Βρετανία: Καταρρέει η στερλίνα μετά τις ανακοινώσεις Τρας – Σε ιστορικό χαμηλό 37 ετών – Εκτόξευση 10ετούς ομολόγου

 Βρετανία: Καταρρέει η στερλίνα μετά τις ανακοινώσεις Τρας – Σε ιστορικό χαμηλό 37 ετών – Εκτόξευση 10ετούς ομολόγου

Σε κατάρρευση οδηγούν την αγορά της Βρετανίας τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σχετικά με τη ραγδαία μείωση της φορολογίας που συνεπακόλουθα φέρνει και μεγάλη μείωση στα κρατικά έσοδα και αυξημένες ανάγκες δανεισμού.

Συγκεκριμένα, μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Λιζ Τρας, η βρετανική λίρα υποχώρησε σε χαμηλό 37 ετών, με την ισοτιμία στο 1,1077 δολάριο. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου εκτοξεύεται 32 μονάδες βάσης, στο 3,81%.

Όπως αναφέρει το Euro2day, η Τρας πρόκειται να εφαρμόσει το πιο ριζικό πακέτο φορολογικών περικοπών για το Ηνωμένο Βασίλειο από το 1972, μειώνοντας τις εισφορές τόσο στους μισθούς των εργαζομένων όσο και στις εταιρείες, ανακοινώνοντας φορολογικές περικοπές 45 δισ. λιρών, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες της οικονομίας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών Kwasi Kwarteng μείωσε επίσης το τέλος χαρτοσήμου στις αγορές ακινήτων και επιβεβαίωσε τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για τους λογαριασμούς ενέργειας, με το κόστος στα 60 δισ. στερλίνες τους επόμενους έξι μήνες.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι φορολογικές περικοπές – οι μεγαλύτερες των τελευταίων 50 ετών – θα συμβάλουν στην αύξηση του δανεισμού κατά 411 δισ. λίρες τα επόμενα πέντε χρόνια, υπολόγισε το Resolution Foundation.

Μετά την ανακοίνωση των μέτρων σήμερα, οι traders τιμολογούν αύξηση επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας τον Νοέμβριο.

Σχετικά Άρθρα