Παρέμβαση Ρουβίκωνα στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ (vid)

 Παρέμβαση Ρουβίκωνα στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ (vid)

Έφοδο στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Αριστείδου 5-7 έκανε την Δευτέρα (26/09) η αναρχική οργάνωση «Ρουβίκωνας». Ο Ρουβίκωνας, σε ανακοίνωσή του για την παρέμβαση, κάνει λόγο για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και υπογραμμίζει ότι «εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια δε θα μπορέσουν να καλύψουν το κόστος της ηλεκτροδότησης», ζητώντας από κράτος, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, Παρόχους και ρυθμιστικές αρχές ενέργειας, να δεσμευτούν ότι δεν θα κόψουν το ρεύμα σε όσους δεν έχουν να το πληρώσουν.

Παράλληλα κάνει λόγο για «όργιο κερδοσκοπίας» που όπως σημειώνει «μας έχει εγκλωβίσει σε μια συνθήκη απειλής για στοιχειώδεις όρους επιβίωσής μας στην καθημερινότητα».

Μεταξύ άλλων, ο Ρουβίκωνας αναφέρει:

«Το να ζεις στον καπιταλισμό σημαίνει, ανάμεσα στα άλλα, ότι ακόμα και τα πιο βασικά αγαθά, ένα εκ των οποίων είναι το ρεύμα, εξαρτώνται από τους νόμους προσφοράς και ζήτησης. Εξαρτώνται από γεωπολιτικούς παράγοντες όπως εξαρτώνται και από στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και των κρατών. Δε θα είχαν νόημα οι παρεμβάσεις μας στην ελληνική ΔΕΗ, στην ΡΑΕ ή σε ιδιωτικούς παρόχους αν το πρόβλημα της αύξησης των τιμών στο ρεύμα εξαρτώνταν αποκλειστικά από τέτοιους παράγοντες. Δε μπορεί να κάνει τίποτα η ΔΕΗ για τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Ρωσίας με άξονα την ενέργεια. Δε φταίει η ΡΑΕ για το νέο φαγοπότι του καπιταλισμού με την πράσινη μετάβαση, ούτε ιδιωτικές εταιρείες στα νότια Βαλκάνια επηρεάζουν τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτές οι αιτίες που μέσα στο ψύχος των ημερών ο φτωχός κόσμος θα πρέπει να προσπαθήσει να τα βγάλει πέρα με κλειστές σόμπες θέρμανσης γιατί δε θα έχει να πληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ τον άλλον μήνα. Υπάρχουν πολλές περισσότερες αιτίες που τις όποιες «κακές διεθνείς συνθήκες» τις πολλαπλασιάζουν, ώστε τελικά αυτές οι διεθνείς συνθήκες να παίζουν τον μικρότερο ρόλο στην τεράστια αύξηση κόστους του ρεύματος και του φυσικού αερίου που καλούμαστε να πληρώσουμε. Αιτίες για τις οποίες ευθύνεται η ΔΕΗ, η ΡΑΕ, οι ιδιώτες πάροχοι και επενδυτές, το ελληνικό κράτος».

Σχετικά Άρθρα