Βρυξέλλες: “Το τεκμήριο αθωότητας” στη νέα ιταλική ακροδεξιά κυβέρνηση

 Βρυξέλλες: “Το τεκμήριο αθωότητας” στη νέα ιταλική ακροδεξιά κυβέρνηση

Η ανάδειξη της ακροδεξιάς κυβέρνησης στην Ιταλία έχει θέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε κατάσταση συναγερμού και υπάρχουν φόβοι ότι η ενότητα για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο. Η ηγέτης των Αδελφών της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας ήταν οι μεγάλοι νικητές στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής με μια ατζέντα σταθερά «Πρώτα οι Ιταλοί», στην οποία οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών παίζουν σε μεγάλο βαθμό τον ρόλο του μπαμπούλα.

Το τεράστιο χρέος της Ιταλίας θεωρείται απειλή για την ευρωπαϊκή σταθερότητα, εάν η Ρώμη γυρίσει την πλάτη στην υγιή χρηματοδότηση που υπερασπίστηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, αγαπημένος του πολιτικού κατεστημένου της ΕΕ.

Η νίκη της Μελόνι και του Σαλβίνι έρχεται μετά τις εκλογές στη Σουηδία, όπου οι έντονα αντιμεταναστευτικοί και ευρωσκεπτικιστές Σουηδοί Δημοκράτες εισήλθαν σε κυβερνητικό συνασπισμό, λίγους μήνες πριν η σκανδιναβική χώρα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Ωστόσο, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι δεν θα βγάλουν βιαστικά συμπεράσματα για την Ιταλία, εμμένοντας προσεκτικά στις διαβεβαιώσεις που έδωσαν βασικοί δεξιοί παράγοντες πριν από την ψηφοφορία.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με κυβερνήσεις που σχηματίζονται με ακροδεξιά ή ακροαριστερά κόμματα», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ντιντιέρ Ρέιντερς.

«Αφήστε τους ψηφοφόρους να επιλέξουν τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους. Θα αντιδράσουμε στις ενέργειες της νέας κυβέρνησης και έχουμε στη διάθεσή μας μέσα», πρόσθεσε.

Αυτό επαναλήφθηκε από την επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία προειδοποίησε ότι οι Βρυξέλλες διαθέτουν «εργαλεία» για να αντιμετωπίσουν τα «παραστρατημένα» κράτη μέλη.

«Η προσέγγισή μου είναι ότι όποια δημοκρατική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συνεργαστεί μαζί μας, συνεργαζόμαστε», δήλωσε η ίδια.

Το τεκμήριο της αθωότητας

Η Ιταλία αναμένει σχεδόν 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και δάνεια της ΕΕ ως μέρος του τεράστιου μεριδίου της χώρας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Προκειμένου να εξασφαλίσει κάθε δόση, η κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει έναν μακρύ κατάλογο δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις και περικοπές δαπανών που έχουν αναληφθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Το να μην διαθέσουμε τα δισεκατομμύρια από το σχέδιο ανάκαμψης θα ήταν αυτοκτονικό”, δήλωσε ο Σεμπάστιαν Μέιλαρντ, διευθυντής του Ινστιτούτου Jacques Delors.

«Θα τους δώσουμε το τεκμήριο της αθωότητας», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος συνεργάζεται στενά με την Ιταλία σε οικονομικά θέματα.

«Θα τους κρίνουμε με βάση το πρόγραμμά τους, ποιος θα είναι ο υπουργός Οικονομικών. Τα ονόματα που αναφέρονται είναι άνθρωποι που γνωρίζουμε στις Βρυξέλλες», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο, όσον αφορά τη Ρωσία, πολλοί φοβούνται ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν θα βρει γρήγορα στην Ιταλία σύμμαχο στην προσπάθειά του να αμβλύνει τα μέτρα κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μακροχρόνιος φίλος του Κρεμλίνου, ο Σαλβίνι έχει υποσχεθεί ότι δεν θα προσπαθήσει να αναιρέσει τις κυρώσεις της ΕΕ. Αλλά πολλοί πιστεύουν ότι η κυβέρνησή του θα κάνει τη διαδικασία πιο επίπονη τους επόμενους μήνες.

Είτε πρόκειται για τον πόλεμο είτε για την εκτόξευση του πληθωρισμού, «αυτό που αντιμετωπίζουμε τους επόμενους μήνες θα είναι πολύ δύσκολο και θα δοκιμάσει σε μεγάλο βαθμό την ευρωπαϊκή ενότητα», δήλωσε ο Φαμπιάν Ζούλεεγκ, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Το πιθανό εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία «δεν πρόκειται να βοηθήσει στη λήψη ορισμένων από αυτές τις δύσκολες αποφάσεις», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Λορένς Μπουν, επισήμανε τον πονοκέφαλο της απρόβλεπτης δράσης της ακροδεξιάς.

«Τη μια μέρα είναι υπέρ του ευρώ, την άλλη δεν είναι υπέρ του ευρώ. Μια μέρα υποστηρίζουν τη Ρωσία, μια μέρα αλλάζουν γνώμη», δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο.

«Έχουμε ευρωπαϊκούς θεσμούς που λειτουργούν. Θα συνεργαστούμε. Αλλά είναι αλήθεια ότι είναι ανησυχητικό», πρόσθεσε.

Πηγή: euractiv.gr

Σχετικά Άρθρα