O Ερντογάν σε πολιτική δίνη- Στο τραπέζι σενάρια “εξαγωγής της κρίσης” και αναβολή εκλογών μέσω Ελλάδας

 O Ερντογάν σε πολιτική δίνη- Στο τραπέζι σενάρια “εξαγωγής της κρίσης” και αναβολή εκλογών μέσω Ελλάδας

Καθώς οι δημοσκοπήσεις ενόψει των κρίσιμων εκλογών στην Τουρκία (το καλοκαίρι του 2023) εμφανίζουν το AKP και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ηττώνται έναντι οιουδήποτε αντιπάλου από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, στο τραπέζι μπαίνουν σενάρια συμφωνα με τα οποία ο Τούρκος πρόεδρος ίσως επιχειρήσει να εξαγάγει την πολιτική κρίση με περαιτέρω κλιμάκωση, ακόμα και με διαμόρφωση “πολεμικών συνθηκών”, με την Ελλάδα, ή ακόμα και αναβολή των εκλογών, για λόγους εθνικής ασφάλειας -πάλι λόγω μιας ακραίας κρίσης με την χώρα μας-, κάτι που θα του έδινε την δυνατότητα βάσει του Συντάγματος να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία για ένα επιπλέον χρόνο.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, οι μετρήσεις είναι εξαιρετικά δυσμενείς για το κυβερνών κόμμα.

Δείχνουν πως η κυβερνητική συμμαχία AKP-ΜΗP δεν μπορεί να ξεπεράσει το 40%, ενώ για την εκλογή προέδρου χρειάζεται 50,1%. Το μπλοκ της αντιπολίτευσης μαζί με το φιλοκoυρδικό κόμμα HDP βρίσκεται στο 60% και οι αναλύσεις δείχνουν πως σε 9 μήνες είναι δύσκολη η ραγδαία αλλαγή των δεδομένων. Βεβαίως, η αντιπολίτευση πρέπει να ορίσει σχετικά σύντομα τον επικεφαλής της που θα έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Ερντογάν.
Το AKP, παρά τις δυσκολίες, διατηρεί τα ποσοστά του στο 33% με αυξητικές τάσεις, αλλά ο «αδύναμος κρίκος» της κυβερνητικής συμμαχίας είναι το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που συγκεντρώνει μόλις το 6%.

Χαμηλά είναι τα ποσοστά της κυβερνητικής συμμαχίας AKP-ΜΗP, ενώ οι πολίτες δοκιμάζονται από τον πραγματικό πληθωρισμό που είναι πάνω από 100%.

Το κόμμα που θα καθορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών θεωρείται το ΗDP, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φτάνει το 12%. Ο πρόεδρος του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, και εκατοντάδες εκλεγμένοι δήμαρχοι και στελέχη του HDP φυλακίστηκαν τα τελευταία χρόνια καθώς κατηγορούνται για σχέσεις με το PKK. Aν η κυβέρνηση Ερντογάν δεν αλλάξει στάση στο ζήτημα αυτό, το ΗDP αναμένεται να στηρίξει τον αντίπαλο του Ερντογάν, όποιος και αν είναι αυτός.

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Metropoll αναφέρει πως σε περίπτωση υποψηφιότητας του προέδρου του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως αντιπάλου του Ερντογάν, ο Κιλιτσντάρογλου θα προηγείται με 6 ποσοστιαίες μονάδες με αυξητικές τάσεις στη διαφορά. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ήδη προηγείται του Ερντογάν με 9 ποσοστιαίες μονάδες και ο δήμαρχος της Αγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, με 13!

Η “Καθημερινή”, μάλιστα, επικαλείται δύο αρθρα του τουρκικού συντάγματος που αναθεωρήθηκε το 2017, τα οποία δίνουν στον Ερντογάν την δυνατότητα να αναβάλει τις εκλογές για έξι μήνες έως ένα χρόνο και να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερες υπερεξουσίες, λόγω εθνικής κρίσης. Συγκεκριμένα, λόγω πολέμου ή κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα παρακολουθούν την ακραία κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής του Ερντογάν, όπως φάνηκε και στην ομιλία του με fake news και ύβρεις εναντίον της Ελλάδας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (επ΄ αυτής θα απαντήσει το βράδυ ο πρωθυπουργός), και εκτιμούν πως το παραπάνω σενάριο δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο.

Σχετικά Άρθρα