Η Κεραμέως κατέθεσε αγωγή κατά της ΑΔΕΔΥ

 Η Κεραμέως κατέθεσε αγωγή κατά της ΑΔΕΔΥ

Στη δικαιοσύνη – κατά της ΑΔΕΔΥ αυτή τη φορά – προσέφυγε η Νίκη Κεραμέως, με αγωγή που κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Ο λόγος είναι πως πρόσφερε κάλυψη στο ανώτατο συνδικαλιστικό επίπεδο τους εκπαιδευτικούς που απέχουν-απεργούν από τον θεσμό του ενδοσχολικού συντονιστή και του παιδαγωγικού συμβούλου-μέντορα, ύστερα από σχετικό αίτημα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ).

Μόλις πριν από δυο εβδομάδες η υπουργός Παιδείας προσέφυγε ξανά στα δικαστήρια για να ακυρώσει απόφαση συνδικαλιστικού οργάνου, σε εκείνη την περίπτωση της ΔΟΕ, της οποίας η απεργία κρίθηκε εντέλει παράνομη αλλά όχι και καταχρηστική.

«Στα σχολεία μας αυτή τη χρονιά ξεκίνησε ο θεσμός του “μέντορα”, δηλ. έμπειροι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν και καθοδηγούν τους νεότερους συναδέλφους τους. Συνδικαλιστικές ηγεσίες κήρυξαν απεργία διαρκείας για τον θεσμό αυτό (όπως και για την αξιολόγηση σχολικής μονάδας, την αξιολόγηση εκπαιδευτικού συστήματος “PISA” αλλά και απεργία για τις εξετάσεις στα πρότυπα σχολεία).

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, δηλαδή, δεν θέλουν να υποστηρίξουν τους νεότερους συναδέλφους τους και αξιώνουν την μη εφαρμογή του νόμου. H απεργία αυτή κρίθηκε παράνομη από το Δικαστήριο. Στη συνέχεια, η ΔΟΕ ζήτησε “κάλυψη” από την ΑΔΕΔΥ, δηλαδή να προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ ως ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο ολόιδια απεργία με αυτήν που κρίθηκε παράνομη. Η ΑΔΕΔΥ κήρυξε ολόιδια απεργία, και σήμερα προσέφυγα στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να κηρυχθεί και αυτή η απεργία παράνομη. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ένα καλύτερο σχολείο, με εκπαιδευτικούς που θα γίνονται συνεχώς καλύτεροι και θα προσφέρουν ακόμη περισσότερα στα παιδιά μας», ανέφερε η Νίκη Κεραμέως στην προσωπική της σελίδα στο facebook.

Στη νέα – πανομοιότυπη με την αμέσως προηγούμενη – αγωγή της, η υπουργός Παιδείας υποστηρίζει ότι το αίτημα της ΑΔΕΔΥ συνίσταται σε κατάργηση ψηφισμένου νόμου και εκδοθεισών υπουργικών αποφάσεων και ότι «δεν περιλαμβάνει ορισμένο αίτημα για τη διαφύλαξη ή προαγωγή συγκεκριμένου εργασιακού ή οικονομικού συμφέροντος των δημοσίων υπαλλήλων μελών της εναγόμενης. Στοχεύει ομολογουμένως να εμποδίσει την εφαρμογή του νόμου και των συναφών κανονιστικών πράξεων, ήτοι να ματαιώσει την εφαρμογή των θεσμών του Ενδοσχολικού Συντονιστή και του Παιδαγωγικού Συμβούλου-Μέντορα. Δεν διεκδικεί τη ματαίωση, αλλά την ικανοποιεί από μόνη της και την επιβάλλει».

Παράλληλα, επικαλείται ξανά τυπικούς λόγους, όπως αυτοί απορρέουν από τον τελευταίο νόμο Χατζηδάκη, και καταλήγει: «Κατά συνέπεια, η ένδικη απεργιακή κινητοποίηση είναι όλως παράνομη, και ως καταχρηστική, η εναγόμενη δεν μου αφήνει άλλη επιλογή από το να ασκήσω την παρούσα, έχοντας πρόδηλο έννομο συμφέρον προς τούτο».

Τι αναφέρει η ΑΔΕΔΥ

Από τη δική της μεριά, η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της μετά την κατάθεση της αγωγής εκ μέρους της Ν. Κεραμέως σημειώνει:

  • Η νέα προσφυγή της υπουργού Παιδείας ενάντια στην Απεργία – Αποχή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποτελεί νέα πρόκληση απέναντι στους εκπαιδευτικούς και σε όλους τους εργαζόμενους.

Αποκαλύπτει την πλήρη απομόνωση της υπουργού Παιδείας και της πολιτικής της από τους εκπαιδευτικούς. Η σύμπτωση της προσφυγής στα δικαστήρια ενάντια στην απεργία αποχή που συμμετέχει η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών στις 5 Οκτώβρη, ακριβώς στην Παγκόσμια Ημέρα του Εκπαιδευτικού και της Εκπαίδευσης, συμβολίζει τον εχθρικό της ρόλο και τη θέση της απέναντι στις ανάγκες και τις αγωνίες του κόσμου της εκπαίδευσης.

  • Αναδεικνύει για άλλη μια φορά τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης και την επίθεσή της στο δικαίωμα της απεργίας με τον Νόμο Χατζηδάκη και τα δικαστήρια.

Υπουργείο Παιδείας και κυβέρνηση δεν βρίσκουν κανένα στήριγμα στους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους και προσπαθούν να επιβάλλουν την πολιτική τους με τον αυταρχισμό, τις απειλές, τα δικαστήρια, τα ΜΑΤ και την καταστολή.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, Τετάρτη 5 του Οκτώβρη ώρα 13.00, στα δικαστήρια της Ευελπίδων, την ώρα που θα εκδικάζεται η προσφυγή της υπουργού Παιδείας κατά της ΑΔΕΔΥ.

Για τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών, που θέλουν να συμμετέχουν στη συγκέντρωση προκηρύσσουμε διευκολυντική στάση εργασίας 12.00 – 15.00.

Ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι θα βρουν τον τρόπο να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Τα συνδικάτα και το δικαίωμα στην απεργία δεν θα μπουν στο γύψο.

Σχετικά Άρθρα