Δημοσίευμα Haaretz: Γιατί βρέθηκε κρυφά στην Αθήνα ο επικεφαλής της ισραηλινής Σιν Μπετ εν μέσω των υποκλοπών

 Δημοσίευμα Haaretz: Γιατί βρέθηκε κρυφά στην Αθήνα ο επικεφαλής της ισραηλινής Σιν Μπετ εν μέσω των υποκλοπών

Ronen Bar, newly appointed Next head of the Shin Bet security services, leaves his home in Rishpon, Central Israel, October 11, 2021. Photo by Flash90 *** Local Caption *** שב”כ ראש אירוע ר הבא מינוי פורטרט רונן בר

Στην Ελλάδα βρέθηκε ο νέος επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ, μέσα στην εβδομάδα, την ώρα που συνεχίζονταν οι αποκαλύψεις παρά τις οποίες η κυβέρνηση επιμένει στην απόπειρα συγκάλυψης με την εξεταστική – παρωδία που έστησε να ολοκληρώνει προχθές τις εργασίες της. Η Σιν Μπετ είναι η Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ, περισσότερο γνωστή με το ακρωνύμιο Σαμπάκ και είναι η υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ παρόμοια με τη βρετανική MI5 ή το αμερικανικό FBI.

Ο επικεφαλής της Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ, πραγματοποίησε μια σύντομη επίσκεψη στην Ελλάδα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπως ανέφερε το Σάββατο (01/10) η εφημερίδα «Haaretz», εν μέσω ενός σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών με λογισμικό ισραηλινής κατασκευής που έχει δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όπως σημειώνει η ισραηλινή εφημερίδα, το σκάνδαλο που σιγοβράζει από πέρυσι, εξερράγη στα τέλη Ιουλίου, όταν ένας πολιτικός της αντιπολίτευσης κατέθεσε νομική προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας, υποστηρίζοντας απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου μέσω κατασκοπευτικού λογισμικού γνωστού ως «Predator» από την Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές ασφαλείας, η «Haaretz» ανέφερε ότι ο Μπαρ βρέθηκε κρυφά στην Αθήνα για μια ημέρα, την Τετάρτη (28/09), ενώ ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, Ομέρ Μπαρλέβ, βρισκόταν εκεί σε επίσημο ταξίδι. Κατά την επιστροφή του Μπαρ στο Ισραήλ την Πέμπτη (29/09), είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Γιαΐρ Λαπίντ.

Οι πηγές δήλωσαν στη «Haaretz» ότι ο Μπαρ δεν συμμετείχε στις συναντήσεις του Μπαρλέφ με Έλληνες αξιωματούχους με θέμα το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και άλλα θέματα και ότι το σύντομο ταξίδι του δεν σχετίζεται με το σκάνδαλο με το spyware.

Η Σιν Μπετ αρνήθηκε να σχολιάσει, σύμφωνα με την εφημερίδα.