Σήμα κινδύνου από Τζεντιλόνι: “Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο οικονομικής ύφεσης”

 Σήμα κινδύνου από Τζεντιλόνι: “Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο οικονομικής ύφεσης”

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι σχετικά με το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη, εν μέσω έκρηξης του πληθωρισμού και όξυνσης της ενεργειακής κρίσης.

  • «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο της οικονομικής ύφεσης» είπε συγκεκριμένα Τζεντιλόνι προσερχόμενος στο Εurogroup, που συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Ενδεχόμενη ύφεσης, διψήφιος πληθωρισμός

«Γνωρίζουμε ότι είχαμε τους πρώτους 6 μήνες μια αξιοπρεπή ανάπτυξη στην Ευρώπη, αλλά υποφέρουμε από τις συνέπειες του πολέμου, τις υψηλές τιμές της ενέργειας και βλέπουμε την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη να πέφτει», δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο ύφεσης και βλέπουμε διψήφιο πληθωρισμό για πρώτη φορά στη ζώνη του ευρώ».

Δικαιολογημένη η αντίδραση στη Γερμανία»

Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο σχέδιο στήριξης, ύψους 200 δισεκ. ευρώ που ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, ο Πάολο Τζεντιλόνι απάντησε ότι «η αντίδραση των κρατών-μελών είναι απολύτως δικαιολογημένη». «Τη στιγμή αυτή πρέπει να διατηρήσουμε την ενιαία μας αγορά, αποφεύγοντας τον κατακερματισμό και ενισχύοντας όλα τα εργαλεία που μπορούμε να έχουμε ως πρώτη αλληλεγγύη», πρόσθεσε ο Επίτροπος και τόνισε ότι χρειάζεται αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Έχουμε ένα πολύ καλό παράδειγμα από την προηγούμενη κρίση για το πώς η αλληλεγγύη μπορεί να δράσει στην κρίση και επίσης να καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές», ανέφερε, τέλος.

Η πρόβλεψη Τζεντιλόνι έρχεται την ώρα που η μια μετά την άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βλέπει τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει σε νέα ρεκόρ και ενώ η διαρροή στους αγωγούς Nord Stream δημιουργεί νέα προβλήματα σχετικά με την ενεργειακή τροφοδοσία αρκετών κρατών μελών της ομάδας των «27».

Σχετικά Άρθρα