Παρέμβαση ΙΣΑ για την αιφνίδια διακοπή των συμβάσεων ιατρών στο ΕΣΥ

 Παρέμβαση ΙΣΑ για την αιφνίδια διακοπή των συμβάσεων ιατρών στο ΕΣΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε επιστολή στην Aν. υπουργό Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα, αναφορικά με το θέμα της αιφνιδιαστικής αποχώρησης 86 «έμπειρων και καταξιωμένων ιατρών» που υπηρετούν σε νευραλγικές θέσεις στο ΕΣΥ.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη από το τέλος της περασμένης εβδομάδας (Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου), όταν έγινε γνωστή η απόφαση του υπουργείου Υγείας, για την αιφνίδια διακοπή των συμβάσεων ιατρών στο ΕΣΥ που υπηρετούσαν με παράταση της θητείας τους, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε την άμεση αναστολή της απόφασης του υπ. Υγείας και την προκήρυξη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ.  
«Αναμένουμε από την αρμόδια αν. υπουργό Υγείας να αναστείλει εδώ και τώρα κάθε απόλυση εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να προκηρύξει άμεσα νέες μόνιμες θέσεις ιατρικού προσωπικού, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του ΙΣΑ, τονίζοντας ότι «…οι πολίτες αξίζουν να βρουν το γιατρό τους όταν τον έχουν ανάγκη και αυτό δεν μπορεί να συμβεί εάν δεν στελεχωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας» και καταλήγοντας: «…Δεν αποδεχόμαστε καμία απόλυση στο ΕΣΥ. Ζητούμε εδώ και τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, στο δημόσιο σύστημα υγείας».

Καθώς δεν υπήρξε θετική εξέλιξη στο ζήτημα αυτό, με νεότερη παρέμβασή του ο ΙΣΑ, απευθύνθηκε με επιστολή του στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μ. Γκάγκα, αναφέροντας τα εξής:

«Ο ΙΣΑ με την πρόσφατη παρέμβασή του, για ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά την προάσπιση των μελών του καθώς και την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος υγείας, όπως όφειλε ως Θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας, επεδίωξε να έχει πραγματικές απαντήσεις και να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Για το λόγο αυτό, ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ κ. Φ. Πατσουράκος, επικοινώνησε μαζί σας, την Παρασκευή 16.9.2022, μόλις έφτασαν οι πρώτες πληροφορίες, για την έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων. Χωρίς ουσιαστική απάντηση αποκλείστηκε από σας, κάθε πιθανότητα επανεξέτασης του θέματος.

Γνωρίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση κάνει σημαντικές προσπάθειες για την ενίσχυσή του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εκτιμούμε ότι τέτοιες ενέργειες αδικούν το σημαντικό έργο που επιτελείται.

Αναφερόμαστε στην αιφνιδιαστική αποπομπή συναδέλφων, γιατί πρόκειται για συναδέλφους μας που άοκνα εργάστηκαν στα χρόνια της πανδημίας, παρέμειναν δε στις θέσεις τους επί δυόμιση μήνες και αίφνης οφείλουν να αποχωρήσουν παραχρήμα. Η πολιτεία όφειλε να δείξει την ευγνωμοσύνη της στα μέλη της ιατρικής κοινότητας, τους συναδέλφους μας, που στήριξαν τις δημόσιες δομές στις δύσκολες μέρες και εν πάση περιπτώσει να τους δώσει ένα περιθώριο χρόνου.

Κυρίως όμως δεν έχουμε καμία ουσιαστική απάντηση, γιατί δεν παρατάθηκαν οι συμβάσεις των συναδέλφων μας εκείνων που αναμφίβολα τεκμηριώνεται η ανάγκη περαιτέρω παραμονής τους, επειδή δεν υπηρετεί στην ίδια δομή άλλος συνάδελφος με την ίδια ειδικότητα, όταν αυτό ήταν το κριτήριο που έθετε ο νόμος. Πώς θα καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν;». 

Χρήστος Σταθόπουλος