Πολωνός πρωθυπουργός: Σκανδαλώδεις οι δηλώσεις Φον Ντερ Λάιεν – Αυτή την Ευρώπη θέλουμε ; (vid)

 Πολωνός πρωθυπουργός: Σκανδαλώδεις οι δηλώσεις Φον Ντερ Λάιεν – Αυτή την Ευρώπη θέλουμε ; (vid)

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, χαρακτήρισε ως ”σκανδαλώδη” τα σχόλια της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για δήλωσή της στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον ”πως η ΕΕ διαθέτει τον τρόπο να αντιμετωπίσει ένα κράτος-μέλος εάν τα πράγματα πάνε σε δύσκολη κατεύθυνση”.

Σε συνέδριο στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον την Πέμπτη, η φον ντερ Λάιεν ρωτήθηκε για τους υποψηφίους στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία, αλλά συμπεριέλαβε την Πολωνία και την Ουγγαρία στην απάντησή της.

«Εάν τα πράγματα πάνε σε δύσκολη κατεύθυνση – και έχω μιλήσει για την Ουγγαρία και την Πολωνία – έχουμε τα εργαλεία», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, σε μια σαφή αναφορά στην ικανότητα της Επιτροπής να περικόψει τα κονδύλια που διατίθενται στις κυβερνήσεις της ΕΕ όταν θεωρείται ότι παραβιάζουν το κράτος δικαίου.

«Η δήλωση της Φον ντερ Λάιεν ήταν σκανδαλώδης», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Πολωνίας, PAP. «Είπε ότι οι Βρυξέλλες έχουν τα εργαλεία για να πειθαρχήσουν την Ιταλία εάν δημιουργήσει μια κυβέρνηση που δεν θα είναι υπέρ των Βρυξελλών», πρόσθεσε.

«Αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουμε; … Να υπαγορεύουν οι ευρωκράτες στις Βρυξέλλες ποια πρέπει να είναι η κυβέρνηση;», ρώτησε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας. «Αυτό δεν είναι κράτος δικαίου, είναι μια υπαγόρευση και η έλλειψη κράτους δικαίου».

Η Κομισιόν έχει επιβάλει στην Πολωνία μια σειρά «ορόσημων» για το κράτος δικαίου προκειμένου η Βαρσοβία να έχει πρόσβαση σε χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ για τον κορονοϊό. Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε το σχέδιο τον Ιούνιο. Ευρωπαίοι δικαστές μήνυσαν το Συμβούλιο στα τέλη Αυγούστου για την απόφασή του, λέγοντας ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αγνοήθηκαν.

Όσον αφορά την Ουγγαρία, η Επιτροπή πρότεινε την 18η Σεπτεμβρίου να περικοπούν 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια της ΕΕ που διατέθηκαν στη Βουδαπέστη λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου.

Σχετικά Άρθρα