Ιράν:Ακόμη ένα 16χρονο κορίτσι νεκρό – Για ” αυτοκτονία ” κάνει λόγο ανώτατος δικαστής (vid)

 Ιράν:Ακόμη ένα 16χρονο κορίτσι νεκρό – Για ” αυτοκτονία ” κάνει λόγο ανώτατος δικαστής (vid)

Νέο περιστατικό δολοφονίας μίας 16χρονης κοπέλας συγκλονίζει το Ιράν, καθώς, αφού συνελήφθη η έφηβη από τις δυνάμεις ασφαλείας ξυλοκοπήθηκε δια ροπάλου μέχρι θανάτου. Ο λόγος, για την έφηβη Σαρίνα Εσμελζαντέ, που συμμετείχε σε διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του Ιράν και σε πορείες που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί. Επίσης, το κορίτσι ήταν αρκετά δημοφιλές στο ιρανικό YouTube.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι δυνάμεις ασφαλείας την ξυλοκόπησαν με ρόπαλα αφού την συνέλαβαν σε μια διαδήλωση στο Καράχ στην επαρχία Αλμπόρζ στις 23 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πηγές τις Guardian, μια δήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας ισχυρίστηκε, ότι η οικογένεια της Εσμελζαντέ είχε δεχτεί «έντονη πίεση για να εξασφαλιστεί η σιωπή της» και να συμφωνήσει με ισχυρισμούς Ιρανών αξιωματούχων.

Σήμερα, καθώς η είδηση ​​του θανάτου του Εσμελζαντέ διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna, κατά τα όσα δήλωσε ο ανώτατος δικαστής της επαρχίας Αλμπόρζ, μετέδωσε, ότι σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα, ο θάνατος της έφηβης ήταν αυτοκτονία. Ειδικότερα, απέδωσε τον θάνατο της Εσμελζαντέ σε πτώση από τη στέγη ενός πενταώροφου κτηρίου και πως το κορίτσι είχε ιστορικό σε προβλήματα ψυχικής υγείας.

Τα βίντεο της Εσμελζαντέ στο YouTube, που έχουν γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την δείχνουν να ακούει μουσική, να χορεύει και να μιλά για τα όνειρά της να ταξιδέψει. Σε ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε ευρέως, η Εσμελζαντέ εμφανίζεται να τραγουδά το «Take Me to Church» του Hozier. Σε άλλα, μιλά για τα δικαιώματα των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της απόρριψης της υποχρεωτικής χιτζάμπ και του θυμού της για την οικονομική κατάσταση στο Ιράν.

Σε ομάδες ιδιωτικών μηνυμάτων σε κοινωνικό μέσο, μαθήτριες σε όλο το Ιράν είπαν ότι σχεδίαζαν διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο για να δείξουν αλληλεγγύη στον Εσμελζαντέ και τη Νίκα Σακαράμι, τη 17χρονη μαθήτρια που χάθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου και επίσης φέρεται να βασανίστηκε και να σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν.

Παρά τους ισχυρισμούς της οικογένειάς της Σακαράμι, ότι ξυλοκοπήθηκε και βιάστηκε και ότι το σώμα της θάφτηκε χωρίς τη συγκατάθεσή τους, οι Ιρανοί αξιωματούχοι είπαν, ότι το κορίτσι είχε επίσης αυτοκτονήσει πηδώντας από την οροφή ενός κτηρίου.

Αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, η μητέρα της Σακαράμι κατηγόρησε τις ιρανικές αρχές για τη δολοφονία της κόρης της και ισχυρίστηκε ότι προσπάθησαν να την αναγκάσουν να δηλώσει, πως ο θάνατος της κόρης της οφειλόταν σε αυτοκτονία.

Την Παρασκευή το πρακτορείο ειδήσεων Irna είπε, ότι η αναφορά του Ιρανού ιατροδικαστή για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, της 22χρονης γυναίκας που πέθανε μετά τη σύλληψη της από την αστυνομία ηθικής του Ιράν και της οποίας ο θάνατος πυροδότησε εκτεταμένες διαμαρτυρίες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν πέθανε λόγω χτυπημάτων στο κεφάλι και στα άκρα αλλά από πολυοργανική ανεπάρκεια, την οποία προκάλεσε εγκεφαλική υποξία και συνδέεται με ένα παλαιότερο πρόβλημα υγείας της και συγκεκριμένα με «μια χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός όγκου στον εγκέφαλο σε ηλικία 8 ετών», σύμφωνα με ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης.

Σχετικά Άρθρα