Δημοσκοπήσεις Alco/Marc: Που βρίσκεται η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ – Πτώση για ΠΑΣΟΚ – Έκπληξη με την… “σταθερότητα”

 Δημοσκοπήσεις Alco/Marc: Που βρίσκεται η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ – Πτώση για ΠΑΣΟΚ – Έκπληξη με την… “σταθερότητα”

Οι δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν σχετικά αμετάβλητο το εκλογικό τοπίο, με τις διαφορές ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ να κυμαίνονται από 7,7% έως 8,7%.

Αναλυτικά, η δημοσκόπηση της ALCO που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha δείχνει ότι στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ διασφαλίζει διαφορά 7,7% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Alco: Πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων

Αναλυτικά: ΝΔ: 30,6% (από 27,5%), ΣΥΡΙΖΑ 22,9% (από 20,5%), ΠΑΣΟΚ 11,6% (από 10,4%), ΚΚΕ 5,4%, Ελληνική Λύση 4,2% και ΜέΡΑ25 στο 3,1%.

Συσπειρώσεις / Μετακινήσεις ψηφοφόρων ΝΔ/ΣΥΡΙΖΑ

Κερδίζει την μάχη της εμπιστοσύνης ο Μητσοτάκης

Στη δημοσκόπηση της Alco ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει και στη μάχη της εμπιστοσύνης των πολιτών, αφού συγκεντρώνει 29%, που δηλώνει ότι τον εμπιστεύονται περισσότερο, έναντι 20% που δηλώνει το ίδιο για τον Αλέξη Τσίπρα.

Η μάχη του κέντρου

Έκπληξη με την… σταθερότητα και τις κυβερνήσεις συνεργασίας

Τέλος, παρότι τόσο ο πρωθυπουργός στους προσωπικούς δείκτες όσο και η Νέα Δημοκρατία διατηρούνται σε υψηλά ποσοστά, βλέπουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών, σχεδόν ένας στους δύο με ποσοστό 49% πιστεύει ότι η σταθερότητα προϋποθέτει κυβερνήσεις συνεργασίας, έναντι 37% που θέλει αυτοδύναμες. Αυτό δείχνει ότι μάλλον ο πρωθυπουργός δεν πείθει όταν εξισώνει τις κυβερνήσεις αυτοδυναμίας με την σταθερότητα.

Δημοσκόπηση Marc

Στη δημοσκόπηση της Marc, που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ εξασφαλίζει διαφορά 8,7%, καθώς συγκεντρώνει 32,8% έναντι 24,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 11,4% και ακολουθούν ΚΚΕ 5,4%, Ελλ. Λύση 4,1%, ΜέΡΑ25 2,8%, Έλληνες 2%.

Στη διακύμανση πρόθεσης ψήφου εμφανίζεται να ανεβαίνουν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πέφτει το ΠΑΣΟΚ.

Σχεδόν ένας στους δύο (48,5%) εμπιστεύεται περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κρατά το τιμόνι της χώρας έναντι 31,1% που θέλει τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός παραμένει επίσης δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με 48,6%, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έρχεται δεύτερος με ποσοστό 35,8% και ο Αλέξης Τσίπρας τρίτος με 35,3%.

Υπενθυμίζεται ότι άλλες τρεις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τις εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ (MRB, Pulse και GPO) έδειχναν άνετο προβάδισμα για τη ΝΔ, έως και 8 ποσοστιαίων μονάδων, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.