Προκλητικός ο Ερντογάν: Ζουν στον κόσμο τους ο Μητσοτάκης με τον Δένδια – “Μάθημα ανθρωπισμού” η ομιλία μου στον ΟΗΕ

 Προκλητικός ο Ερντογάν: Ζουν στον κόσμο τους ο Μητσοτάκης με τον Δένδια – “Μάθημα ανθρωπισμού” η ομιλία μου στον ΟΗΕ

Νέα επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Δένδια εξαπέλυσε από τη Νέα Υόρκη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνάντηση του με δημοσιογράφους, στο περιθώριο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά: “Ο κ. Πρωθυπουργός δεν γνωρίζει την κατάσταση στην Τουρκία. Δεν υπήρξαμε κυβέρνηση που να ενθαρρύνει τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού στην Τουρκία. Όταν επισκεπτόμουν τη Bozcaada, την Gökçeada, πάντα ρωτούσα τους ελάχιστους Έλληνες πολίτες που ζούσαν εκεί: “Πού είναι τα παιδιά σου;”, “Στην Αμερική” μου απαντούσαν. Είπα: “Φέρτε τους να ζήσουν εδώ”. “Δεν μπορώ να φέρω το παιδί μου από την Αμερική”, μου έλεγαν. Τι δείχνει αυτό; Ότι δεν επιθυμούν να ζήσουν στην Τουρκία. Η πόρτα μας είναι ανοιχτή. Εμείς θα δίναμε υπηκοότητα σε αυτό το παιδί, αν δεν είχε υπηκοότητα… Αλλά φυσικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν γνωρίζει τίποτα από όλα αυτά. Ζουν στον κόσμο τους. Η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή, δίνουμε και υπηκοότητα. Δεν διώξαμε κανέναν Έλληνα από τη χώρα μας στην εποχή μας. Όμως, οι διώξεις τους κατά των πολιτών και των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη είναι αμέτρητες. Πρόσφατα, μάλιστα, θέλουν να διορίσουν οι ίδιοι τους κληρικούς μας εκεί”.

“Μάθημα ανθρωπισμού” η ομιλία στον ΟΗΕ

Σε ερώτηση σχετικά με την ομιλία του στον ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν δίστασε να δείξει φωτογραφίες νεκρών προσφυγόπουλων, κατηγόρωντας την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε: “Προετοιμαζόμαστε καλά για κάθε συνάντηση, κάθε ομιλία… Είμαστε καλά διαβασμένοι και με αυτόν τον τρόπο στεκόμαστε μπροστά στους ηγέτες. Χρησιμοποιήσαμε και χρησιμοποιούμε οπτικά και γραπτά ντοκουμέντα που επιβεβαιώνουν όσα λέμε εδώ. Η συμπερίληψη των φωτογραφιών εμπλούτισε και την ομιλία μας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Μία από τις φωτογραφίες που έδειξα ήταν τα άψυχα σώματα του μωρού Asım, που ήταν 9 μηνών, και του Abdülvahap, 4, που έχασαν τη ζωή τους, όταν η ελληνική ακτοφυλακή βύθισε τα σκάφη, στα οποία επέβαιναν. Θέλαμε να δώσουμε στον κόσμο ένα μάθημα ανθρωπσμού δείχνοντας τη φωτογραφία με τα άψυχα σώματα αυτών των μωρών, και πιστεύω ότι έχουμε διδάξει αυτό το μάθημα. Φυσικά, είναι αδύνατο να μην συγκλονιστείτε, βλέποντας εκείνη την οδυνηρή φωτογραφία των μωρών Asım και του Abdülvahap”. 

ΕΕ: «Ράπισμα» στην Άγκυρα για «πολιτικές διακρίσεων» της Τουρκίας κατά της ελληνικής μειονότητας

Hχηρό «ράπισμα» δέχθηκε η Τουρκία από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που κατήγγειλε την Άγκυρα για «πολιτικές διακρίσεων» κατά της ελληνικής μειονότητας.

«Η ΕΕ εκφράζει τη βαθιά λύπη της για τις παλαιότερες πολιτικές διακρίσεων που εφάρμοσε η Τουρκία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η ελληνική μειονότητα να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης» ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος Ίμον Γκίλμορ, κάνοντας λόγο γιας «πολιτικές διακρίσεων» που εφάρμοσε η Τουρκία κατά της ελληνικής μειονότητας και είχαν ως αποτέλεσμα «να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης».

Οι καταγγελίες έγιναν από τον ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ίμον Γκίλμορ, με δήλωσή του στην 77η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και με αφορμή την 30ή επέτειο από την έγκριση της Διακήρυξης για τα Δικαιώματα των Προσώπων που ανήκουν σε Εθνικές ή Εθνοτικές, Θρησκευτικές και Γλωσσικές Μειονότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, διαμήνυσε πως η ΕΕ κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες και των νομικών προσώπων των μειονοτήτων.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ίμον Γκίλμορ σημείωσε ότι «τα ζητήματα μειονοτήτων χρησιμοποιούνται ως ψευδή προσχήματα για να δικαιολογηθούν οι πόλεμοι, όπως συνέβη στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Επίσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα επισήμανε ότι στις 18 Δεκεμβρίου θα συμπληρωθούν 30 χρόνια από τότε που τα κράτη/μέλη του ΟΗΕ υιοθέτησαν τη Διακήρυξη για τα Δικαιώματα των Προσώπων που ανήκουν σε Εθνικές ή Εθνοτικές, Θρησκευτικές και Γλωσσικές Μειονότητες και υπογράμμισε ότι «η Διακήρυξη παραμένει ορόσημο για την προώθηση και την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν στις προαναφερθείσες μειονότητες» και «παρέχει καθοδήγηση και θέτει πρότυπα, μεταξύ άλλων, σχετικά με τη μη διάκρ

Υπενθυμίζεται πως το θέμα της ελληνικής μειονότητας ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τη Νέα Υόρκη, απαντώντας στους προκλητικούς και ανυπόστατους ισχυρισμούς του Τούρκου Προέδρου κατά της Ελλάδας από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Θα ήταν καλό η Τουρκία να απαντήσει τι συνέβη στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη και πώς η ακμάζουσα άνω των 100.000 ανθρώπους κάποτε μειονότητα, σήμερα έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 5.000 ή όπως κάποτε λεγόταν, η Τουρκία δεν δικαιούται διά να ομιλεί» είχε υπογραμμίσει ο υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά Άρθρα