Οι αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων για την επικράτηση Μελόνι

 Οι αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων για την επικράτηση Μελόνι

Τον προβληματισμό τους εκφράζουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στην Ελλάδα για την νίκη του ακροδεξιού συνασπισμού στην Ιταλία υπό την Τζόρτζια Μελόνι. Η πρώην υπουργός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, «ξεπέρασε» τις ακραίες φασιστικές της καταβολές των νεανικών χρόνων, τουλάχιστον ρητορικά, και κέρδισε την πρώτη θέση στις εκλογές της Κυριακής στην Ιταλία.

Το σύνολο σχεδόν του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου στην Ελλάδα ασχολήθηκαν εκτενώς με το αποτέλεσμα των Ιταλικών εκλογών, εστιάζοντας στον κίνδυνο που ενέχει μια ακροδεξιά στροφή στην ΕΕ.

Όμως δεν έμειναν ασχολίαστα τα αποτελέσματα και από τα ελληνικά κόμματα που με αναρτήσεις στα κοινωνικά μέσα και δηλώσεις εκπροσώπων τους έκρουσαν ξεκάθαρα ή συγκαλυμμένα τους κινδύνους της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ιταλία.

  • Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μπουκώρος, μιλώντας στη Euractiv Ελλάδας σημείωσε ότι «φυσιολογικά, η επικράτηση για πρώτη φορά μιας μεταφασιστικής πολιτικής δύναμης, στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, προκαλεί ανησυχία».

Όπως εκτιμά ο ίδιος «η συμμετοχή των κομμάτων του Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι στο συνασπισμό υπό τη νικήτρια των ιταλικών εθνικών εκλογών Τζόρτζια Μελόνι, δύναται να αποτελέσει τον αναγκαίο καταλύτη ώστε η συγκεκριμένη συγκυριακή συμμαχία να μετεξελιχθεί σε κεντροδεξιά παράταξη».

Ο κ Μπουκώρος όμως δηλώνει ότι είναι «δικαιολογημένος ο προβληματισμός για ορισμένες ακραίες θέσεις της Μελόνι, πλην όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η Λέγκα του Σαλβίνι ξεκίνησε ως χωριστικό κίνημα προκαλώντας τρόμο σε ολόκληρη την Ευρώπη και κατέληξε να συμμετέχει ως εταίρος στην Κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι».

Κατά την άποψή του, «πυρήνας του προβληματισμού για τις ευρωπαϊκές και τις ελληνικές αρχές πρέπει να είναι για ποιους λόγους οι πολίτες, σε ολοένα και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, οδηγούνται σε ακραίες πολιτικές επιλογές.

Καταλήγοντας τονίζει ότι «είναι ώρα η Ευρώπη να αρχίσει να αντιμετωπίζει τις αιτίες αντί να σχολιάζει τα αποτελέσματα ως απαθής θεατής.»

  • Από την πλευρά της η Γραμματέας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ράνια Σβίγκου μιλώντας στη Euractiv Ελλάδας σημειώνει ότι «το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών οφείλει να προβληματίσει κάθε δημοκρατικό πολίτη» προσθέτοντας ότι «ακριβώς έναν αιώνα μετά την «πορεία προς τη Ρώμη», το φάντασμα του φασισμού εμφανίστηκε ξανά στη χώρα που το γέννησε.

Η κ. Σβίγκου θεωρεί αυτονόητες τις ευθύνες της κεντροδεξιάς, η οποία, «όχι μόνο συμμαχεί με την ακροδεξιά, όπως στην Ιταλία, αλλά και υιοθετεί, σε πλείστες άλλες χώρες της ΕΕ, την ατζέντα της, «κανονικοποιώντας» τον ακροδεξιό λόγο, τον εθνικισμό, την ξενοφοβία.»

Συνεχίζοντας επισημαίνει ότι «σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για το μέλλον, οι δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη έχουν μια ιστορική ευθύνη. Να δώσουν με ενότητα και αποφασιστικότητα έναν διμέτωπο αγώνα, κατά της νεοφασιστικής ακροδεξιάς, αλλά και κατά του νεοφιλευθερισμού που την τρέφει.»

Καταλήγοντας Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι «για να είναι νικηφόρος αυτός ο αγώνας, θα πρέπει να βασίζεται σε με μια προγραμματική συμφωνία θεμελιωμένη στην κοινωνική δικαιοσύνη, την άμβλυνση των ανισοτήτων, με επίκεντρο τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και τις ανάγκες τους. Να απαντήσουμε στον φόβο και τη φτωχοποίηση, με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, για όλους κι όλες. Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά, ακόμα και για την ίδια τη Δημοκρατία.»

Ο πρώην Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και βουλευτής, Παύλος Χρηστίδης μιλώντας στη Euractiv τόνισε ότι «όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί τις εξελίξεις και αφήνει το χρόνο να περνά, χωρίς να παίρνει ουσιαστικές αποφάσεις, η αμφισβήτηση θα μεγαλώνει» προσθέτοντας ότι «η ειρήνη και η ευημερία είναι πια έννοιες μακρινές για τον μέσο Ευρωπαίο που βλέπει τα όνειρα του να θολώνουν, τις ανισότητες να μεγαλώνουν και απρόσωπα συμφέροντα να καθορίζουν τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις. Όσο η πολιτική ακολουθεί την λογική της οικονομικής ζούγκλας, που λειτουργεί χωρίς θεσμούς και κανόνες, τόσο θα υπάρχουν εκλογικές κανονιές.»

«Και όσο αυτές θα αντιμετωπίζονται ελιτίστικα, τόσο οι ψηφοφόροι θα αντιδρούν.»

Συνεχίζοντας δηλώνει ότι «οι ιταλικές εκλογές ήταν εάν ακόμα ηχηρό μήνυμα. Η σύμπραξη mainstream πολιτικών με ακραίες δυνάμεις διαμορφώνει νέες πολιτικές συνθήκες.»

Σε ότι αφορά την Ελλάδα ο κ. Χρηστίδης σημειώνει ότι «η ελληνική πολιτική σκηνή εχει άλλους κανόνες και ιστορικές διάφορες με την ιταλική. Τα προβλήματα όμως είναι ανάλογα. Μεγάλη μείωση του ΑΕΠ, ευάλωτες εργασιακές σχέσεις, στασιμότητα, έλλειψη προοπτικής για τους πολλούς.»

«Το ΠΑΣΟΚ έγκαιρα έχει αναλύσει όσα προκαλούν οι συντηρητικές πολιτικές και επεξεργάζεται ολοκληρωμένες λύσεις στο κόστος της ενέργειας, του πληθωρισμού, της στέγασης, των ανισοτήτων» σημειώνει επίσης για να προσθέσει ότι «οι εθνικές λύσεις όμως δεν αρκούν. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία πρέπει να μιλήσει καθαρά για τις λύσεις απέναντι στην φτώχεια και να τρέξει να τις εφαρμόσει.» Καταλήγοντας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι «ο χρόνος είναι λίγος.»

Από την πλευρά του το ΚΚΕ βλέπει κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ το ΜέΡΑ25 εκτιμά δια στόματος Γιάννη Βαρουφάκη ότι το φάντασμα του φασισμού μπορεί να πλανάται πάλι πάνω από την Ευρώπη.

Πηγή: euractiv.gr

Σχετικά Άρθρα