N.Y Times: Ουκρανοί αξιωματούχοι πίσω από την βομβιστική επίθεση κατά του Ρώσου εθνικιστή Ντούγκιν- Σκοτώθηκε η κόρη του- Πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ

 N.Y Times: Ουκρανοί αξιωματούχοι πίσω από την βομβιστική επίθεση κατά του Ρώσου εθνικιστή Ντούγκιν- Σκοτώθηκε η κόρη του- Πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών πιστεύουν ότι τμήματα της ουκρανικής κυβέρνησης ενέκρινε την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στη Μόσχα τον Αύγουστο που σκότωσε την Ντάρια Ντούγκινα, κόρη του εξέχοντος Ρώσου εθνικιστή. Και σύμφωνα με τους New York Times, αυτό είναι ένα νέο στοιχείο μιας μυστικής εκστρατείας που Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να διευρύνει τη σύγκρουση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμετείχαν στην επίθεση , είτε παρέχοντας πληροφορίες είτε άλλη βοήθεια, δήλωσαν αξιωματούχοι. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι δεν γνώριζαν την επιχείρηση νωρίτερα και θα είχαν αντιταχθεί στη δολοφονία αν τους ζητούσαν τη γνώμη.

Η αξιολόγηση της ουκρανικής εμπλοκής, η οποία δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν, κοινοποιήθηκε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Η Ουκρανία αρνήθηκε ότι εμπλέκεται στη δολοφονία αμέσως μετά την επίθεση, και ανώτεροι αξιωματούχοι επανέλαβαν αυτές τις αρνήσεις όταν ρωτήθηκαν για την αξιολόγηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ενώ η Ρωσία δεν έχει αντεπιτεθεί με συγκεκριμένο τρόπο για τη δολοφονία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ότι τέτοιες επιθέσεις – ενώ έχουν υψηλή συμβολική αξία – έχουν μικρό άμεσο αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης και θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη Μόσχα να πραγματοποιήσει τα δικά της πλήγματα εναντίον ανώτερων Ουκρανών αξιωματούχων. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν απογοητευτεί από την έλλειψη διαφάνειας της Ουκρανίας σχετικά με τα στρατιωτικά και κρυφά σχέδιά της, ειδικά σε ρωσικό έδαφος.

Από την αρχή του πολέμου, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας έχουν επιδείξει την ικανότητά τους να φτάσουν στη Ρωσία για να διεξάγουν επιχειρήσεις δολιοφθοράς. Η δολοφονία της Dugina, ωστόσο, θα ήταν μια από τις πιο τολμηρές επιχειρήσεις μέχρι σήμερα – δείχνοντας ότι η Ουκρανία μπορεί να πλησιάσει πολύ εξέχοντες Ρώσους.
Σε μια φωτογραφία φυλλαδίου που έδωσε στη δημοσιότητα η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας, οι ανακριτές εργάστηκαν στο σημείο της έκρηξης αυτοκινήτου που σκότωσε την κ. Dugina.

Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποπτεύονται ότι ο πατέρας της Ντούγκινα, ο Αλεξάντρ Ντούγκιν , Ρώσος υπερεθνικιστής, ήταν ο πραγματικός στόχος της επιχείρησης και ότι οι πράκτορες που την πραγματοποίησαν πίστευαν ότι θα ήταν στο όχημα με την κόρη του.

Ο Ντούγκιν, μια από τις πιο εξέχουσες φωνές της Ρωσίας που παροτρύνει τη Μόσχα να εντείνει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, υπήρξε ο κύριος υποστηρικτής μιας επιθετικής, ιμπεριαλιστικής Ρωσίας.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν για τις πληροφορίες δεν αποκάλυψαν ποια στελέχη της ουκρανικής κυβέρνησης πιστεύεται ότι ενέκριναν την αποστολή, ποιος πραγματοποίησε την επίθεση ή αν ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky είχε δώσει εντολή για την αποστολή.

Σχετικά Άρθρα