Φυσικό αέριο: Ξαφνική πτώση της πίεσης στον Nord Stream 2 – Ύποπτη διαρροή ανοικτά της Δανίας

 Φυσικό αέριο: Ξαφνική πτώση της πίεσης στον Nord Stream 2 – Ύποπτη διαρροή ανοικτά της Δανίας

Η ναυτιλιακή αρχή της Δανίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι παρατηρήθηκε διαρροή αερίου στον αγωγό Nord Stream 2 που συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα και προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος για τη διέλευση των πλοίων.

Ο διαχειριστής του Nord Stream 2 επιβεβαίωσε ότι εντοπίστηκε διαρροή στον αγωγό νοτιοανατολικά του δανικού νησιού Μπόρνχολμ στη Βαλτική Θάλασσα.

Ο αγωγός εκτείνεται 1.230 χιλιόμετρα από τη Ρωσία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας έως τη Γερμανία. Ολοκληρώθηκε και γέμισε με φυσικό αέριο, αλλά ποτέ δεν εισήχθη αέριο μέσω αυτού, ανέφερε το dpa.

Η αιτία της διαρροής που εντοπίστηκε δεν ήταν αμέσως σαφής.

https://twitter.com/Worldsource24/status/1574405335670050816?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1574405335670050816%7Ctwgr%5E3c3d18e87d837444d50a027227de6d40be015ff2%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.huffingtonpost.gr%2Fentry%2Fnord-stream-2-e-dania-anaferei-diarroe-ston-ayoyo-toe-fesikoe-aerioe-ste-valtike_gr_6331df92e4b00f7fcb554c91

Η υπηρεσία ενέργειας της Δανίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η ναυτιλιακή αρχή της χώρας εξέδωσε προειδοποίηση ναυσιπλοΐας και καθιέρωσε μια ζώνη απαγόρευσης πέντε ναυτικών μιλίων γύρω από τον αγωγό «καθώς η διαρροή είναι επικίνδυνη για τη διέλευση των πλοίων».

Οι αρμόδιες αρχές συντονίζουν αυτήν τη στιγμή την προσπάθεια και η δανική υπηρεσία ενέργειας πρόσθεσε ότι «εκτός της ζώνης αποκλεισμού, δεν υπάρχουν κίνδυνοι για την ασφάλεια που σχετίζονται με τη διαρροή».

Το περιστατικό δεν αναμένεται να έχει συνέπειες για την ασφάλεια του εφοδιασμού με δανικό φυσικό αέριο, ανέφερε η υπηρεσία ενέργειας της χώρας.

Εκπρόσωπος του φορέα εκμετάλλευσης του Nord Stream 2 είπε ότι εντοπίστηκε απώλεια πίεσης σε έναν σωλήνα νωρίς τη Δευτέρα και οι αρμόδιες θαλάσσιες αρχές στη Γερμανία, τη Δανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Ρωσία ενημερώθηκαν αμέσως, μετέδωσε το dpa.

Ενώ η πίεση στο εσωτερικό του αγωγού είναι συνήθως 105 μπαρ, τώρα είναι μόνο 7 μπαρ στη γερμανική πλευρά, δήλωσε ο εκπρόσωπος Ουλριχ Λίσεκ.

Υπάρχουν φόβοι ότι ο αγωγός, ο οποίος είναι γεμάτος με 177 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, θα μπορούσε να στεγνώσει τις επόμενες ημέρες, ανέφερε το dpa.

Δεν ήταν αμέσως σαφές ποιες συνέπειες θα επακολουθούσαν απ′ αυτή τη διαρροή, αλλά σύμφωνα με μια γερμανική περιβαλλοντική ομάδα το αέριο που διαρρέει δεν είναι τοξικό.

Η Deutsche Umwelthilfe επεσήμανε ότι το φυσικό αέριο, όσο πιο βαθιά απελευθερώνεται στη θάλασσα, τόσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία του που διαλύεται στο νερό.

Ακόμη και σε περίπτωση υποβρύχιας έκρηξης, θα προέκυπταν μόνο τοπικά φαινόμενα, είπε η Deutsche Umwelthilfe.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας δήλωσε ότι είχε ενημερωθεί για το συμβάν στα χωρικά ύδατα της Δανίας και ότι βρίσκεται σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές στη Γερμανία και τη Δανία.

Ο αγωγός είχε ήδη ολοκληρωθεί όταν ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανέστειλε την πιστοποίηση του Nord Stream 2 την παραμονή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, αφού η Ρωσία αναγνώρισε επίσημα δύο αποσχισμένες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Η διαρροή έγινε μια ημέρα πριν από τα εγκαίνια ενός νέου αγωγού, του Baltic Pipe, ο οποίος θα μεταφέρει νορβηγικό αέριο μέσω της Δανίας στην Πολωνία. Το νορβηγικό αέριο προορίζεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου.

Σχετικά Άρθρα