ βρίσκονταν εν κινήσει.

Την ίδια ώρα, ουκρανικά μέσα ενημέρωσης εξηγούν ότι η είσοδος στη γέφυρα της Κριμαίας δεν είναι εύκολη. Στις εισόδους έχουν εγκατασταθεί συστήματα ελέγχου ST-6035 από την αρμόδια διεύθυνση ασφαλείας του ρωσικού υπουργείου Μεταφορών, ενώ υπάρχουν συστήματα ελέγχου για εκρηκτικά.

Ανάλυση Guardian: Πώς θα απαντήσει η Μόσχα στο ισχυρό πλήγμα που δέχτηκε;

Τα επακόλουθα του χτυπήματος της Ουκρανίας, στη γέφυρα στο στενό του Κερτς που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία, αναλύει ο Guardian. Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, το χτύπημα στη γέφυρα το οποίο έχει συμβολικό χαρακτήρα για τους Ρώσους, υποχρεώνει τη Μόσχα να απαντήσει.

«Δώδεκα μίλια μακρύτερη και ψηλότερη από το Άγαλμα της Ελευθερίας, η γέφυρα του Κερτς στην κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας ήταν το στολίδι στην κορωνίδα των έργων υποδομής του Βλαντίμιρ Πούτιν – που στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης περιγράφεται ως “η κατασκευή του αιώνα”», αναφέρεται στο δημοσίευμα, όπου υπενθυμίζεται ότι, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εγκαινίασε τη γέφυρα στις 15 Μαΐου 2018, οδηγώντας ένα πορτοκαλί φορτηγό Kamaz ενώ είχε καυχηθεί για τη σημασία της στις δηλώσεις του αργότερα. 

«Σε διαφορετικές ιστορικές εποχές, ακόμη και επί τσάρων, οι άνθρωποι έκαναν όνειρα να χτίσουν αυτή τη γέφυρα. Επέστρεψαν στην ιδέα τη δεκαετία του 1930, τη δεκαετία του 1940, του 1950. Και τέλος, χάρη στη δουλειά και το ταλέντο σας, το θαύμα έγινε», είχε αναφέρει ο Ρώσος πρόεδρος στους εργάτες τότε.

Η στοχοποίηση της γέφυρας του Κερτς από τους Ουκρανούς υπήρχε εξαρχής στα σενάρια των Ρώσων, ενώ, από την πλευρά του το Κίεβο είχε προειδοποιήσει από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, ότι θα υπάρξουν αντίποινα. Σύμφωνα με τον Guardian, αυτός είναι και ο λόγος που, τις επόμενες ώρες ή μέρες, η Ρωσία αναμένεται να νιώσει υποχρεωμένη να αντεπιτεθεί.

«Αμέσως μετά (την έκρηξη) πολλοί αναλυτές έσπευσαν να σημειώσουν το χρονοδιάγραμμα, καθώς συνέβη μία ημέρα αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν γιόρτασε τα 70ά του γενέθλια εν μέσω μιας σειράς από πρόσφατες ταπεινωτικές ήττες στο ανατολικό και νότιο μέτωπο του επιθετικού του πολέμου κατά της Ουκρανίας», υπογραμμίζει το δημοσίευμα στο οποίο υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί οι πυρηνικές απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς και η φιέστα για την υπογραφή των διαταγμάτων επικύρωσης της προσάρτησης τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία, μετά τα τοπικά δημοψηφίσματα.

Η έκρηξη στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία είχε σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση μέρους του δρόμου, αλλά και τη φωτιά σε βαγόνια καυσίμων ενός τρένου το οποίο διέσχιζε τη σιδηροδρομική γραμμή της γέφυρας. Ο συμβολισμός της συγκεκριμένης γέφυρας είναι σημαντικός, αφού αποτελεί τη βασική γραμμή εφοδιασμού για όλες τις περιοχές της νότιας Ουκρανίας, και όχι μόνο για τον ρωσικό στρατό. Ήδη, οι κάτοικοι της Κριμαίας, μετά την έκρηξη έσπευσαν στα πρατήρια βενζίνης να φουλάρουν τα ρεζερβουάρ τους.

Ήδη ο ρωσικός στρατός βρίσκεται στην κατεχόμενη Κριμαία και σε άλλες περιοχές του νότου. Αυτή τη στιγμή έχει διακοπεί η χερσαία γραμμή εφοδιασμού του, παρότι, αυτός μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω των λιμανιών της χερσονήσου. Ωστόσο, η έκρηξη το πρωί του Σαββάτου (8/10) πραγματοποιήθηκε σε ένα σημείο όπου οι Ρώσοι εκτιμούσαν, από την αρχή του πολέμου, ότι οι Ουκρανοί δεν θα είχαν πρόσβαση. Τούς τελευταίους μήνες, όμως, με την ουκρανική αντεπίθεση, η κατάσταση έχει αλλάξει.

Η απάντηση της Μόσχας το μεγάλο ερωτηματικό

«Το πώς απαντά η Μόσχα είναι το μεγάλο ερώτημα. Όμως ήταν ερώτημα που φαινόταν όλο και πιο δυναμικά, καθώς η Ουκρανία είχε ασκήσει πίεση με την επιτυχή αντεπίθεση τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ των ρωσικών ελίτ και σχολιαστών για τη διεξαγωγή του πολέμου του Πούτιν», γράφει η Guardian, υπενθυμίζοντας ότι, και τον περασμένο Αύγουστο, η Ουκρανία είχε επιτεθεί στη ναυτική αεροπορική βάση στο Σάκι, με αποτέλεσμα οι Ρώσοι τουρίστες να εγκαταλείπουν μαζικά τις παραλίες της Κριμαίας μέσω αυτής της γέφυρας. Με τον πόλεμο να πλησιάζει, παράλληλα, οι ναυτικές δυνάμεις της Ρωσίας έχουν κάνει μία διακριτική αναδιάταξη.

Στο άρθρο υπενθυμίζονται ακόμα οι απειλές του αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προς τους Ουκρανούς τον περασμένο Απρίλιο. «Ένας από τους Ουκρανούς στρατηγούς μίλησε για την ανάγκη να χτυπηθεί η γέφυρα της Κριμαίας. Ελπίζω να καταλαβαίνει ποιος θα είναι ο στόχος αντιποίνων», έλεγε τότε ο Μεντβέντεφ.

Η Guardian καταλήγει ότι, η έκρηξη της γέφυρας, «τουλάχιστον αποτελεί μια τεράστια προπαγανδιστική νίκη για το Κίεβο που θα θεωρηθεί ένδειξη ότι όχι μόνο δεν φοβάται τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν, αλλά και ότι πιστεύει ότι κερδίζει τον πόλεμο».

Αποκατάσταση της κίνησης στις λωρίδες που δεν καταστράφηκαν από την έκρηξη

Αποκαταστάθηκε η περιορισμένη κίνηση των οχημάτων στις λωρίδες που δεν καταστράφηκαν από την πρωινή έκρηξη στη Γέφυρα της Κριμαίας ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών είχε ανακοινώσει ότι η οδική κίνηση των οχημάτων θα αποκατασταθεί σύντομα στις λωρίδες της Γέφυρας της Κριμαίας που δεν έπαθαν καταστροφές από την έκρηξη που έγινε σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με το ίδιο υπουργείο, η κίνηση θα είναι περιορισμένη στη διέλευση της γέφυρας προς εναλλακτικές κατευθύνσεις.

Σχετικά Άρθρα