ΑΝΕΚ Lines : ” Αυλαία” για την πρώτη εταιρεία λαϊκής βάσης σε παγκόσμιο επίπεδο

 ΑΝΕΚ Lines : ” Αυλαία” για την πρώτη εταιρεία λαϊκής βάσης σε παγκόσμιο επίπεδο

Όλα ξεκίνησαν στις 10 Απριλίου του 1967 όταν ένας φωτισμένος ιεράρχης, ο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, δύο επιφανείς Χανιώτες οικονομολόγοι, ο Κώστας Αρχοντάκης και ο Γιάννης Τζαμαριουδάκης και εκατοντάδες απλοί πολίτες, έμποροι, υπάλληλοι, συνταξιούχοι και αγρότες ένωσαν τις δυνάμεις τους σε ένα κοινό όραμα και διέθεσαν το υστέρημά τους για να «γεννηθεί» η ΑΝΕΚ.

Ήταν η δυναμική απάντηση των Κρητικών στο αίτημα για εξυγίανση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της μεγαλονήσου με τον Πειραιά.

Η ΑΝΕΚ ήταν η πρώτη εταιρεία λαϊκής βάσης σε παγκόσμιο επίπεδο, και προέκυψε μέσα και από την τραγωδία του «Τιτανικού της Κρήτης», το ναυάγιο του πλοίου «Ηράκλειον» στις 8 Δεκεμβρίου του 1966, που εκτελούσε το δρομολόγιο Χανιά – Πειραιάς, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 224 άνθρωποι.

Μια πρωτοποριακή για την εποχή της προσπάθεια, ανεξάρτητα από την όποια πορεία μπορεί να ακολούθησε, με μετόχους αρχικά απλούς ανθρώπους της Κρήτης, ολοκλήρωσε με άσχημο τρόπο, σήμερα, την πολυδαίδαλη πορεία της μέσα στον χρόνο.

Όπως ανακοινώθηκε επισήμως, παρότι μέρες τώρα ήταν γνωστό στα δημοσιογραφικά γραφεία και όχι μόνο, η Attica Group κατέληξε σε συμφωνία με τους πιστωτές και τους μετόχους της ΑΝΕΚ, με στόχο την πλήρη συγχώνευση και απορρόφηση της από τον Όμιλο της Attica.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας «ATTICA A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της εταιρίας και των μεγαλυτέρων πιστωτριών τραπεζών («ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.», «ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.», «ASTIR NPL FINANCE 2020-1 DESIGNATED ACTIVITY COMPANY», «CROSS OCEAN AGG COMPANY I») και μετόχων που εκπροσωπούν ποσοστό 57,70% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου («ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.», «ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.», «ATTICA BANK», «CROSS OCEAN AGG COMPANY I» και «VΑRΜΙΝ Α.Ε.Β.Ε.») της  «ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ» (εφεξής «ΑΝΕΚ»).

Η συμφωνία, όπως ανακοινώθηκε έχει στόχο :

α) τη συγχώνευση με απορρόφηση της ΑΝΕΚ από τη Εταιρία με σχέση ανταλλαγής 1 κοινή ή προνομιούχο μετοχή της ΑΝΕΚ προς 0,1217 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της ATTICA και 
β) την καταβολή του ποσού των 80.000.000 ευρώ προς πλήρη και ολοσχερή εξόφληση του δανεισμού της ΑΝΕΚ προς τους ανωτέρω πιστωτές (ανεξόφλητο κεφάλαιο ύψους  236.419.251,23 ευρώ πλέον του συνόλου ανεξόφλητων τόκων ως την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής) από το ενοποιημένο σχήμα που θα προκύψει κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συγχώνευσης.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιριών θα συγκληθούν σύμφωνα με το νόμο και τα καταστατικά τους για να αποφασίσουν σχετικά με την έναρξη και τις επιμέρους παραμέτρους της διαδικασίας συγχώνευσης, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής θα συζητηθεί εν συνεχεία στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιριών και θα επιβεβαιωθεί με έκθεση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα για το δίκαιο και εύλογο. Η συγχώνευση θα τεθεί προς έγκριση από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων των δύο εταιριών.

Σχετικά Άρθρα