Κοσσυφοπέδιο: Το ΝΑΤΟ έτοιμο να στείλει στρατεύματα σε περίπτωση έντασης με την σερβική μειονότητα

 Κοσσυφοπέδιο: Το ΝΑΤΟ έτοιμο να στείλει στρατεύματα σε περίπτωση έντασης με την σερβική μειονότητα

Το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τα στρατεύματά του στο Κοσσυφοπέδιο σε περίπτωση που επιδεινωθούν οι εντάσεις μεταξύ των αρχών και της σερβικής μειονότητας, δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της ειρηνευτικής αποστολής

Ο φόβος μιας νέας έντασης στις σχέσεις Κοσσόβου και Σερβίας κρατά τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε εγρήγορση, σε αυτήν την πολύπαθη περιοχή της Βαλκανικής.

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να ενισχύσει τα στρατεύματά του στο Κοσσυφοπέδιο σε περίπτωση που επιδεινωθούν οι εντάσεις μεταξύ των αρχών και της σερβικής μειονότητας, δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της ειρηνευτικής αποστολής της Συμμαχίας (=KFOR).

«Είμαστε σε εγρήγορση και έτοιμοι να δράσουμε…αν αυξηθούν οι εντάσεις, αλλά μπορούμε επίσης να καλέσουμε εφεδρικές δυνάμεις…γρήγορα», είπε ο ταξίαρχος Λούκα Πιπερνί σε δημοσιογράφους στο αρχηγείο της KFOR, στην πρωτεύουσα Πρίστινα.

Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζεται ότι η ανακοινωθείσα εισαγωγή πινακίδας κυκλοφορίας του Κοσσυφοπεδίου στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου ζουν περίπου 50.000 Σέρβοι, οδήγησε σε συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών, οι οποίοι έστησαν οδοφράγματα.

Το μέτρο, που αναβλήθηκε, θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ στα τέλη Οκτωβρίου.

Η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, που κηρύχθηκε το 2008, αμφισβητείται από τη Σερβία και τη Ρωσία. Η ειρήνη διατηρείται στο Κοσσυφοπέδιο από μια αποστολή του ΝΑΤΟ, από την οποία 3.770 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στη χώρα.

Ο Λούκα Πιπέρνι δληλωσε ότι η κατάσταση ήταν ήρεμη αλλά επισφαλής και το ΝΑΤΟ δεν μπορούσε να αποκλείσει περαιτέρω εντάσεις στο βορρά καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου.

«Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε, είμαστε έτοιμοι να βρεθούμε στη μέση, μεταξύ των διαδηλωτών και των σωμάτων ασφαλείας», τόνισε ο Λ. Πιπέρνι.

«Έχουμε επαρκείς δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. (…) Με αυτόν τον αριθμό στρατευμάτων, μπορούμε να βάλουμε τέλος σε κάθε

μορφή κλιμάκωσης της έντασης», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα στρατεύματα έξω από το Κοσσυφοπέδιο που θα μπορούσαν να έρθουν ως ενισχύσεις

Σχετικά Άρθρα