Συναγερμός στην Ευρώπη για πιθανές “δολιοφθορές” σε ενεργειακές υποδομές- Ειδικό σχέδιο μελετά και η Ελλάδα

 Συναγερμός στην Ευρώπη για πιθανές “δολιοφθορές” σε ενεργειακές υποδομές- Ειδικό σχέδιο μελετά και η Ελλάδα

Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να προστατεύσουν κρίσιμες υποδομές από δολιοφθορές, μετά την επίθεση σε τρεις αγωγούς φυσικού αερίου Ρωσίας-Γερμανίας, όπως ανέφερε το Playbook του Politico, επικαλούμενο πηγές στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, όλο και περισσότεροι ηγέτες κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα με την πρωθυπουργό της Δανίας Mette Frederiksen , η οποία είπε ότι επρόκειτο για «εσκεμμένες ενέργειες. Δεν είναι ατύχημα». Οι Σκανδιναβικοί σεισμικοί σταθμοί εντόπισαν εκρήξεις στην περιοχή την εποχή που άρχισαν οι διαρροές.

Οι επιθέσεις ανέβασαν ξανά τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι αγορές και οι αξιωματούχοι ανησυχούσαν εάν άλλοι αγωγοί ή τερματικοί σταθμοί LNG θα μπορούσαν να είναι επόμενοι. Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, σύμφωνα με το libre, αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερωθεί σχετικά από ευρωπαίους αξιωματούχους και μελετά ήδη σχέδιο προστασίας ενεργειακών υποδομών, όπως η Ρεβυθούσα, και ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας βρίσκεται σε επαφή με το Μέγαρο Μαξίμου. Τις επόμενες ημέρες, μάλιστα, το θέμα θα τεθεί και σε ειδική σύσκεψη με την συμμετοχή αρμοδίων υπουργών, ενώ ενημερώθηκαν ήδη οι διοικήσεις ενεργειακών εταιρειών και οι επικεφαλής σχετικών εγκαταστάσεων.

«Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή όσο γίνεται », προειδοποίησε η Φρέντερικσεν, ενώ και η Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν επιβεβαίωσε πως το περιστατικό στους αγωγούς Nord Stream στην Βαλτική οφείλεται σε δολιοφθορά. Από την πλευρά της, ωστόσο, η Ρωσία μιλά για δολιοφθορά από τις ΗΠΑ!

Μετά τις διαρροές που σημειώθηκαν και στους δύο αγωγούς Nord Stream, τις ευρωπαϊκές ηγεσίες ανησυχεί το ενδεχόμενο επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέδωσε τις διαρροές σε δολιοφθορά και προειδοποίησε ότι θα δοθεί “η ισχυρότερη δυνατή απάντηση” σε περίπτωση που γίνουν επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ευρώπης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Jeppe Kofod δήλωσε ότι «οι εκρήξεις και η διαρροή αερίου στη Βαλτική Θάλασσα προκαλούν βαθιά ανησυχία για τη δανική κυβέρνηση και τους συμμάχους μας. Αυτό είναι ένα διεθνές θέμα και είναι κρίσιμο να διατηρούμε στενή επαφή για να μάθουμε τι προκάλεσε το περιστατικό».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέδωσε τις διαρροές σε δολιοφθορά και προειδοποίησε ότι θα δοθεί “η ισχυρότερη δυνατή απάντηση” σε περίπτωση που γίνουν επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ευρώπης.

Σουηδοί σεισμολόγοι είχαν καταγράψει εκρήξεις πριν από την κατάρρευση της πίεσης στους δύο αγωγούς της Gazprom, στη μέση της Βαλτικής, το απόγευμα της Δευτέρας. Το ναυτικό της Δανίας ανέφερε μεγάλη διαρροή μεθανίου (φωτό) σε τρία σημεία και προειδοποίησε τα πλοία να αλλάζουν ρότα λόγω κινδύνου εκρήξεων. Σαμποτάζ βλέπουν Γερμανία, Ουκρανία, Δανία, Πολωνία. Πάντως, η καταστροφή προσφέρει στη Gazprom τη δυνατότητα να αποφύγει, «λόγω ανωτέρας βίας», τις ρήτρες για αθέτηση των συμβολαίων παράδοσης αερίου. Βίντεο από τις εκρήξεις

Σχετικά Άρθρα