Τσίπρας: Άμεση επίταξη αναισθησιολόγων και από τα ιδιωτικά νοσοκομεία – Γροθιά στο στομάχι και την αξιοπρέπεια της κοινωνίας η κατάσταση στο Παίδων

 Τσίπρας: Άμεση επίταξη αναισθησιολόγων και από τα ιδιωτικά νοσοκομεία – Γροθιά στο στομάχι και την αξιοπρέπεια της κοινωνίας η κατάσταση στο Παίδων

Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το νοσοκομείο με αφορμή τη δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων με αποτέλεσμα πάνω από 3.000 παιδιά να περιμένουν να χειρουργηθούν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε με την διοίκηση του νοσοκομείου και τη συζήτηση με εκπροσώπους των εργαζομένων δήλωσε:

«Στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας , δεν γίνονται τακτικά χειρουργεία όλο το Σεπτέμβρη και δεν δεν ξέρουμε πότε θα αρχίσουν ξανά να γίνονται. Αυτό εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την δημόσια υγεία εκατοντάδων παιδιών και οδηγεί οικογένειες εκατοντάδες οικογένειες, 3.000 οικογένειες, γιατί τόσος είναι ο αριθμός των παιδιών που είναι σε λίστες αναμονής να ψάχνουν να βρουν λύση σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Το πρόβλημα αυτό δεν προέκυψε ξαφνικά, ως κεραυνός εν αιθρία. Ήταν γνωστό εδώ και πάρα πολύ καιρό και είναι απόρροια μιας συστηματικής εγκατάλειψης του εθνικού συστήματος υγείας.

Το 2019 το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας ήταν εν υπηρεσία 16 αναισθησιολόγοι,11 μόνιμοι και 5 επικουρικοί. Σήμερα είναι μόλις 10, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν προφανώς στις απαιτήσεις. Από την αρχή της πανδημίας άρχισαν να μειώνονται τα χειρουργεία, σχεδόν κατά 75% και να συσσωρεύονται οι ασθενείς.

Και η κυβέρνηση δεν φρόντισε ενώ γνώριζε την μεγάλη έλλειψη αναισθησιολόγων να κινηθεί έγκαιρα ώστε αυτό να κινητοποιηθεί. Επαναλαμβάνω στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας. Κι αυτό είναι μια γροθιά στο στομάχι. Ένα ακόμη πλήγμα για την αξιοπρέπεια της ελληνικής κοινωνίας. Χιλιάδες παιδιά στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο να μην μπορούν να χειρουργηθούν για περιπτώσεις οι οποίες χρήζουν χειρουργείου, τακτικά χειρουργεία που δεν πραγματοποιούνται.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν λύνεται με τρόπους μαγικούς, χρειάζεται όμως να υπάρξει ένα άλλο σχέδιο. Ένα άλλο σχέδιο για να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα της απαξίωσης και της υποβάθμισης του ΕΣΥ. Με κίνητρα ισχυρά σε γιατρούς, προκειμένου να παίρνουν κρίσιμες ειδικότητες, αναβάθμιση του μισθολογίου, προσλήψεις.

Αλλά εδώ υπάρχει ένα ερώτημα. Η κυβέρνηση ασχολείται με το πώς θα λύσει το άμεσο πρόβλημα; Ή η απάντηση που έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ήταν “ας πάνε στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια”; Αν δεν γινόταν η κινητοποίηση των υγειονομικών θα υπήρχε έστω και κάποιο ενδιαφέρον για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;

Οι ευθύνες είναι τεράστιες. Και στην κυβέρνηση συνολικά, και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, και στην διοίκηση του νοσοκομείου. Οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είναι αδιανόητο το 2022 η ελληνική κοινωνία να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα.

Είναι αδιανόητο να στέλνουμε εκατοντάδες παιδιά να χειρουργηθούν στα ιδιωτικά νοσοκομεία τη στιγμή που η οικονομική κρίση μαστίζει κάθε ελληνική οικογένεια.

Άρα λοιπόν κατά την δική μας εκτίμηση, η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος λύνεται μόνο μέσα από την επίταξη ειδικών αναισθησιολόγων με εμπειρία σε βρέφη ακόμη και από ιδιωτικά νοσοκομεία. Όχι ενίσχυση με πελατεία των ιδιωτικών νοσοκομείων αλλά η ενίσχυση του μεγαλύτερου παιδιατρικού δημόσιου νοσοκομείου της χώρας ακόμη και με ιδιώτες γιατρούς όταν η ανάγκη η κοινωνική το επιτάσσει.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τη διοίκηση του παιδιατρικού νοσοκομείου, άσκησε σκληρή κριτική τόσο στη στάση που τηρεί το Υπουργείο Υγείας όσο όμως και στην ίδια τη διοίκηση, χαρακτηρίζοντας «σοκαριστική» την κατάσταση με τις αναμονές 3.000 παιδιών για χειρουργεία.

Συγκεκριμένα, κατήγγειλε πως το Υπουργείο Υγείας κινητοποιήθηκε εκ των υστέρων και μόνο αφού πρώτα οι ίδιοι οι υγειονομικοί ανέδειξαν το θέμα με τις κινητοποιήσεις τους, και ανακοίνωσε πως θα προκηρύξουν θέσεις αναισθησιολόγων κατά προτεραιότητα. Σημείωσε ωστόσο πως όλοι ξέρουν ότι αυτό απαιτεί χρόνο. «Είπαν σε σύσκεψη στο υπουργείο αφού πρώτα οι υγειονομικοί ανέδειξαν το θέμα με τις κινητοποιήσεις τους, ότι θα μετακινηθούν κάποιοι αναισθησιολόγοι από άλλα δημόσια νοσοκομεία. Προκύπτει ένα ερώτημα: έχουμε σε κάποια δημόσια νοσοκομεία περίσσεια αναισθησιολόγων;» διερωτήθηκε σκωπτικά ο κ. Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στη διοίκηση του «Παίδων Αγία Σοφία» ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: «Ο κάθε αναισθησιολόγος δεν είναι το ίδιο όταν έχει να αντιμετωπίσει έναν ενήλικα και όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα παιδί. Χρειάζονται αναισθησιολόγοι με ειδική εμπειρία σε βρέφη και μικρά παιδιά. Πού είναι αυτοί σε άλλα νοσοκομεία και δεν το ξέρουμε; Εκτός αν τους βαφτίσουμε» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως «για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα τώρα, θα πρέπει αντί να σκεφτόμαστε πως θα στείλουμε παιδιά στα ιδιωτικά νοσοκομεία με λεόντειες συμβάσεις υπέρ ιδιωτών, να σκεφτούμε ανάποδα. Πώς θα επιτάξουμε γιατρούς με εμπειρία από τα ιδιωτικά νοσοκομεία να έρθουν στο δημόσιο νοσοκομείο παίδων που είναι το ο μεγαλύτερο στη χώρα, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει».

Πρόσθεσε δε, πως «δεν είναι ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης. Το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας να μην κάνει χειρουργεία είναι μία γροθιά στο στομάχι και την αξιοπρέπεια της κοινωνίας. 3.000 παιδιά που πρέπει να χειρουργηθούν δεν έχουν πρόσβαση στο χειρουργείο» κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.

Σχετικά Άρθρα