Εξελίξεις για τις υποκλοπές – Η PEGA ζήτησε παρέμβαση Europol – “… αμφιβολίες για την πρόθεση Εθνικών Αρχών να ερευνήσουν τις υποκλοπές”

 Εξελίξεις για τις υποκλοπές – Η PEGA ζήτησε παρέμβαση Europol – “…  αμφιβολίες για την πρόθεση Εθνικών Αρχών να ερευνήσουν τις υποκλοπές”

Η PEGA και ο επικεφαλής της Γερούν Λένερς ζητάει την παρέμβαση της Europol για το σκάνδαλο των υποκλοπών την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε με μια γενική διατύπωση επί του θέματος.

Ειδικότερα με την επιστολή ζητείται με τον πλέον επίσημο τρόπο από την ευρωπαϊκή αστυνομία να διερευνήσει την υπόθεση αξιοποιώντας τις αρμοδιότητες που ήδη διαθέτει, ώστε να εξαλειφθούν άλλου είδους παρεμβάσεις και μεθοδεύσεις για την απόκρυψη του εύρους του σκανδάλου των παρακολουθήσεων πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων πολιτών της ΕΕ με τη χρήση κακόβουλων λογισμικών και άλλων μέσων.

Οι υποκλοπές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας θίγουν τη Δημοκρατία, το κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα απειλούν την κυβερνοασφάλεια σε όλη την Ε.Ε., όπως τονίζεται. Ακόμη περισσότερο, υπάρχουν τεκμήρια εγκληματικών δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Europol (ψηφιακό έγκλημα, εκβιασμός). «Υπάρχουν αμφιβολίες για την ικανότητα και την πρόθεση εθνικών Αρχών να ερευνήσουν αποτελεσματικά και σε βάθος αυτές τις υποθέσεις», λέει ευθέως ο Λένερς.

  • «Κάθε ημέρα που περνάει, αυξάνεται ο κίνδυνος να εξαφανιστούν ή καταστραφούν τεκμήρια. Γι’ αυτό είναι κορυφαίας σπουδαιότητας η εμπλοκή της Europol χωρίς καθυστέρηση», συνεχίζει ο προεδρεύων της PEGA και θυμίζει ότι η Europol από το καλοκαίρι έχει ακόμη περισσότερες εξουσίες. Αφενός για να υποστηρίξει και ενισχύσει τις εγχώριες Αρχές. Πολύ περισσότερο ωστόσο, για να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με την ρύθμιση 2022/991, «όταν ο διευθυντής της Europol εκτιμά ότι μία έρευνα για συγκεκριμένο έγκλημα θα πρέπει να ξεκινήσει σε συγκεκριμένη χώρα μέλος, αλλά αυτό επηρεάζει τα κοινά συμφέροντα που αφορούν θέματα της Ένωσης, τότε μπορεί ο ίδιος να προτείνει στις αρμόδιες τοπικές Αρχές μέσω του εκεί γραφείου της Europol την έναρξη, πραγματοποίηση ή συντονισμό της διερεύνησης του εγκλήματος».

«Παρότι αυτή η πρόταση δεν είναι δεσμευτική για τις εγχώριες Αρχές που μπορούν να την απορρίψουν, η Europol πρέπει να εξαντλήσει τις δυνατότητές της προς το συμφέρον όλων των πολιτών και της δημόσιας ασφάλειας στην ΕΕ. Κατά συνέπεια, η PEGA παρακαλεί για την άμεση έκδοση πρότασης για διερεύνηση στις χώρες μέλη όπου υπήρξαν περιστατικά παρακολουθήσεων», καταλήγει η επιστολή.

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο έρευνας από την Europol για το νέο κυβερνητικό σκάνδαλο, ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε γενικόλογα πως όλες οι αρμόδιες αρχές στην Ευρώπη πρέπει να συνεργαστούν και οι ελληνικές αρχές κινούνται στην κατεύθυνση αυτή. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν προμηθευτεί και δεν χρησιμοποιούν αυτά τα λογισμικά. «Καλοδεχούμενη κάθε πρωτοβουλία», δήλωσε.

  • «Είναι απολύτως γνωστό ότι οι ελληνικές κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας δεν έχουν προμηθευτεί και δεν χρησιμοποιούν αυτό το λογισμικό, όμως μας απασχολεί και εμάς, όπως απασχολεί και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τη Γαλλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, Πολωνία, χώρες που έχουν παρατηρηθεί κρούσματα με αυτού του είδους τα κακόβουλα λογισμικά. Να δούμε δικλείδες ασφαλείας έτσι ώστε να μην συμβαίνουν παράνομες παρακολουθήσεις μέσω αυτών των κακόβουλων λογισμικών. Στο πλαίσιο αυτό είναι καλοδεχούμενη κάθε πρωτοβουλία εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών. Έτσι κι αλλιώς απαιτείται συνεργασία προκειμένου να δοθεί απάντηση στο ζήτημα αυτό», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η παρέμβαση Αγκιλάρ

Σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος της επιτροπής LIBE Χουάν Φερνάντο Λοπέζ Αγκιλάρ επισημαίνει ότι η υπόθεση των υποκλοπών «δεν είχε και δεν έχει την προβολή που θα έπρεπε», ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών κατά πολιτικών.

ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνος ο κ. Μητσοτάκης

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι επικίνδυνος για το κράτος δικαίου και αυτό έχει γίνει αντιληπτό και στις Βρυξέλλες», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή την επιστολή Λένερς στη Europol.

«Η Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έστειλε επιστολή στη Europol ζητώντας να χρησιμοποιήσει εκ νέου τις δυνατότητες που διαθέτει προκειμένου να διερευνηθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών», σημειώνει ο Νάσος Ηλιόπουλος και προσθέτει ότι «η PEGA στην επιστολή κάνει λόγο ρητά για απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να διαλευκάνει την υπόθεση».

«Το τι επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης είναι ξεκάθαρο πλέον τόσο στους πολίτες όσο και στα ευρωπαϊκά όργανα», αναφέρει ο Νάσος Ηλιόπουλος και τονίζει: «η επιχείρηση συγκάλυψης θα αποτύχει, οι απαντήσεις θα δοθούν».

Σχετικά Άρθρα