Οι Ιταλοί ψηφίζουν, οι Βρυξέλλες τρομάζουν- Η Μελόνι πολιορκεί την Ρώμη

 Οι Ιταλοί ψηφίζουν, οι Βρυξέλλες τρομάζουν- Η Μελόνι πολιορκεί την Ρώμη

Η Giorgia Meloni επωφελήθηκε από τη μη συμμετοχή στην κυβέρνηση ευρείας ενότητας της Ιταλίας/ Πηγή: BBC- Getty Images

Οι Ιταλοί αποφασίζουν αν θα επιλέξουν την πιο δεξιά κυβέρνησή τους από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε εκλογές που παρακολουθούνται στενά σε όλη την Ευρώπη.

Η Giorgia Meloni ηγείται του ακροδεξιού κόμματος Brothers of Italy και στοχεύει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας που συμμάχησε με δύο άλλα κόμματα στα δεξιά.

Έχει απαλύνει την εικόνα της και αγανακτεί που συνδέεται με το φασιστικό παρελθόν της Ιταλίας.

Υποστηρίζει τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία και έχει μετριάσει τη ρητορική για την Ευρώπη.

Αλλά εξακολουθεί να ασπάζεται ένα παλιό σύνθημα που υιοθέτησαν οι φασίστες – «Θεός, πατρίδα και οικογένεια» – έχει μιλήσει ενάντια στο «λόμπι των LGBT» και έχει ζητήσει ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης για να σταματήσει η μετανάστευση.

Η ψηφοφορία συνεχίζεται μέχρι τις 23:00 (21:00 GMT), όταν τα exit polls και οι προβλέψεις θα δώσουν μια ιδέα για το ποιος κέρδισε.

Μια ώρα νότια της Ρώμης, στην πόλη Latina, οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η ακροδεξιά μπορεί να καταλάβει την πόλη από τα αριστερά. Ιδρύθηκε το 1932 από τον φασίστα ηγέτη Μπενίτο Μουσολίνι, η Λατίνα εξακολουθεί να φέρει τα ίχνη του δικτάτορα, αλλά έχει υποφέρει από χρόνια υποχρηματοδότησης.

«Ρίξτε μια ματιά, είναι καταστροφή», λέει ένας περαστικός. Η πόλη είχε έναν αριστερό δήμαρχο τα τελευταία χρόνια, αλλά η ακροδεξιά έχει στο στόχαστρό της τη Λατίνα. Ο Matteo Salvini, σύμμαχος του Meloni, ήρθε εδώ την περασμένη εβδομάδα για να ολοκληρώσει την εκστρατεία του κόμματός του League. Η κεντροδεξιά Forza Italia υπό τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, 85 ετών, είναι επίσης μέρος του συνασπισμού της.

«Η Μελόνι μιλάει στα συναισθήματα των ανθρώπων», λέει ο Τζιανλούκα Άτλαντε, δημοσιογράφος στην τοπική εφημερίδα Latina Oggi. Πίσω του κάθεται το επιβλητικό Palazzo Emme , χτισμένο σε σχήμα γράμματος Μ για τον Μουσολίνι. Αυτές τις μέρες λειτουργεί ως η τοπική έδρα της υπηρεσίας επιβολής του νόμου του υπουργείου Οικονομικών.

Η οικονομία της Ιταλίας ανέκαμψε μετά την πανδημία του Covid-19, αλλά στη συνέχεια η ενεργειακή κρίση – που προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – εκτόξευσε τις τιμές. Ενώ οι πολιτικοί πέρασαν τις τελευταίες μέρες τσακώνοντας για τη Ρωσία και την Ευρώπη, οι Ιταλοί ανησυχούν περισσότερο για την πληρωμή των λογαριασμών τους.

Η ΕΕ συμφώνησε να στείλει στην Ιταλία ένα εντυπωσιακό ποσό 200 δισεκατομμυρίων ευρώ (178 δισεκατομμύρια £) σε επιχορηγήσεις και δάνεια ανάκαμψης μετά την Covid, αλλά αυτό εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν από την απερχόμενη κυβέρνηση ενότητας του Μάριο Ντράγκι. Η Giorgia Meloni ζήτησε να αναθεωρηθεί το σχέδιο και μίλησε να κάνει περισσότερα για να «υπερασπιστεί» τα εθνικά συμφέροντα της Ιταλίας στην ΕΕ.

Δεν είναι περίεργο που πολλοί από τους ηγέτες της Ευρώπης παρακολουθούν στενά αυτήν την ψηφοφορία. ‘Οπως δεν είναι τυχαία και η κυνική παρέμβαση της Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν που επί της ουσίας παρότρυνε τους Ιταλούς ψηφοφόρους να μην επιλέξουν την Μελόνι, αν και η παρέμβαση αυτή μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα προκαλεί. Οι Βρυξέλλες και οι βορειοευρωπαϊκές χώρες είναι εξαρτημένες από το ιταλικό υπερ-χρέος και αυτό τις αναγκάζει να αισθάνονται περισσότερο ευάλωτες στον ευρωσκεπτικισμό και τον απρόβλεπτο χαρακτήρα της γυναίκας που θα γίνει κατά π΄σα πιθανότητα η επόμενη πρωθυπουργός.

Όπως αναφέρει το Politico, μια νίκη της Μελόνι θα σηματοδοτούσε μια απότομη αλλαγή κατεύθυνσης για την Ιταλία, εγείροντας ανησυχίες στις Βρυξέλλες και στις πρωτεύουσες της ΕΕ, καθώς οι χώρες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζει τον αυξανόμενο πληθωρισμό, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την απειλή διακοπής ρεύματος αυτό το χειμώνα.

Η αποχώρηση του Ντράγκι – που έχει το παρατσούκλι «Σούπερ Μάριο» καθώς, έπαιξε βασικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης της ευρωζώνης – καθιστούν αυτές τις εκλογές μια κρίσιμη στιγμή για την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέχρι τις αρχές Αυγούστου, τα αριστερά και τα κεντρικά κόμματα της Ιταλίας στόχευαν να δημιουργήσουν μια κοινή πρόκληση στη συμμαχία Μελόνι. Αλλά δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία και ο μεγαλύτερος αντίπαλος της κυρίας Μελόνι στις δημοσκοπήσεις – ο ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα – αντιμετωπίζει τώρα μια δύσκολη μάχη.

Μοιράζεται μάλιστα αρκετές πολιτικές με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων με επικεφαλής τον Τζουζέπε Κόντε, αλλά δεν βλέπουν μάτια με μάτια.

Από δεξιά προς τα αριστερά, οι πολιτικοί συμφωνούν ότι το σχολικό σύστημα της Ιταλίας βρίσκεται σε κατάσταση παρακμής, αλλά δάσκαλοι όπως η Elisa είναι δύσπιστοι ότι αυτές οι εκλογές θα το αλλάξουν αυτό.

Με πληροφορίες από το BBC

Σχετικά Άρθρα