Ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης κατηγορεί για απάτη τον Τραμπ – Κατέθεσε αγωγή 250 εκατ. δολάρια

 Ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης κατηγορεί για απάτη τον Τραμπ – Κατέθεσε αγωγή 250 εκατ. δολάρια

Η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, κατέθεσε αγωγή για απάτη εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ και των παιδιών του για να τους εμποδίσει να κάνουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στην πολιτεία, υποστηρίζοντας ότι «φούσκωσαν κατά πολύ» την καθαρή περιουσία του πρώην προέδρου. Κατά «δισεκατομμύρια δολάρια»!

Η αστική αγωγή, που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας στο Μανχάταν την Τετάρτη, επιδιώκει μια δικαστική απόφαση 250 εκατομμυρίων δολαρίων και την απαγόρευση οποιουδήποτε από τους Τραμπ που ηγούνται μιας εταιρείας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Μέσω της «επίμονης και επαναλαμβανόμενης επιχειρηματικής απάτης», οι Τραμπ έπεισαν τις τράπεζες να δανείσουν χρήματα στον Οργανισμό Τραμπ με ευνοϊκότερους όρους από τους πρέποντες, σύμφωνα με τη μήνυση, η οποία κατονομάζει τον πρώην πρόεδρο, τα παιδιά του, Ιβάνκα, Έρικ και Ντόναλτ Τζούνιορ, την εταιρεία και δύο από τα στελέχη της, Άλεν Βάισελμπεργκ και Τζεφ Μακόνι.

Μεταξύ άλλων κατηγοριών, στη μήνυση – η πιο σοβαρή νομική ενέργεια που έχει αντιμετωπίσει ο Τραμπ από τότε που έχασε την εξουσία – αναφέρεται ότι το κτήμα και το θέρετρο γκολφ του πρώην προέδρου στη Φλόριντα, Mar-a-Lago, είχε αξία έως και 739 εκατομμύρια δολάρια, αλλά θα έπρεπε να είχε αποτιμηθεί περίπου στα 75 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Τραμπ κατηγορείται επίσης ότι παρουσίασε το διαμέρισμά του στην 5η Λεωφόρος στη Νέα Υόρκη ως έκταση άνω των 30.000 τετραγωνικών ποδιών, ενώ στην πραγματικότητα ήταν περίπου το ένα τρίτο αυτής. Αυτό επέτρεψε στην αποτίμηση να πάει πάνω από ό,τι οποιοδήποτε διαμέρισμα έχει πουληθεί ποτέ στην πόλη, αναφέρεται στην αγωγή.

Το Trump Turnberry, μια λέσχη γκολφ στη Σκωτία, αποτιμήθηκε σε σχεδόν 127 εκατομμύρια δολάρια, αλλά στην αγωγή αναφέρεται ότι από τότε που άνοιξε το γήπεδο του γκολφ, το 2017, λειτουργεί με ζημίες κάθε χρόνο.

«Ως αποτέλεσμα, τα ποσά για το γήπεδο του γκολφ, που κυμαίνονται μεταξύ 123 και 126,8 εκατομμυρίων δολαρίων, βάσει του νόμου περί παγίων περιουσιακών στοιχείων, είναι ουσιαστικά ψευδή και παραπλανητικά· το γήπεδο του γκολφ θα έπρεπε να είχε εκτιμηθεί σε πολύ χαμηλότερη τιμή», αναφέρεται επίσης στην αγωγή.

Ο στόχος της οικογένειας Τραμπ, όπως λέει το γραφείο της Γενικής Εισαγγελέα, ήταν να καλύπτει την εικόνα του πατριάρχη δισεκατομμυριούχου του και η αξία των περιουσιακών του στοιχείων όταν κάτι τέτοιο του έδινε πλεονέκτημα, ενώ άλλες φορές να μειώνει την αξία των περιουσιακών στοιχείων για φορολογικούς σκοπούς.

«Το να ισχυρίζεσαι ότι έχεις χρήματα που δεν έχεις, είναι η τέχνη της κλοπής», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Τζέιμς σε μια προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.

«Δεν υπάρχουν δύο ειδών νόμοι για τους ανθρώπους σε αυτό το έθνος: οι πρώην πρόεδροι πρέπει να τηρούν τους νόμους όπως οι υπόλοιποι Αμερικανοί πολίτες».

Η αγωγή είναι το αποκορύφωμα της τριετούς πολιτικής έρευνας της Δημοκρατικής Γενικής Εισαγγελέα για τον Τραμπ και τον Οργανισμό Τραμπ.

Η μήνυση επιφέρει σημαντικό πλήγμα στον πρώην πρόεδρο και την επιχείρησή του και έχει τη δυνατότητα να γίνει η πιο σημαντική νομική πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο Τραμπ.

Εάν η υπόθεση πάει σε δίκη και ο Τραμπ ηττηθεί, ο δικαστής θα μπορούσε να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις και να περιορίσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του πρώην προέδρου στη Νέα Υόρκη – δυνητικά, εν μέσω μιας προεδρικής εκστρατείας του 2024.

Πρακτικά, ο Τραμπ θα μπορούσε να δυσκολευτεί να πάρει τραπεζικά δάνεια με μια αγωγή σε εκκρεμότητα και η ρευστότητα του Οργανισμού Τραμπ θα μπορούσε να στερέψει.

Ο Τραμπ αρνήθηκε ότι έχει διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα και χαρακτήρισε την έρευνα «κυνήγι μαγισσών», καταλογίζοντας πολιτικά κίνητρα στη Γενική Εισαγγελέα Λετίσια Τζέιμς, την οποία αποκάλεσε «ρατσίστρια»!

Η κυρία Τζέιμς, η οποία είναι μαύρη, τον περασμένο μήνα απέρριψε μια πρόταση διευθέτησης από τον Οργανισμό Τραμπ για να επιλυθεί το ζήτημα.

Τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σε μια μακρά, κεκλεισμένων των θυρών κατάθεση στο γραφείο της Γενικής Εισαγγελέα, επικαλούμενος το συνταγματικό του δικαίωμα κατά της αυτοενοχοποίησης περισσότερες από 400 φορές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και η Ιβάνκα Τραμπ συμφώνησαν να καταθέσουν μόνον εφόσον το απαιτούσαν δικαστικές αποφάσεις. Ο Έρικ Τραμπ επικαλέστηκε το δικαίωμα κατά της αυτοενοχοποίησης περισσότερες από 500 φορές σε μια κατάθεσή του το 2020.

Η κυρία Τζέιμς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Τραμπ και η οικογενειακή του επιχείρηση παραβίασαν αρκετούς ποινικούς νόμους της πολιτείας και πως «εύλογα» κρίνεται ότι παραβίασαν και τους ομοσπονδιακούς ποινικούς νόμους, παραπέμποντας τα σχετικά ευρήματα στους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς.

Σχετικά Άρθρα