Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία καλεί τους Αμερικάνους πολίτες να εγκαταλείψουν την χώρα – Τι φοβούνται

 Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία καλεί τους Αμερικάνους πολίτες να εγκαταλείψουν την χώρα – Τι φοβούνται

Να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία ή, όσοι βρίσκονται ήδη εκεί, να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα προκειμένου να αποφύγουν την επιστράτευση που κήρυξε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, καλεί τους Αμερικανούς πολίτες η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα.

Με ανακοίνωσή της, η πρεσβεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην αναγνωριστεί η διπλή υπηκοότητα ορισμένων πολιτών. Γιατί σε μία τέτοια περίπτωση, θα αναγκαστούν να υπηρετήσουν στον ρωσικό στρατό.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα, «στις 21 Σεπτεμβρίου, η ρωσική κυβέρνηση ξεκίνησε μια επιστράτευση πολιτών της στις ένοπλες δυνάμεις, για την υποστήριξη της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η Ρωσία μπορεί να αρνηθεί να αναγνωρίσει την αμερικανική υπηκοότητα των διπλών υπηκόων, να αρνηθεί την πρόσβασή τους στην προξενική βοήθεια των ΗΠΑ, να εμποδίσει την αναχώρησή τους από τη Ρωσία και να τους στρατολογήσει», προειδοποιεί η πρεσβεία των ΗΠΑ».

Και προσθέτει: «Οι εμπορικές επιλογές πτήσεων είναι εξαιρετικά περιορισμένες επί του παρόντος και συχνά δεν είναι διαθέσιμες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα χερσαία δρομολόγια με αυτοκίνητο και λεωφορείο είναι ακόμα ανοιχτά. Εάν επιθυμείτε να αναχωρήσετε από τη Ρωσία, θα πρέπει να κάνετε ανεξάρτητες ρυθμίσεις το συντομότερο δυνατό.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ έχει σοβαρούς περιορισμούς στην ικανότητά της να βοηθά τους πολίτες των ΗΠΑ και οι συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών μεταφοράς, μπορεί ξαφνικά να γίνουν ακόμη πιο περιορισμένες».

Μέσω της ανακοίνωσης, η πρεσβεία καλεί τους πολίτες των ΗΠΑ να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία και όσοι διαμένουν εκεί ή ταξιδεύουν να αναχωρήσουν αμέσως. Όπως τονίζεται, οι εμπορικές επιλογές πτήσεων παραμένουν περιορισμένες, ενώ υπενθυμίζεται ότι το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση και η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι εγγυημένα στη Ρωσία.

«Αποφύγετε όλες τις πολιτικές ή κοινωνικές διαμαρτυρίες και μην φωτογραφίζετε το προσωπικό ασφαλείας σε αυτές τις εκδηλώσεις. Οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν Αμερικανούς πολίτες που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις», σημειώνεται η ανακοίνωση.