Μεγάλη αναταραχή στη Μόσχα – Διαδηλώσεις κατά του πολέμου, συγκρούσεις, συλλήψεις – “Κλείνουν” τα σύνορα (vid)

 Μεγάλη αναταραχή στη Μόσχα – Διαδηλώσεις κατά του πολέμου, συγκρούσεις, συλλήψεις – “Κλείνουν” τα σύνορα (vid)

Διαδηλώσεις κατά του πολέμου, συγκρούσεις με την αστυνομία με συλλήψεις διαδηλωτών, και κλείσιμο των συνόρων συνθέτουν το σκηνικό τις τελευταίες ώρες στη Μόσχα μετά την κήρυξη της μερικής επιστράτευσης από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και την απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων.

Σύμφωνα με το airlive, οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες σταμάτησαν να πωλούν εισιτήρια σε Ρώσους ηλικίας 18 έως 65 ετών, εκτός εάν μπορούν να παράσχουν αποδεικτικά στοιχεία έγκρισης για ταξίδι από το Υπουργείο Άμυνας.

Όλες οι πτήσεις από τη Ρωσία προς διαθέσιμους προορισμούς εξωτερικού εξαντλήθηκαν την Τετάρτη (21/9), αφού ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε «μερική» κινητοποίηση των 25 εκατομμυρίων εφέδρων της χώρας. Είναι η πρώτη επιστράτευση στη Ρωσία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

  • Οι πτήσεις από τη Μόσχα προς τις πρωτεύουσες της Γεωργίας, της Τουρκίας και της Αρμενίας — οι οποίες δεν απαιτούν βίζα για τους Ρώσους — για τις 21 Σεπτεμβρίου δεν ήταν διαθέσιμες μέσα σε λίγα λεπτά από την ανακοίνωση του Πούτιν, σύμφωνα με τον κορυφαίο ιστότοπο σχεδιασμού ταξιδιών της Ρωσίας aviasales.ru.

Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, οι απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα προς το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν είχαν επίσης σταματήσει να εμφανίζονται στον ιστότοπο.

  • Την ίδια ώρα, χάος επικρατούσε στα σύνορα Ρωσίας-Φινλανδίας, το μοναδικό πέρασμα που είναι ακόμα ανοιχτό για τους Ρώσους πολίτες με βίζα Σένγκεν.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για μποτιλιάρισμα 35 χιλιομέτρων που ολοένα και αυξάνεται, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να εγκαταλείψει τη χώρα με κάθε τρόπο, αφού ο Πούτιν ανακοίνωσε στο σημερινό του διάγγελμα ότι θα στείλει 300.000 νέους στρατιώτες προς την Ουκρανία με μερική επιστράτευση.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε νωρίτερα σήμερα την πρώτη επιστράτευση στη Ρωσία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας τη Δύση ότι, αν συνεχίσει τον «πυρηνικό εκβιασμό» της, η Μόσχα θα απαντήσει με την ισχύ του τεράστιου οπλοστασίου της.

Η ανακοίνωση της άμεσης επιστράτευσης εφέδρων προκάλεσε φόβους ότι δεν θα επιτραπεί σε άνδρες που είναι σε μάχιμη ηλικία να φύγουν από τη Ρωσία.

Έτσι, από το μεσημέρι οι πτήσεις άνευ επιστροφής από τη Ρωσία έγιναν sold out, με τους πολίτες να φεύγουν μαζικά. Τα στοιχεία του Google Trends έδειξαν μεγάλη αύξηση στις αναζητήσεις για τον Aviasales, ο οποίος είναι ο πιο δημοφιλής ιστότοπος της Ρωσίας για την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων. Η αναζήτηση της φράσης «πώς να φύγω από τη Ρωσία» είναι πιο δημοφιλής από ποτέ στο Google τα τελευταία 18 χρόνια, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Economist.

  • Οι απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα για την Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, και το Γερεβάν, στην Αρμενία, και οι δύο είναι προορισμοί που επιτρέπουν την είσοδο των Ρώσων χωρίς βίζα (θεώρηση εισόδου), είχαν ξεπουληθεί σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Aviasales.

Ορισμένες πτήσεις χωρίς ενδιάμεσες στάσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τη Μόσχα στο Τμπιλίσι, δεν είχαν επίσης διαθεσιμότητα, ενώ οι πιο φθηνές πτήσεις από τη ρωσική πρωτεύουσα προς το Ντουμπάι στοίχιζαν περισσότερα από 300.000 ρούβλια (περίπου 5.000 δολάρια), περίπου το πενταπλάσιο του μέσου μηνιαίου μισθού στη Ρωσία.

Η Λετονία, χώρα μέλος της ΕΕ που συνορεύει με τη Ρωσία, ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι δεν θα προσφέρει καταφύγιο σε Ρώσους που θα θελήσουν να αποφύγουν την επιστράτευση, όπως ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά του πολέμου στην Ουκρανία. «Όχι στον πόλεμο» φωνάζουν στη Μόσχα.

Ζωή για τα παιδιά μας, τραγουδούν διαδηλωτές στη Μόσχα:

Συλλήψεις στους δρόμους από την αστυνομία:

Σχετικά Άρθρα