Ράμμος: Η “ανεξέλεγκτη μεταβλητή” στην υπόθεση των παρακολουθήσεων- Ποιός είναι, τι πιστεύει

 Ράμμος: Η “ανεξέλεγκτη μεταβλητή” στην υπόθεση των παρακολουθήσεων- Ποιός είναι, τι πιστεύει

Μετά από δύο βδομάδες λειτουργίας, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές φαίνεται ότι χτες είχε την πιο σημαντική συνεδρίασή της. Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν διαψευσθεί, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, κατέθεσε ότι με εντολή του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων, το αρχείο παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη καταστράφηκε, την ίδια ημέρα που (α) οι δικηγόροι του Ν. Ανδρουλάκη διαβίβασαν στην ΑΔΑΕ την καταγγελία του για το Predator και που (β) η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής είχε την πρώτη της συνεδρίαση για τις υποκλοπές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο νυν επικεφαλής της ΕΥΠ, Θεμ. Δεμίρης, υποστήριξε στην Επιτροπή ότι δεν προβλέπεται πουθενά να ενημερωθεί ο Ν. Ανδρουλάκης και χαρακτήρισε «καινοτομία» μια τέτοια κίνηση. Αν έρθει να με ρωτήσει -φέρεται να δήλωσε- «δεν ξέρω τι να του πω ακριβώς».

Ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ φέρεται να περιέγραψε μια «δύσκολη» συνεργασία με την ΕΥΠ, της καταλόγισε άρνηση συνεργασίας και υπεκφυγές τόσο στον διοικητή όσο και από την αρμόδια εισαγγελέα της ΕΥΠ. Σημαντική για την εξέλιξη της υπόθεσης, η δήλωση Ράμμου ότι θα συνεχίσει τις έρευνες.

«Η σημερινή (χθεσινή) κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή του προέδρου της ΑΔΑΕ κατέρριψε τις σαθρές γραμμές άμυνας του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης προκειμένου να συσκοτιστεί το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ.

Η παρέμβαση Ράμμου φαίνεται ότι αλλάζει τα δεδομένα και την εικόνα που προβαλλόταν το προηγούμενο διάστημα από κυβερνητικές πηγές, ενώ ουσιαστικά προκαλεί ρωγμές ακόμα και στο απόρρητο που επικαλούνται ο νυν και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ (κάτι που δεν επικαλέστηκαν οι πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας Θ. Δραβίλλας και Γ. Ρουμπάτης). Οι γνωρίζοντες χαρακτηρίζουν τον ανώτατο δικαστικό ως η “ανεξέλεγκτη μεταβλητή” του σκανδάλου των παρακολουθήσεων. Το παρασκήνιο είναι έντονο: ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ έφτασε στο σημείο να ξεδιπλώσει τις κρυφές πτυχές της υπόθεσης επειδή η έρευνα της Αρχής προσέκρουσε στην άρνηση των υπηρεσιακών παραγόντων της ΕΥΠΕ να συνεργαστούν.

O Χρήστος Ράμμος (δεξιά) στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Ο κ. Ράμμος θεωρείται σημαντική προσωπικότητα στο δικαστικό σώμα, αξιοσέβαστος και επιστημονικά άριστα καταρτισμένος.Είναι επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, εκεί όπου συνεργάστηκε στενά και συνδέθηκε φιλικά , μεταξύ άλλων, και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου. Αν και συντηρητικός, λέγεται πως είναι προσηλωμένος στην τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου και πιστεύει ακλόνητα στο κύρος της ΑΔΑΕ αλλά και στο ότι η ΕΥΠ υπόκειται αυστηρά και χωρίς “αστερίσκους” στον έλεγχο της Βουλής. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, κατά την αρθρογραφία του σε εξειδικευμένους νομικούς ιστοτόπους, όσο και σε συνομιλίες που είχε με πρόσωπα που έχουν συμμετοχή στην υπόθεση, τονίζει την έννοια της λογοδοσίας. Εκείνοι που τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για εναν ήσυχο και ήπιο δικαστή, που, όμως, είναι αποφασισμένος να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω. Αποφασισμένο να φτάσει μέχρι τέλους στην υπόθεση των παρακολουθήσεων και να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της Αρχής, αλλιώς, εάν πιεστεί, να φτάσει ακόμα και σε μία ηχηρή παραίτηση.

«Δεν επιτρέπεται σε ένα κράτος δικαίου η αδιαφάνεια. Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει να υπάρχουν ανέλεγκτες νησίδες. Εγώ θα δώσω συνέχεια σε αυτό» ξεκαθάρισε σε αυστηρούς τόνους ο Χρήστος Ράμμος κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή.

Ποιός είναι ο Χρήστος Ράμμος

Γεννήθηκε το 1951. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τα 38 έτη της θητείας του στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ), διετέλεσε Εισηγητής, Πάρεδρος, Σύμβουλος και στη συνέχεια Αντιπρόεδρος από το 2015 έως το 2018. Το ίδιο χρονικό διάστημα ανέλαβε διαδοχικά Πρόεδρος του ΣΤ Τμήματος (2015 – 2017) και του Δ Τμήματος του ΣτΕ (2017 – 2018). Διετέλεσε μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Διοικητικής Δικαιοσύνης και έχει διδάξει στη Σχολή Δικαστών. Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris II και πραγματοποίησε άσκηση ενώπιον του Γαλλικού Συμβουλίου Επικρατείας (Conseil d’État). Έχει διατελέσει μέλος επιστημονικών σωματείων, έχει συγγράψει άρθρα, βιβλιοκρισίες και μελέτες νομικού περιεχομένου και έχει συμμετάσχει σε νομικά συνέδρια και σεμινάρια. Ομιλεί γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά.

Σχετικά Άρθρα