Απάντηση ΥΠΕΞ σε Τουρκία: “Εάν χρειαστεί θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας”

 Απάντηση ΥΠΕΞ σε Τουρκία: “Εάν χρειαστεί θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας”

Σε ανακοίνωσή του, μετά τα όσα ανέφερε η Άγκυρα, το ΥΠΕΞ επισημαίνει πως η Τουρκία «έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντά της, υπό τη βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», ωστόσο δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα.

Αναλυτικά η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντά της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli).

Η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας.

Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματά της εφόσον παραστεί η ανάγκη

Όσα ειπώθηκαν στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας

Στην τετράωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, υιοθετήθηκαν προκλητικοί τόνοι ξανά, έναντι της Ελλάδος και των συμμάχων της.

«Η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα και εργαλεία για την προστασία των συμφερόντων του τουρκικού λαού απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας», τονίζεται χαρακτηριστικά σε ανακοινωθέν μετά το πέρας του συμβουλίου.

Επίσης, έγινε λόγος για «προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, η οποία δεν έχει εγκαταλείψει τις παράνομες πρακτικές της, παρά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο» και οι οποίες «έχουν πρόσφατα συζητηθεί διεξοδικά».

«Οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς καλούνται να επιστρέψουν στην κοινή λογική», σημειώνει ακόμη το ανακοινωθέν.

Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας υπογραμμίστηκε πως στο πλαίσιο των κινήσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, που «θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα», όλες οι χώρες θα κληθούν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ.

Σχετικά Άρθρα