New York Times: Οι Ουκρανοί πίσω από τη δολοφονία της Ντούγκινα, λένε οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

 New York Times: Οι Ουκρανοί πίσω από τη δολοφονία της Ντούγκινα, λένε οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η επίθεση που σκότωσε την Ντάρια Ντούγκινα εγκρίθηκε από την ουκρανική κυβέρνηση.

Αυτό προκύπτει από το ρεπορτάζ των «New York Times», που αναφέρει ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ πιστεύουν ότι «τμήματα της ουκρανικής κυβέρνησης» έδωσαν την έγκριση για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο της Ντάρια Ντούγκινα, κόρης του Αλεξάντρ Ντούγκιν.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών φοβούνται ότι αυτή η πληροφορία θα μπορούσε να διευρύνει τη σύγκρουση. Επίσης, αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στην επίθεση με κανέναν τρόπο και πως δεν γνώριζαν για την επίθεση πριν αυτή συμβεί, ενώ προσθέτουν ότι αν γνώριζαν θα είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους. Παράλληλα, σύμφωνα με τους NYT, επέπληξαν τους Ουκρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή.

Η Μόσχα εξαρχής κατηγόρησε για τον θάνατο της Ντούγκινα τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας, ωστόσο το Κίεβο το αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Μάλιστα, η Ρωσία είχε κατονομάσει ως δολοφόνο μια Ουκρανή, την οποία κατηγορεί ως μέλος του «τάγματος Αζόφ». Κατά τη Μόσχα, εκείνη πυροδότησε τη βόμβα στο αυτοκίνητο της Ντάρια Ντούγκινα και εν συνεχεία διέφυγε στην Εσθονία με ένα Mini Cooper.

Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, η Natalia Vovk -στην οποία επιρρίπτουν την ευθύνη για τη δολοφονία της κόρης του στενού συμμάχου του Βλαντίμιρ Πούτιν, Αλεξάντερ Ντούγκιν- χρησιμοποίησε τη 12χρονη κόρη της για να τη βοηθήσει να εντοπίσει την 29χρονη Ντάρια Ντούγκινα.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών της Ρωσίας (FSB) υποστήριξε ότι η Vovk, μητέρα που υπηρετεί στον ουκρανικό στρατό, έφθασε στη Μόσχα με στόχο να δολοφονήσει τη Ντούγκινα. Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα μια φωτογραφία της κι ένα βίντεο, που φέρεται να τη δείχνει στη Μόσχα την ώρα της έκρηξης.

Στο βίντεο της FSB αναφέρεται ότι απεικονίζεται η Natalya Vovk, μαζί με την κόρη της, να εισέρχονται στη Ρωσία, και μέσα στο κτίριο όπου ζούσε το θύμα, και στη συνέχεια να αποχωρούν βιαστικά από τη χώρα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η 43χρονη Ουκρανή και βασική ύποπτη της δολοφονίας εισήλθε στη Ρωσία στις 23 Ιουλίου με αμάξι που έφερε πινακίδες της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», ενώ στη Μόσχα τις άλλαξε με πινακίδες του Καζακστάν. Λίγες ώρες μετά τη βομβιστική επίθεση, η 43χρονη πέρασε στην Εσθονία με ουκρανικές αυτή τη φορά πινακίδες.

Πιστεύεται ότι η βόμβα που είχε τοποθετηθεί κάτω από το κάθισμα του οδηγού είχε ως στόχο τον Ντούγκιν, ο οποίος επρόκειτο να μεταβεί με το ίδιο αυτοκίνητο με τη δημοσιογράφο κόρη του, αλλά αποφάσισε να επιστρέψει τελικά με ένα άλλο.

Σχετικά Άρθρα