Συναγερμός στο Μαξίμου για την ακρίβεια και φόβοι για κοινωνικές αντιδράσεις – Ποιά μέτρα είναι στο τραπέζι

 Συναγερμός στο Μαξίμου για την ακρίβεια και φόβοι για κοινωνικές αντιδράσεις – Ποιά μέτρα είναι στο τραπέζι

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την κυβέρνηση όσον αφορά τη λήψη ευρωπαϊκών μέτρων για την ενεργειακή κρίση που μαστίζει ελληνικά νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου, γνωρίζουν καλά πως το ζήτημα της ενέργειας και γενικότερα η πορεία της οικονομίας θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον νικητή των επόμενων εκλογών και θεωρούν πως αν η ΝΔ κερδίσει την «μάχη της ακρίβειας» τότε μπορεί να στοχεύσει στην αυτοδυναμία.

Της Άννας Καραβοκύρη

Αντιθέτως, φοβούνται πως αν η ΝΔ δεν καταφέρει να κερδίσει την μάχη της ακρίβειας τότε οι κίνδυνοι της πολιτικής αναταραχής θα είναι ορατοί. 

Στο κυβερνητικό επιτελείο αυτή την στιγμή επικρατεί προβληματισμός για την αδυναμία της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει συλλογικά τα προβλήματα που προκαλεί η εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου.

  • Στόχος της κυβέρνησης είναι με τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει να συγκρατήσει το ενεργειακό ράλι που δημιουργεί το τσουνάμι ακρίβειας και για αυτό σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζεται και στην ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς. Στόχος της κυβέρνησης είναι φέρει νέο χρήμα στα ελληνικά ταμεία και για αυτό ζήτησε από την Κομισιόν να λάβει τη 2η πληρωμή δόσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 2 δισ. Ευρώ.

Η κυβέρνηση υπολογίζει μέχρι το τέλος του έτους να έχει λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης 11,08 δις ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Αυγούστου 2021 η Ελλάδα έλαβε προχρηματοδότηση ύψους 3,96 δισ. ευρώ και στις 8 Απριλίου 2022 έλαβε την εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους  3,56 δισ. ευρώ. Το νέο αίτημα αφορά 1,72 δισ. ευρώ για την πληρωμή επιδοτήσεων και 1,84 δισ. ευρώ για την πληρωμή δανείων.

Παρά ταύτα κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους πως ήδη «τρέχουν» σημαντικές παρεμβάσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων ως το τέλος του έτους.

Αυτές είναι:

  • Επιδοτήσεις στην κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων (δημοσιονομικό κόστος 9,5 δισ. ευρώ).
  • Επιστροφή του 60% της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακά τιμολόγια που εκδόθηκαν από 01/12/2021 έως και 31/06/2022 (δημοσιονομικό κόστος 296 εκατ. ευρώ).
  • Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης (δημοσιονομικό κόστος 453 εκατ. ευρώ).
  • Εφαρμογή του μέτρου της προπληρωμένης κάρτας για αγορά καυσίμων κίνησης (fuel pass) (δημοσιονομικό κόστος 300 εκατ. ευρώ).
  • Επιδοτήσεις γεωργών και κτηνοτρόφων, μείωση του Φ.Π.Α. στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα και επιστροφή του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου κίνησης στους αγρότες (δημοσιονομικό κόστος 212 εκατ. ευρώ).
  • Ενίσχυση ευάλωτων νοικοκυριών (χαμηλοσυνταξιούχων, ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΠΕΚΑ, ΑμεΑ) τον Απρίλιο 2022 και τον Δεκέμβριο 2022 (δημοσιονομικό κόστος 816 εκατ. ευρώ).
  • Μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσω των Ο.Τ.Α.(160 εκατ. ευρώ).
  • Αυξημένο επίδομα στέγασης για φοιτητές και σπουδαστές (δημοσιονομικό κόστος 26 εκατ. ευρώ για καθένα από τα έτη 2022 και 2023).
  • Πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.
  • Επέκταση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» (31 εκατ. ευρώ για το 2022 και 20 εκατ. ευρώ για το 2023).
  • Επιδότηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επέκταση του προγράμματος «Ανακυκλώνω -αλλάζω» (δημοσιονομικό κόστος 840 εκατ. ευρώ).

Σχετικά Άρθρα