Μητσοτάκης στoν ΟΗΕ: Μιλάει ο Ερντογάν για κόκκινες γραμμές – Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας είναι μη αποδεκτή, η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται από κανέναν (vid)

 Μητσοτάκης στoν ΟΗΕ: Μιλάει ο Ερντογάν για κόκκινες γραμμές – Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας είναι μη αποδεκτή, η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται από κανέναν (vid)

Aπό το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε -εκτός των άλλων- και στα όσα εξωφρενικά ισχυρίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν προ δύο 24ώρων.

Σήμερα οι σκοτεινές σελίδες της γηραιάς ηπείρου έχουν έρθει ξανά στο προσκήνιο με τον πόλεμο είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στη στάση της ΕΕ απέναντι στον πόλεμο της Ουκρανίας, τόνισε ότι πήρε ξεκάθαρη θέση και ότι η Ρωσία δεν πρέπει να πετύχει ώστε να να σταλεί μήνυμα και σε άλλα καθεστώτα.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό. «Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει δεχθεί στρατιωτική εισβολή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» τόνισε και επεσήμανε ότι η Άγκυρα «συνεχίζει να επιμένει σε απαράδεκτες αξιώσεις για δύο κράτη» στη Μεγαλόνησο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την επανειλημμένη και πιο επιθετική ρητορική τους Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα. ‘«Έχω ξαναπεί ότι είμαι ανοιχτός στον διάλογο και στην επίλυση των διάφορων με σεβασμό και με βάση το διεθνές δίκαιο. Και συνεχίζω να είμαι», τόνισε.

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γ.Σ. του ΟΗΕ:

Στη συνέχεια, είπε ότι η Τουρκία απειλεί ότι θα έρθει τη νυχάτα αν θέλει. αυτή είναι γλώσσα επιτιθέμενου, όχι ειρηνικού κράτους.

Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία έχει απειλήσει την Ελλάδα με casus belli.

Ανησυχητική είναι η αυξανόμενη κλιμάκωση της απειλής, με fake news, με εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και μεμονωμένη απόφαση να αρνείται τις επαφές, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αν θέλει να μιλήσει ο Ερντογάν για κόκκινες γραμμές, θα πω: οι ισχυρισμοί είναι ανυπόστατοι και απαράδεκτοι. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας είναι μη αποδεκτή, η Ελλάδα δεν θα εκφοβιστεί από κανέναν».

Έπειτα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν χρειάζεται όμως να συνεχίσουμε έτσι. Υπάρχει άλλος τρόπος».

«Σήμερα, θα ήθελα να απευθυνθώ όχι μόνο στης τουρκική ηγεσία άλλα και στον λαό: δεν είμαστε εχθρός σας, δεν είμαστε απειλή, είμαστε γείτονες και ξέρω ότι η πλειοψηφία δεν θέλει ένταση. Ας προχωρήσουμε με αμοιβαίο σεβασμό», τόνισε.

Αιφνιδίως, ο Καλίν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν

Λίγο πριν ανέβει στο βήμα του ΟΗΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, σε συνέντευξή του στο NTV άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Πράγα, αν και είπε ότι μια τέτοια συνάντηση θα κριθεί από τα βήματα της ελληνικής πλευράς.

Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση που είχε στο Council on Foreign Relations και αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, είπε: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πάντα επεδίωκα μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία. Πριν από τρία χρόνια τού είχα πει να κάνουμε μια νέα αρχή. Μετά υπέγραψε ΑΟΖ με τη Λιβύη που αγνοεί την ύπαρξη ελληνικών νησιών, μια γεωγραφική παραδοξότητα. Μετά έχουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστών, αμφισβήτηση των νησιών μας».

Για να σημειώσει ο πρωθυπουργός: «Μου είναι δύσκολο να φανταστώ πώς η σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα επανέλθει όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι. Αλλά, αν η Τουρκία συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι, θα απομονωθεί και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ. Και αν η Τουρκία θέλει να “παίζει” και σε άλλη σφαίρα επιρροής, ας είναι, αλλά είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Και είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει κυρώσεις στη Ρωσία».

Επανέλαβε, ωστόσο, ότι «είμαι πάντα ανοιχτός να λύσω τα προβλήματα με διάλογο. Ο κ. Ερντογάν δεν θέλει να μου μιλήσει. Αλλά το έχω ξανακούσει και καταλήξαμε να μιλάμε. Θα συνεχίσω να επιμένω ότι υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο κανόνων για την επίλυση διαφορών, το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αλλά δεν λύνει τις διαφορές με επιθετική συμπεριφορά και την επαναφορά αυτοκρατορικών φαντασιώσεων, αλλά και την εμπρηστική ρητορική».

Σχετικά Άρθρα