Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στη Βουλή την υπόθεση ανταλλαγής των BMP-1 με τα γερμανικά Marder – Η ερώτηση Τσίπρα

 Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στη Βουλή την υπόθεση ανταλλαγής των BMP-1 με τα γερμανικά Marder – Η ερώτηση Τσίπρα

Την υπόθεση της απόσυρσης των BMP-1 και της αντικατάστασης τους με τα γερμανικά Marder φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για ακόμη μια φορά, στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε προς τον υπουργό Άμυνας ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Δυτικής Αττικής Γιώργος Τσίπρας με θέμα: «Χρονισμός, διατήρηση της αμυντικής ικανότητας, συσκότιση σχετικά με τη συμφωνία ανταλλαγής οχημάτων μάχης με τη Γερμανία».

Στην ερώτηση του ο Γιώργος Τσίπρας επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Πληροφορηθήκαμε τη συμφωνία ανταλλαγής Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1 των Ενόπλων Δυνάμεων με γερμανικά ΤΟΜΑ Marder από τον Καγκελάριο Σολτς στις 1/6/22.

Πληροφορηθήκαμε και πάλι από τη γερμανική πλευρά στις 2/10/22, συγκεκριμένα τη Γερμανίδα Υπουργό Άμυνας , ότι «η Ουκρανία θα εφοδιαστεί γρήγορα με άρματα μάχης από την Ελλάδα» χωρίς να προσδιορίζεται πότε θα παραδοθούν στην Ελλάδα τα γερμανικά ΤΟΜΑ «ανταλλαγής».

Σε αντίθεση με ότι ισχύει σε όλες σχεδόν τις δυτικές χώρες που παρέχουν οπλισμό στην Ουκρανία, δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση της Βουλής για τις σχετικές ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης.

Δηλώνατε στη Βουλή στις 8/6/22 ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ζήτημα του χρονισμού αυτής της ανταλλαγής. Ο σκοπός μας είναι να μην υπάρξει ούτε μια ώρα κενού στην αμυντική διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή να μην τα παραχωρήσουμε σήμερα και τα πάρουμε σε ένα διάστημα από τώρα».

Δηλώνατε στην ίδια ομιλία ότι «επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πριν από την άφιξη των Marder απαιτείται εκπαίδευση προσωπικού τόσο σε θέματα χειρισμού και χρήσης όσο και θέματα συντήρησης και επισκευών», πέραν της εξασφάλισης της απαραίτητης ασφάλειας εφοδιασμού σε σχετικά πυρομαχικά και ανταλλακτικά».

Στην ερώτηση του ο βουλευτής της αξιωματικης αντιπολίτευσης θέτει δυο ερωτήματα στον υπουργό Άμυνας:

1)Έχει εξασφαλιστεί το κατά την άποψή του «ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα του χρονισμού αυτής της ανταλλαγής» και πράγματι δεν θα υπάρξει κενό, ή έχει προηγηθεί η απομάκρυνση των BMP-1 της προμήθειας και θέσης σε επιχειρησιακή κατάσταση των Marder; Αληθεύει ότι τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (BMP-1) αντικαθίστανται στους τόπους απ’ όπου απομακρύνονται με σαφώς υποδεέστερα σε δύναμη πυρός και θωράκιση Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ); Δημιουργείται κενό εκεί απ’ όπου απομακρύνθηκαν τα ΤΟΜΠ;

2)Έχει υπάρξει επίσημη συμφωνία ή σύμβαση με τη γερμανική πλευρά για την ανταλλαγή ή προμήθεια των Marder, και ειδικότερα για το ζήτημα του «χρονισμού», ή όλα εξελίσσονται βάσει άτυπων συνεννοήσεων; Υφίσταται και ποιο το κόστος της προμήθειας και μεταφοράς των Marder συμπεριλαμβανομένου του κόστους προμήθειας σχετικών πυρομαχικών και ανταλλακτικών;

Ολόκληρη η ερώτηση Τσίπρα

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: “Χρονισμός, διατήρηση της αμυντικής ικανότητας, συσκότιση σχετικά με τη συμφωνία ανταλλαγής οχημάτων μάχης με τη Γερμανία”

Πληροφορηθήκαμε τη συμφωνία ανταλλαγής Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1 των Ενόπλων Δυνάμεων με γερμανικά ΤΟΜΑ Marder από τον Καγκελάριο Σολτς στις 1/6/22. Πληροφορηθήκαμε και πάλι από τη γερμανική πλευρά στις 2/10/22, συγκεκριμένα τη Γερμανίδα Υπουργό Άμυνας , ότι «η Ουκρανία θα εφοδιαστεί γρήγορα με άρματα μάχης από την Ελλάδα» χωρίς να προσδιορίζεται πότε θα παραδοθούν στην Ελλάδα τα γερμανικά ΤΟΜΑ «ανταλλαγής».

Επειδή σε αντίθεση με ότι ισχύει σε όλες σχεδόν τις δυτικές χώρες που παρέχουν οπλισμό στην Ουκρανία, δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση της Βουλής για τις σχετικές ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης.

Επειδή σε αντίθεση με την άρνηση ενημέρωσης συσκότιση που επικρατεί στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ για παράδειγμα, για το ίδιο θέμα, με την απόφαση HR790 του Κογκρέσου «το αργότερο 10 ημέρες πριν από την παροχή εξοπλισμού, ο Υπουργός Άμυνας θα διαβιβάζει στις επιτροπές άμυνας αναφορά που περιέχει: λεπτομερή περιγραφή των μέσων που παρέχονται, τον αντίκτυπο στα αποθέματα των ΗΠΑ και πιστοποίηση ότι η μεταφορά των ειδών είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και μια αιτιολόγηση για αυτήν την απόφαση».

Επειδή εσείς ο ίδιος δηλώνατε στη Βουλή στις 8/6/22 ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ζήτημα του χρονισμού αυτής της ανταλλαγής. Ο σκοπός μας είναι να μην υπάρξει ούτε μια ώρα κενού στην αμυντική διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή να μην τα παραχωρήσουμε σήμερα και τα πάρουμε σε ένα διάστημα από τώρα».

Επειδή εσείς ο ίδιος δηλώνατε στην ίδια ομιλία ότι «επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πριν από την άφιξη των Marder απαιτείται εκπαίδευση προσωπικού τόσο σε θέματα χειρισμού και χρήσης όσο και θέματα συντήρησης και επισκευών», πέραν της εξασφάλισης της απαραίτητης ασφάλειας εφοδιασμού σε σχετικά πυρομαχικά και ανταλλακτικά.

Επειδή διανύοντας μια χωρίς προηγούμενο περίοδο έντασης και επιθετικής ρητορικής από τουρκικής πλευράς και σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στις 11/9/22 «η Τουρκία απειλεί τα ελληνικά νησιά», δεν επιτρέπεται καμιά υπονόμευση της αμυντικής ικανότητας ειδικά στα νησιά μας.

Επειδή, παρ’ όλα αυτά, η σπουδή εκτέλεσης ανομολόγητων δεσμεύσεων προς τρίτους φαίνεται να βρίσκεται για την κυβέρνηση σε υψηλότερη προτεραιότητα από τη μη αναστάτωση της αμυντικής διάταξης.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1) Έχει εξασφαλιστεί το κατά την άποψή του «ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα του χρονισμού αυτής της ανταλλαγής» και πράγματι δεν θα υπάρξει κενό, ή έχει προηγηθεί η απομάκρυνση των BMP-1 της προμήθειας και θέσης σε επιχειρησιακή κατάσταση των Marder; Αληθεύει ότι τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (BMP-1) αντικαθίστανται στους τόπους απ’ όπου απομακρύνονται με σαφώς υποδεέστερα σε δύναμη πυρός και θωράκιση Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ); Δημιουργείται κενό εκεί απ’ όπου απομακρύνθηκαν τα ΤΟΜΠ;

2) Έχει υπάρξει επίσημη συμφωνία ή σύμβαση με τη γερμανική πλευρά για την ανταλλαγή ή προμήθεια των Marder, και ειδικότερα για το ζήτημα του «χρονισμού», ή όλα εξελίσσονται βάσει άτυπων συνεννοήσεων; Υφίσταται και ποιο το κόστος της προμήθειας και μεταφοράς των Marder συμπεριλαμβανομένου του κόστους προμήθειας σχετικών πυρομαχικών και ανταλλακτικών;

Ο ερωτών βουλευτής,
Γιώργος Τσίπρας»

Σχετικά Άρθρα