Υποκλοπές: Η δικαιοσύνη “λύνει” απόρρητο και “νόμιμη επισύνδεση” Ανδρουλάκη – Ραγδαίες εξελίξεις και σε πολιτικό επίπεδο

 Υποκλοπές: Η δικαιοσύνη “λύνει” απόρρητο και “νόμιμη επισύνδεση” Ανδρουλάκη – Ραγδαίες εξελίξεις και σε πολιτικό επίπεδο

Το άρον άρον κλείσιμο από τη ΝΔ της εξεταστικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις δε σημαίνει ότι η υπόθεση θα μείνει πίσω ή θα μπει σε κάποιο συρτάρι. Τσίπρας και Ανδρουλάκης συντηρούν σε ύψιστη πολιτική προτεραιότητα το σκάνδαλο την ώρα που η δικαιοσύνη τα δόντια της στους άμεσα εμπλεκόμενους οι οποίοι επιμένουν να επικαλούνται το απόρρητο. Το πειθαρχικό για την εισαγγελέα της ΕΥΠ ανατρέπει τον ισχυρισμό περί νόμιμης επισύνδεσης.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Η επιμονή της κυβέρνησης και της ΝΔ στη μονότονη ανάδειξη της νομιμότητας των επισυνδέσεων αρχίζει να γίνεται ύποπτη. Πλέον η δικαστική οδός που ανοίγει το επόμενο διάστημα ανακατεύει την τράπουλα από την αρχή ιδιαίτερα μετά και την κλήση σε πειθαρχικό έλεγχο της εισαγγελέως της μυστικής υπηρεσίας κας Βλάχου.

  • Η εισαγγελέας της ΕΥΠ καλείται ουσιαστικά για εξηγήσεις πάνω στο μείζον ζήτημα της πλήρους και τεκμηριωμένης αιτιολογίας των λόγων εθνικής ασφάλειας για τους οποίους έβαλε την υπογραφή στην άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη.

Το ερώτημα δηλαδή του πειθαρχικού ελέγχου του αντεισαγγελέα του ΑΠ δεν είναι άλλο από το αν η κα Βλάχου έκανε σωστά τη δουλειά της ελέγχοντας ουσιαστικά τα αιτήματα της ΕΥΠ ή αν υπέγραψε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και Κουκάκη με δόλο ή από αμέλεια.

  • Αν η κα Βλάχου δεν μπορεί να αιτιολογήσει πειστικά του λόγους εθνικού συμφέροντος ενώπιον του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τότε η επισύνδεση είναι παράνομη με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εμπλεκόμενους και αυτουργούς της παρακολούθησης Ανδρουλάκη – Κουκάκη. Όμως ενώπιον των ανώτατων δικαστών και με τον κίνδυνο να αποδειχτούν παραλείψεις που να ενέχουν και δόλο τα περιθώρια για τους άμεσα εμπλεκόμενους στενεύουν απειλητικά.

Ήδη πάντως από τις αρχές Αυγούστου τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ στελέχη των δυο κομμάτων διαμήνυαν την ποινικά κολάσιμη πράξη της επίκλησης του απορρήτου υπό το πρίσμα της ψευδούς μαρτυρίας. Και εδώ η συμπληρωματική μήνυση του κ. Ανδρουλάκη είναι που θα παίξει κομβικό ρόλο στη δικαστική οδό που μόλις άνοιξε με την κα Βλάχου και την κλήση της για εξηγήσεις στον Άρειο Πάγο.

Ζήτημα Δημοκρατίας

Με τα νέα αυτά δεδομένα η κινήσεις σε πολιτικό επίπεδο πλέον αποκτούν άλλη βαρύτητα καθώς πλέον τυχόν δικαστικές εξελίξεις θα επηρεάζουν αισθητά και τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις.

  • Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να συναντήσει την  Ευρωπαία Επίτροπο Ευρωπαϊκών Αξιών και Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα. Το θέμα «ελευθεροτυπία και δημοκρατία στην Ελλάδα» απασχολεί την Επίτροπο από την εποχή της πανδημίας και  εσχάτως και το ζήτημα των παρακολουθήσεων δημοσιογράφων και πολιτικών.

Μάλιστα η συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί μια ημέρα πριν την επίσκεψη της επιτρόπου στην Αθήνα στις 29 Σεπτεμβρίου, μια επίσκεψη την οποία η ίδια έχει προαναγγείλει με τη φράση «θέλω να κατανοήσω την κατάσταση όντας εκεί και ακούγοντας αυθεντικές μαρτυρίες και πληροφορίες».

Ο κ. Τσίπρας δηλαδή θα δει την αρμόδια επίτροπο πριν η κα Γιούροβα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και σειρά υπουργών που χειρίζονται ζητήματα Μέσων Ενημέρωσης και Δικαιοσύνης.

 «Κατηγορώ»

Την ίδια στιγμή ο Νίκος Ανδρουλάκης αν και δεν πήρε αυτό που ήθελε από τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής ο ίδιος συνεχίζει να αναδεικνύει την υπόθεση και πολιτικά και νομικά.

  • Τελικά παρά τις περί του αντιθέτου φήμες θα παραστεί όπως όλα δείχνουν στην Εξεταστική επιτροπή και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αναμένεται στα τέλη της εβδομάδας, όπως επιδιώκουν οι συνεργάτες του.

Η απόφαση ελήφθη μετά από αρκετή περίσκεψη στη Χαριλάου Τρικούπη κυρίως λόγω της στάσης της πλειοψηφίας να δημιουργήσει ένα νέο σκάνδαλο συγκάλυψης με την άρνηση κλήτευσης κομβικών μαρτύρων και συγκεκριμένα των ιδιοκτητών των εταιρειών που φέρονται να εμπορεύτηκαν το κακόβουλο λογισμικό predator στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται να αξιοποιήσει το βήμα για μια σκληρή τοποθέτηση απέναντι στον Πρωθυπουργό και την καταρράκωση του κράτους δικαίου και των θεσμικών αντίβαρων διαφάνειας και λογοδοσίας κατηγορώντας την κυβέρνηση και για την ωμή εργαλειοποίηση της ΕΥΠ για λόγους μικροκομματικούς και ομηρίας ενός ολόκληρου κόμματος.

Σχετικά Άρθρα