Stern: Γιατί η ”βασιλεία” Ερντογάν θα μπορούσε σύντομα να τελειώσει

 Stern: Γιατί η ”βασιλεία” Ερντογάν θα μπορούσε σύντομα να τελειώσει

Το γνωστό για θέματα στη διεθνή πολιτική, κεντροαριστερό περιοδικό της Γερμανίας ”Stern”, έχει αφιέρωμα στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η προεδρία Ερντογάν μπορεί να φθάνει το τέλος της λόγω σοβαρότατων οικονομικών προβλημάτων, με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο τουρκικός λαός. Ο Ερντογάν διατηρεί, επίσης, προβληματικές σχέσεις με την Δύση και το ΝΑΤΟ. Αυτές οι εξελίξεις έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος μπορεί να επιλέξει να «εξάγει» την εσωτερική κρίση στο εξωτερικό μέσω μιας πολεμικής σύγκρουσης.

«Οι Τούρκοι χάνουν την εμπιστοσύνη στις ικανότητές του», λέει ο Γερμανός ανταποκριτής Γιόνας Μπρενγκ για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, αυτή τη στιγμή, παλεύει με πληθωρισμό περίπου 80% στη χώρα του.

«Η κατάσταση είναι εξίσου δραματική με τους αριθμούς», λέει ο δημοσιογράφος Γιόνας Μπρενγκ σχετικά με τον πληθωρισμό στην Τουρκία

«Αυτή τη στιγμή, πολλοί Τούρκοι θέλουν απλώς να φύγουν. Υπάρχει μια κραυγαλέα διαρροή εγκεφάλων, υπάρχουν, για παράδειγμα, άνθρωποι από τον τομέα της υγείας που θέλουν να φύγουν. Νοσοκόμοι, γιατροί που θέλουν οπωσδήποτε να πάνε στη Γερμανία. Αυτό είναι φυσικά μια διαπίστωση ότι ο Ερντογάν που έγινε ένα χρόνο πριν από τις εκλογές δεν μπορεί να αρέσει», τονίζει ο Μπενγκ σε συνέντευξή του. erdogan_eurokinissi

Ο Ερντογάν τα πάει άσχημα στις δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου ερευνών κοινής γνώμης Metropoll, τα πράγματα φαίνονται άσχημα για τον αρχηγό του τουρκικού κράτους. Επειδή το αποτέλεσμα δείχνει ότι σε προεδρικές εκλογές, καθένας από τους πέντε πιθανούς αντιπάλους του θα έπαιρνε περισσότερες ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία από τον ίδιο τον Ερντογάν.

«Ο κόσμος χάνει την εμπιστοσύνη του στις ικανότητές του», υποστηρίζει ο Μπρενγκ σχετικά με τη διάθεση των πολιτών προς τον αρχηγό της κυβέρνησής τους. Ο ίδιος ο ανταποκριτής επισημαίνει ότι, ενώ η φήμη του Ερντογάν δεν πρέπει να υποτιμάται, «αυτή η οικονομική κρίση αυτού του μεγέθους τον επηρεάζει πραγματικά».

Stress test για το ΝΑΤΟ

Οι περισσότερες δυτικές χώρες έχουν ήδη συνηθίσει σε πολλές από τις προκλήσεις του Ερντογάν. «Αν δεν μου δώσετε πολύ χώρο τη χώρα μου, θα γίνω μέλος άλλου συνασπισμού», λέει ο Γιόνας Μπρενγκ αναφορικά με τις ενέργειες του Ερντογάν σε σχέση με τις δυτικές χώρες, το ΝΑΤΟ και τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης.

Και πόσο πιθανό είναι ο πρόεδρος να πραγματοποιήσει τις απειλές του προς την Ελλάδα – ο δημοσιογράφος δεν το θεωρεί πολύ πιθανό: «Θα ήμουν πολύ προσεκτικός αν φοβόμουν ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να ξεσπάσει στο εγγύς μέλλον».

Η πραγματική ανησυχία είναι ότι θα μπορούσε να υπάρξει εισβολή στη Συρία στο εγγύς μέλλον.

Σχετικά Άρθρα