Μνήμες Lehman Brothers – Σε ιστορικά χαμηλά οι μετοχές της Credit Suisse

 Μνήμες Lehman Brothers – Σε ιστορικά χαμηλά οι μετοχές της Credit Suisse

Εως και 11,5% υποχώρησαν οι μετοχές της Credit Suisse και τα ομόλογά της έφτασαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ εν μέσω ανησυχιών για την ικανότητα της τράπεζας να ανανεώσει τις δραστηριότητές της και να ενισχύσει το κεφάλαιό της μετά από μια σειρά απωλειών που φέρνουν κοντά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης της στρατηγικής. Η μετοχή της ελβετικής τράπεζας έχει χάσει το 55% της αξίας της από τις αρχές του έτους και το κόστος ασφάλισης της μέσω των CDS έχει σημειώσει απότομη αύξηση.

Δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε πως η ελβετική ρυθμιστική αρχή FINMA και η Τράπεζα της Αγγλίας στο Λονδίνο παρακολουθούν την κατάσταση στην Credit Suisse και συνεργάζονται στενά.

Οι ίδιες πηγές διέψευσαν το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου, τονίζοντας πως τα πρόσφατα προβλήματα της Credit Suisse ήταν γνωστά και δεν υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις τον τελευταίο καιρό.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, η FINMA και το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν σε σχετικό αίτημα του Reuters.

Οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν στο ιστορικό χαμηλό των 3,70 δολαρίων τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη και υποχώρησαν 5% στη Ζυρίχη, καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών στον ελβετικό τραπεζικό κολοσσό συνεχίζει να πέφτει ενώ η κεφαλαιακή του θέση αμφισβητείται μετά από μήνες πτώσης των κερδών.

Οι μετοχές της Credit Suisse άγγιξαν νέα χαμηλά την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η πτώση της μετοχής συνεχίζεται και σήμερα.

Η τράπεζα αντιμετωπίζει κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, ενώ υπέστη ζημίες ύψους 5,5 δισ. δολαρίων από την κατάρρευση του Archegos Capital Management.

Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν εικασίες ότι η Credit Suisse ενδέχεται να εξετάζει την αύξηση κεφαλαίου, ακόμη και την πιθανότητα πώλησης της εταιρείας.

Ο νέος επικεφαλής της Credit Suisse, Ούλριχ Κέρνερ, ζήτησε από τους επενδυτές ένα χρονικό διάστημα μικρότερο των 100 ημερών για να εφαρμόσει μια νέα στρατηγική ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε τους εργαζομένους ότι η τράπεζα διαθέτει «ισχυρά κεφάλαια» και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.

Οι επενδυτές δεν καθησυχάστηκαν, πάντως, και επέστρεψαν μνήμες από τις προσπάθειες καθησυχασμού των ανθρώπων της Lehman Brothers λίγο πριν το κραχ του 2008. Αναφορές ήδη λένε ότι επενδυτές βλέπουν στην περίπτωση της Credit Suisse μια νέα Lehman Brothers, μια κατάρρευση που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια χρηματοπιστωτική κρίση.

Η κατάσταση έγινε χειρότερη καθώς μια σειρά από μη επαληθευμένες αναφορές που συνδέονται με την Credit Suisse προκάλεσε φρενίτιδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σαββατοκύριακο, με έναν ανώνυμο μεγάλο επενδυτή στην τράπεζα να λέει στον δημοσιογράφο του Fox Business Charles Gasparino το Σάββατο ότι η τράπεζα είναι «καταστροφή», ενώ ο δημοσιογράφος του ABC Australia Ντέιβιντ Τέιλορ μετέδωσε ότι μια πηγή του είπε πως μια μεγάλη επενδυτική τράπεζα βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού.

Αρκετά άλλα tweets έκαναν συγκρίσεις μεταξύ της Lehman και των ευρωπαϊκών τραπεζών και συγκέντρωσαν δεκάδες χιλιάδες likes στο Twitter.

Εν μέσω των νέων ανησυχιών, πάντως, ο πρόεδρος της Sri-Kumar Global Strategies είπε στο CNBC ότι οι φόβοι γύρω από την Credit Suisse δεν σημαίνουν υποχρεωτικά ότι οδεύουμε προς μία νέα Lehman Brothers, χωρίς όμως να αποκλείει πλήρως το ενδεχόμενο: «Αυτή μπορεί να είναι ή να μπορεί και να μην είναι μια στιγμή παρόμοια με αυτή της Lehman», είπε όταν ρωτήθηκε για την Credit Suisse.

Σχετικά Άρθρα