Ιταλία – Exit Poll: Πρωτιά για την Τζόρτζια Μελόνι – Ο Σαλβίνι ανακάμπτει, ο Μπερλουσκόνι επιστρέφει

 Ιταλία – Exit Poll: Πρωτιά για την Τζόρτζια Μελόνι –  Ο Σαλβίνι ανακάμπτει, ο Μπερλουσκόνι επιστρέφει

Ποσοστό 41%-45% δίνει το exit poll της RAI για τις ιταλικές εκλογές στον δεξιό συνασπισμό υπό την ηγεσία του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι. Αν το ποσοστό αυτό είναι και το τελικό, αυτό σημαίνει ότι η δεξιά συμμαχία θα σχηματίσει κυβέρνηση και η Τζόρτζια Μελόνι θα γίνει η πρώτη πρωθυπουργός στη ιστορία της Ιταλίας.

Ως προς τα κόμματα του δεξιού συνασπισμού, τα «Αδέλφια της Ιταλίας» συγκεντρώνουν μεταξύ 22% και 26%, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι 8,5%-12,5% και το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι 5%-9%.

Δεύτερο κόμμα με βάση τα exit poll αναδεικνύεται το Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέτα με ποσοστά ανάμεσα στο 25,5% και το 29,5%. Το Κίνημα 5 Αστέρων έρχεται τρίτο με ποσοστά μεταξύ 13,5% και 17,5% και στην τέταρτη θέση η κεντρώα Δράση (Azione) των Κάρλο Καλέντα και Ματέο Ρέντσι με ποσοστά ανάμεσα στο 6,5% και το 8,5%.

Η συμμαχία Ιταλική Αριστερά-Οικολόγοι παίρνει, πάντα σύμφωνα με τα exit poll, ποσοστό 4% και το κόμμα «Περισσότερη Ευρώπη» 1,5%.

Συνολικά, σύμφωνα με τα πρώτα exit poll της εταιρίας δημοσιοπήσεων Consorzio Opinio Italia για την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, η εκτίμηση ψήφου στις συμμαχίες έχει ως εξής

Βουλή

Συντηρητική συμμαχία 43%

Κεντροαριστερά 27,5%

Πέντε Αστέρια 15,5%

Κεντρώος Πόλος 7,5%

Γερουσία

Συντηρητική συμμαχία 43,5%

Κεντροαριστερά 27,5%

Πέντε Αστέρια 15,5%

Συμμαχία Ρέντσι-Καλέντα 7,5%

Σε ό,τι αφορά την κατανομή εδρών, στην Βουλή τα exit poll δίνουν 242 έδρες στην δεξιά, 88 στην κεντροαριστερά και 46 στο Κίνημα Πέντε Αστέρων. 20 έδρες εξασφαλίζει ο κεντρώος Πόλος των Ρέντσι-Καλέντα. Στη γερουσία 121 έδρες θα έχει η συντηρητική συμμαχία, 43 η κεντροαριστερά, 24 τα Πέντε Αστέρια και 8 η κεντρώα παράταξη Ρέντσι-Καλέντα.

Σημειώνεται ότι τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται τα ξημερώματα της Δευτέρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, η συμμετοχή έως τις 19:00 τοπική ώρα διαμορφώθηκε στο 51%, σε μια αισθητή μείωση σε σχέση με τις εκλογές του 2018.

Η προοπτική μίας ιταλικής κυβέρνησης υπο την ακροδέξια Τζόρτζια Μελόνι ανησυχεί τις Βρυξέλλες, κυρίως ως προς το θέμα των κυρώσεων κατά της Μόσχας, αλλά διπλωμάτες και ειδικοί δεν φαντάζονται ότι η Ρώμη της δεξιάς/ακροδεξιάς συμμαχίας, του φαβορί των εκλογών της Κυριακής, θα αναλάβει το ρίσκο να αποποιηθεί το τεράστιο πακέτο των ευρωπαϊκών πόρων που εξασφάλισε η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι για την Ιταλία.

Σχετικά Άρθρα