Ανάλυση New York Times: Πώς και γιατί ο Πούτιν μετατρέπει την Ρωσία σε μία γιγαντιαία Βόρεια Κορέα- Τι θα κάνει η Δύση

 Ανάλυση New York Times: Πώς και γιατί ο Πούτιν μετατρέπει την Ρωσία σε μία γιγαντιαία Βόρεια Κορέα- Τι θα κάνει η Δύση

epa10215779 Russian President Vladimir Putin (C) with Head of the Donetsk People’s Republic Denis Pushilin (2-R), Head of the Luhansk People’s Republic Leonid Pasechnik (R), Head of the Zaporozhye Region Yevhen Balitsky (2-L), Head of the Kherson Region Vladimir Saldo (L) celebrate during a ceremony to sign treaties on new territories’ accession to Russia at the Grand Kremlin Palace in Moscow, Russia, 30 September 2022. From 23 to 27 September, residents of the self-proclaimed Luhansk and Donetsk People’s Republics as well as the Russian-controlled areas of the Kherson and Zaporizhzhia regions of Ukraine voted in a so-called ‘referendum’ to join the Russian Federation. EPA/GEORGY SISOYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Με την προσάρτηση τμημάτων της Ουκρανίας την Παρασκευή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε σε κίνηση δυνάμεις που μετατρέπουν τη Ρωσία σε μια γιγάντια Βόρεια Κορέα, γράφει ο Τόμας Φρίντμαν σε ανάλυσή του στους New York Times. Θα είναι ένα παρανοϊκό, θυμωμένο, απομονωμένο κράτος, αλλά σε αντίθεση με τη Βόρεια Κορέα, η ρωσική έκδοση θα απλωθεί σε 11 ζώνες ώρας – από την Αρκτική Θάλασσα έως τη Μαύρη Θάλασσα και από την άκρη της ελεύθερης Ευρώπης μέχρι την άκρη της Αλάσκας – με χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές.

Ο αρθρογράφος, βαθύς γνώστης της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Ρωσίας και των γεωπολιτικών σχεδιασμών της Μόσχας διαχρονικά, αναφέρει:

“Γνώρισα μια Ρωσία που ήταν ισχυρή, απειλητική, αλλά σταθερή – που ονομαζόταν Σοβιετική Ένωση. Γνώρισα μια Ρωσία που ήταν ελπιδοφόρα, δυνητικά μεταβαίνοντας στη δημοκρατία υπό τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τον Μπόρις Γέλτσιν και ακόμη και τον νεότερο Πούτιν. Γνώρισα μια Ρωσία που ήταν ένα «κακό παιδί» υπό τον μεγαλύτερο Πούτιν, που χάκαρε την Αμερική, δηλητηρίαζε στελέχη της αντιπολίτευσης, αλλά παρόλα αυτά ήταν σταθερός, αξιόπιστος εξαγωγέας πετρελαίου και περιστασιακός συνεργάτης ασφαλείας με τις ΗΠΑ όταν χρειαζόμασταν τη βοήθεια της Μόσχας για λίγο.

Αλλά κανένας από εμάς δεν γνώρισε ποτέ τη Ρωσία που ένας απελπισμένος τώρα, με πλάτη στον τοίχο Πούτιν φαίνεται ότι θέλει να φέρει – μια Ρωσία- παρίας. μια μεγάλη, ταπεινωμένη Ρωσία. μια Ρωσία που έχει στείλει πολλούς από τους πιο ταλαντούχους μηχανικούς, προγραμματιστές και επιστήμονές της να τραπούν σε φυγή από οποιαδήποτε έξοδο βρουν. Αυτή θα ήταν μια Ρωσία που έχει ήδη χάσει τόσους πολλούς εμπορικούς εταίρους, που μπορεί να επιβιώσει μόνο ως αποικία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας, μια Ρωσία που είναι ένα αποτυχημένο κράτος, που εκτοξεύει αστάθεια από κάθε πόρο.

Η Ρωσία ως γεωπολιτική απειλή

Μια τέτοια Ρωσία, συνεχίζει ο αρθρογράφος, δεν θα ήταν απλώς μια γεωπολιτική απειλή. Θα ήταν μια ανθρώπινη τραγωδία διαστάσεων μαμούθ. Η “βορειοκορεατοποίηση” της Ρωσίας από τον Πούτιν μετατρέπει μια χώρα που κάποτε χάρισε στον κόσμο μερικούς από τους πιο διάσημους συγγραφείς, συνθέτες, μουσικούς και επιστήμονές της σε ένα έθνος πιο έμπειρο στο να φτιάχνει πατατάκια παρά μικροτσίπ, πιο διάσημη για τα δηλητηριασμένα εσώρουχά της παρά για την υψηλή ραπτική και πολλά άλλα. Επικεντρώθηκε στο ξεκλείδωμα των υπόγειων δεξαμενών του φυσικού αερίου και πετρελαίου παρά στις υπέργειες δεξαμενές ανθρώπινης ιδιοφυΐας και δημιουργικότητας. Όλος ο κόσμος μειώνεται από τη μείωση της Ρωσίας από τον Πούτιν.

Αλλά με την προσάρτηση της Παρασκευής, είναι δύσκολο να δούμε κάποιο άλλο αποτέλεσμα όσο ο Πούτιν είναι στην εξουσία.

Το να προσπαθείς να εκνευρίζεις πάντα τον αντίπαλό σου είναι μια σπεσιαλιτέ της Βόρειας Κορέας. Τώρα, ο Πούτιν το υιοθέτησε, ανακοινώνοντας με μεγάλη θαυμασμό ότι η Ρωσία προσαρτά τέσσερις ουκρανικές περιοχές: το Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ, τις δύο υποστηριζόμενες από τη Ρωσία περιοχές όπου οι δυνάμεις υπέρ του Πούτιν πολεμούν το Κίεβο από το 2014 και τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια, που έχουν καταληφθεί. αφού λίγο μετά την εισβολή του Πούτιν τον Φεβρουάριο. Σε μια μεγάλη αίθουσα του Κρεμλίνου, ο Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι οι κάτοικοι αυτών των τεσσάρων περιοχών θα γίνουν για πάντα πολίτες της Ρωσίας.

Που το πάει ο Πούτιν

Τι ετοιμάζει ο Πούτιν; Μόνο εικασίες μπορεί να κάνει κανείς. Ξεκινήστε από την εσωτερική του πολιτική. Η βάση του Πούτιν δεν είναι οι φοιτητές στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Η βάση του είναι οι δεξιοί εθνικιστές, οι οποίοι εξοργίζονται ολοένα και περισσότερο με τη στρατιωτική ταπείνωση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Για να έχει την υποστήριξή τους, ο Πούτιν μπορεί να ένιωσε την ανάγκη να δείξει ότι, με την επιστράτευση εφέδρων και την προσάρτησή, διεξάγει έναν πραγματικό πόλεμο για τη Μητέρα Ρωσία, όχι απλώς μια αόριστη ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

Περιθώριο διαπραγματεύσεων ή ελιγμός

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι ο Πούτιν που προσπαθεί έναν ελιγμό σε μια ευνοϊκή διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων. Δεν θα εκπλαγώ αν ανακοινώσει σύντομα την προθυμία του για κατάπαυση του πυρός και την προθυμία του να επισκευάσει αγωγούς και να συνεχίσει τις αποστολές φυσικού αερίου σε οποιαδήποτε χώρα είναι έτοιμη να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Ρωσίας.

Ο Πούτιν θα μπορούσε τότε να ισχυριστεί στην εθνικιστική του βάση ότι πήρε κάτι για τον πόλεμό του, ακόμα κι αν ήταν εξαιρετικά ακριβό, και τώρα είναι ικανοποιημένος να σταματήσει. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: ο Πούτιν δεν ελέγχει στην πραγματικότητα όλη την επικράτεια που προσαρτά.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβιβαστεί με καμία συμφωνία εκτός και μέχρι να διώξει τους Ουκρανούς από όλα τα εδάφη που διεκδικεί τώρα. διαφορετικά θα παρέδιδε αυτό που μόλις έκανε σε κυρίαρχο ρωσικό έδαφος. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια πολύ δυσοίωνη εξέλιξη. Ο χτυπημένος στρατός του Πούτιν δεν φαίνεται ικανός να καταλάβει περισσότερα εδάφη και, στην πραγματικότητα, φαίνεται να χάνει περισσότερα μέρα με τη μέρα.

Διεκδικώντας εδάφη που δεν ελέγχει πλήρως, φοβάμαι ότι ο Πούτιν περιορίζεται σε μια γωνιά που μπορεί μια μέρα να νιώσει ότι μπορεί να ξεφύγει μόνο με ένα πυρηνικό όπλο.

Εν πάση περιπτώσει, ο Πούτιν φαίνεται να αναγκάζει Κίεβο και τους δυτικούς του συμμάχους να κρατήσουν τον πόλεμο στον χειμώνα – όταν οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα περιοριστούν και οι τιμές θα μπορούσαν να είναι αστρονομικές – για να ανακτήσουν εδάφη, μερικά από τα οποία είχαν οι Ουκρανοί πληρεξούσιοι του

Θα παρεκτραπούν η Ουκρανία και η Δύση; Θα κλείσουν τη μύτη τους και θα κάνουν μια βρώμικη συμφωνία με τον Πούτιν για να σταματήσουν τον βρώμικο πόλεμο του; Ή μήπως η Ουκρανία και η Δύση θα τον αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο, επιμένοντας ότι ο Πούτιν δεν θα έχει εδαφικά επιτεύγματα από αυτόν τον πόλεμο, οπότε υποστηρίζουμε την αρχή του απαράδεκτου της κατάληψης εδαφών με τη βία;

Μην ξεγελιέστε: Θα υπάρξει πίεση εντός της Ευρώπης να αποδεχτεί μια τέτοια πρόταση Πούτιν. Αυτός είναι σίγουρα ο στόχος του Πούτιν – να διχάσει τη δυτική συμμαχία και να φύγει με μια «νίκη» που σώζει τα προσχήματα.

Υπάρχει όμως ένας άλλος βραχυπρόθεσμος κίνδυνος για τον Πούτιν. Εάν η Δύση δεν παρεκτραπεί, δεν επιλέξει μια συμφωνία μαζί του, αλλά αντίθετα διπλασιαστεί με περισσότερα όπλα και οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία, υπάρχει πιθανότητα ο στρατός του Πούτιν να καταρρεύσει.

Αυτό είναι απρόβλεπτο. Αλλά εδώ είναι αυτό που είναι απολύτως προβλέψιμο: Τώρα υπάρχει μια δυναμική που θα ωθήσει τη Ρωσία του Πούτιν ακόμη περισσότερο προς το μοντέλο της Βόρειας Κορέας. Ξεκινά με την απόφαση του Πούτιν να διακόψει τις περισσότερες προμήθειες φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη.

Φυσικό αέριο

Υπάρχει μόνο μια βασική αμαρτία στον τομέα της ενέργειας: Ποτέ, ποτέ, ποτέ μη γίνετε αναξιόπιστος προμηθευτής. Κανείς δεν θα σε εμπιστευτεί ποτέ ξανά. Ο Πούτιν έχει γίνει αναξιόπιστος προμηθευτής για μερικούς από τους παλαιότερους και καλύτερους πελάτες του, ξεκινώντας από τη Γερμανία και μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλοι τώρα αναζητούν εναλλακτικές, μακροπρόθεσμες προμήθειες φυσικού αερίου και χτίζουν περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Θα χρειαστούν δύο έως τρία χρόνια για τα νέα δίκτυα αγωγών που προέρχονται από την Ανατολική Μεσόγειο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο που προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βόρεια Αφρική για να αρχίσουν να αντικαθιστούν βιώσιμα το ρωσικό αέριο σε κλίμακα. Αλλά όταν συμβεί αυτό, και όταν οι παγκόσμιες προμήθειες φυσικού αερίου αυξηθούν γενικά για να αντισταθμιστεί η απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου – και καθώς όλο και περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έρχονται στο διαδίκτυο – ο Πούτιν μπορεί να αντιμετωπίσει μια πραγματική οικονομική πρόκληση. Οι παλιοί πελάτες του μπορεί να αγοράζουν ακόμα λίγη ενέργεια από τη Ρωσία, αλλά δεν θα βασιστούν ποτέ ξανά τόσο ολοκληρωτικά στη Ρωσία. Και η Κίνα θα τον στριμώξει για βαθιές εκπτώσεις.

Εν ολίγοις, ο Πούτιν διαβρώνει τη μεγαλύτερη πηγή – ίσως τη μοναδική του πηγή – βιώσιμου μακροπρόθεσμου εισοδήματος. Ταυτόχρονα, η παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας εγγυάται ότι οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία θα παραμείνουν σε ισχύ, ή ακόμη και θα επιταχυνθούν, κάτι που θα επιταχύνει μόνο τη μετανάστευση της Ρωσίας στο καθεστώς αποτυχημένου κράτους, καθώς σίγουρα όλο και περισσότεροι Ρώσοι με ικανότητες που είναι εμπορεύσιμες σε παγκόσμιο επίπεδο άδεια.

Δεν γιορτάζω τίποτα από όλα αυτά. Αυτή είναι η στιγμή για τους δυτικούς ηγέτες να είναι και σκληροί και έξυπνοι. Πρέπει να ξέρουν πότε να στρίβουν και πότε να κάνουν τον άλλον να στρίβει, και πότε να αφήνουν λίγη αξιοπρέπεια στον άλλο οδηγό, ακόμα κι αν συμπεριφέρεται με απόλυτη περιφρόνηση για οποιονδήποτε άλλον. Μπορεί ο Πούτιν να μην μας άφησε άλλη επιλογή από το να μάθουμε να ζούμε με μια ρωσική Βόρεια Κορέα — τουλάχιστον όσο αυτός είναι επικεφαλής. Αν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει απλώς να το κάνουμε το καλύτερο, αλλά το καλύτερο από αυτό θα είναι ένας πολύ πιο ασταθής κόσμος.

Σχετικά Άρθρα