Καλπάζει η τιμή του πετρελαίου – Λευκός Οίκος: Ο ΟΠΕΚ+ ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία – Απάντηση στην ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

 Καλπάζει η τιμή του πετρελαίου – Λευκός Οίκος: Ο ΟΠΕΚ+  ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία – Απάντηση στην ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Οι ισχυρές πετρελαιοπαραγωγές χώρες του ΟΠΕΚ+ (κυρίως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία), απάντησαν στην πρόθεση της ΕΕ να επιβάλλει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, δηλαδή να αγοράζεται φθηνότερα από τις διεθνείς τιμές.

Κατά τη συνεδρίαση του στη Βιέννη της Αυστρίας που ολοκληρώθηκε, τα μέλη του OPEC+ κατέληξαν σε μια μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μετέδωσε το Reuters.

Η μείωση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Νοέμβριο.

Το αρχικό αίτημα Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας ήταν για μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως αλλά μετά την χθεσινή απόφαση της ΕΕ κρίθηκε ότι έπρεπε να μειωθεί η παραγωγή στην διπλάσια ποσότητα!

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα συμπαρασύρει και τα παράγωγά του, βενζίνη κτλ. κατά 20% τουλάχιστον, λόγω της απόφασης του ΟΠΕΚ+ να στηρίξει τη Ρωσία αλλά και τις οικονομίες των πετρελαιοπαραγωγών κρατών και να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ θα σημάνει αντίστοιχες αυξήσεις και στις δυτικές χώρες με μεγάλη παραγωγή πετρελαίου, όπως ΗΠΑ, η Νορβηγία και η Βρετανία.

Οι αγορές αποτύπωσαν αμέσως το γενικότερο κλίμα στην ενέργεια, καθώς οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά στο συν 1%, στα 92,6 δολάρια το βαρέλι, αρκετά ψηλότερα σε σχέση με τα 85 δολάρια την περασμένη εβδομάδα.

Αντίδραση του Λευκού Οίκου

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως καθιστά ξεκάθαρο ότι ο οργανισμός «ευθυγραμμίζεται» με τη Ρωσία, υποστήριξε σήμερα (5/10) η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, χαρακτηρίζοντάς την «εσφαλμένη».

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε γνωστοποιήσει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήταν «απογοητευμένος» με την «κοντόφθαλμη» απόφαση του ΟΠΕΚ+.

Οι δεκατρείς χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, και οι δέκα σύμμαχοι τους (με ηγέτιδα δύναμη τη Ρωσία), αποφάσισαν τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 το 2020, παρά τις αντιδράσεις και τις πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.

Σχετικά Άρθρα