Χωρίς Μέσα Μεταφοράς η Αθήνα – 24ωρη απεργία ενάντια στο ν/σ για τις ΔΕΚΟ – Δείτε LIVE πού έχει αυξημένη κίνηση

 Χωρίς Μέσα Μεταφοράς η Αθήνα – 24ωρη απεργία ενάντια στο ν/σ για τις ΔΕΚΟ – Δείτε LIVE πού έχει αυξημένη κίνηση

Με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, που συνιστά, όπως λένε όσοι αντιδρούν, έμμεσο ξεπούλημα των δημόσιων υπηρεσιών και ψηφίζεται στη Βουλή το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας κήρυξε 24ωρη απεργία για σήμερα Τετάρτη με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο στις 12 το μεσημέρι.

Στην 24ωρη απεργία και την κινητοποίηση στο Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσαν ότι θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι των δημόσιων μέσων συγκοινωνίας της Αθήνας, όπως γνωστοποίησαν σε κοινή τους ανακοίνωση τα εργατικά σωματεία της ΣΤΑ.ΣΥ., που σημαίνει ότι η πρωτεύουσα θα παραμείνει χωρίς δρομολόγια Μετρό, ΗΣΑΠ, λεωφορείων, τρόλεϊ και τραμ για όλη την ημέρα. 

Όπως είναι φυσικό η κίνηση στους δρόμους είναι αυξημένη από το πρωί…

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ
  • Επομένως, δεν θα κυκλοφορήσουν λεωφορεία και τρόλεϊ από την έναρξη της βάρδιας μέχρι και τη λήξη της. Κατά πάσα πιθανότητα, θα κυκλοφορήσουν πάντως οι 60 λεωφορειακές γραμμές που έχουν παραχωρηθεί στα ΚΤΕΛ.

Όπως εξηγεί το ΕΚΑ, με το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ του Υπεραταμείου μεταξύ άλλων:

“Κατακρημνίζεται το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς με την εισαγωγή ρυθμίσεων που οδηγούν σε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, «ακυρώνονται οι επιχειρησιακές Σ.Σ.Ε. και οι Κανονισμοί Εργασίας για τους νεοπροσλαμβανόμενους, «ανοίγει η πόρτα για ενοικιαζόμενους εργαζόμενους και στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, «καταργείται η πλήρης απασχόληση και η απασχόληση αορίστου χρόνου με τη δυνατότητα πρόσληψης εκτάκτων υπαλλήλων και μάλιστα όχι σε υποστηρικτικά συστήματα αλλά και σε βασικές ειδικότητες όπως οδηγοί ή τεχνίτες στις επιχειρήσεις δημοσίων μεταφορών. Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και την υπογραφή ΣΣΕ αορίστου χρόνου με νέες προσλήψεις.

«Για το ΕΚΑ είναι επιτακτική ανάγκη τόσο η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών όσο και η προστασία των θέσεων εργασίας αλλά και των όρων εργασίας του προσωπικού το οποίο πρέπει να απασχολείται στις κομβικές αυτές θέσεις, με σχέση αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης», επισημαίνει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.

Τα σωματεία εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ επισημαίνουν:

«Ενώ η κοινωνία βιώνει, καθημερινά, τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, με τις δραματικές αυξήσεις στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η Κυβέρνηση προωθεί τα σχέδιά της για την ιδιωτικοποίηση της Ε.Υ.Δ.Α.Π. και των εταιρειών Αστικών Συγκοινωνιών, όπως ο Ο.Α.Σ.Α., η ΣΤΑ.ΣΥ. και η Ο.Σ.Υ., αδιαφορώντας για τις συνέπειες από την κερδοσκοπική ασυδοσία, που θα υπάρξουν για το μέγιστο αγαθό, το νερό και τις Αστικές Συγκοινωνίες». Και ξεκαθαρίζουν: «Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι στις Αστικές Συγκοινωνίες της πρωτεύουσας θα αγωνιστούμε, με όλες τις δυνάμεις μας, για να αποτρέψουμε τη ψήφιση αυτού του εκτρωματικού νομοσχεδίου».

Δικαστική προσφυγή της διοίκησης της ΣΤΑ.ΣΥ

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της συμμετοχής των εργαζομένων των ΜΜΜ στην 24ωρη απεργία η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. επιχείρησε να τη σαμποτάρει με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική, γιατί, όπως υποστήριξε, δεν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες προϋποθέσεις κήρυξης της απεργίας. Ωστόσο, με δεδομένη τη γνωστοποίηση της απόφασης των Σωματείων το μεσημέρι της Τρίτης, κατέστη αδύνατη η εκδίκαση της προσφυγής της εταιρείας σήμερα και ως εκ τούτου η εκδίκαση θα γίνει αύριο το πρωί.

Η ανακοίνωση του Ε.Κ.Α για την 24ωρη απεργία στις 21/09

Το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Απεργίας για την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ που πλήττονται από το εν λόγω σχέδιο νόμου.

Με το προαναφερόμενο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών εισάγονται διατάξεις με τις οποίες:

1.      Κατακρημνίζεται το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς με την εισαγωγή ρυθμίσεων που οδηγούν σε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.

2.      Ακυρώνονται οι επιχειρησιακές Σ.Σ.Ε. και οι Κανονισμοί Εργασίας για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

3.      Ανοίγει η πόρτα για ενοικιαζόμενους εργαζόμενους και στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς.

4.      Καταργείται η πλήρης απασχόληση και η απασχόληση αορίστου χρόνου με τη δυνατότητα πρόσληψης εκτάκτων υπαλλήλων και μάλιστα όχι σε υποστηρικτικά συστήματα αλλά και σε βασικές ειδικότητες όπως οδηγοί ή τεχνίτες στις επιχειρήσεις δημοσίων μεταφορών.

5.      Εκμηδενίζεται ο ρόλος του ΑΣΕΠ στο σύστημα προσλήψεων σε τυπικό έλεγχο λίγων  ημερών που δεν θα ολοκληρώνεται ποτέ, δίνοντας τη δυνατότητα σε επιτροπές των ίδιων των εταιρειών να καθορίζουν τον τρόπο επιλογής προσωπικού  εισάγοντας πλέον και την έωλη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

6.      Φαλκιδεύει τη δυνατότητα των εργαζομένων στον ΟΑΣΑ και τις θυγατρικές του να υπάγονται στο σύστημα κινητικότητας του Ν. 4440/2016.

7.      Επιτρέπει την παροχή συγκοινωνιακού έργου σε ιδιώτες σε μόνιμη βάση.

8.      Εκποιεί περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου κατά τη βούληση του εκάστοτε Υπουργού Οικονομικών.

9.      Εξαιρεί από το δίκαιο των Δημοσίων Συμβάσεων για την ΕΕΣΥΠ και τις λοιπές θυγατρικές της.

10.  Ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ.

 Απαιτούμε:

1.      Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών περί Εταιρικής διακυβέρνησης των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου και των λοιπών θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας κλπ. που έχει εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

2.      Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα όλων των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών.

3.      Άμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στις Δημόσιες Επιχειρήσεις στις οποίες δεν έχουν υπογραφεί.

4.      Κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας με την πρόσληψη προσωπικού αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης, με την ουσιαστική εποπτεία του ΑΣΕΠ.

5.      Επαναφορά της δυνατότητας των κοινωνικών εταίρων (οργανώσεων εργαζομένων και διοικήσεων ΔΕΚΟ) να συμφωνούν μισθολογικούς και μη όρους με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Για το ΕΚΑ είναι επιτακτική ανάγκη τόσο η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών όσο και η προστασία των θέσεων εργασίας αλλά και των όρων εργασίας του προσωπικού το οποίο πρέπει να απασχολείται στις κομβικές αυτές θέσεις, με σχέση αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης. Είναι ανεπίτρεπτο να υποβαθμίζονται έτι περαιτέρω οι επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις στις επιχειρήσεις αυτές, τη στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήδη, είναι στα σκαριά σχέδιο Οδηγίας με την οποία υποχρεώνονται τα Κράτη-Μέλη να ενισχύσουν τις κλαδικές και διακλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις ως ουσιαστικό παράγοντα για την προστασία των εργαζομένων.

Η ανακοίνωση των Σωματείων Εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ.

Ενώ η κοινωνία βιώνει, καθημερινά, τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, με τις δραματικές αυξήσεις στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η Κυβέρνηση προωθεί τα σχέδιά της για την ιδιωτικοποίηση της Ε.Υ.Δ.Α.Π. και των εταιρειών Αστικών Συγκοινωνιών, όπως ο Ο.Α.Σ.Α., η ΣΤΑ.ΣΥ.
και η Ο.Σ.Υ., αδιαφορώντας για τις συνέπειες από την κερδοσκοπική ασυδοσία, που θα υπάρξουν για το μέγιστο αγαθό, το νερό και τις Αστικές Συγκοινωνίες.

Το νομοσχέδιο, που βρίσκεται στη Βουλή και υλοποιεί αυτόν το σχεδιασμό, για να διευκολύνει τις ιδιωτικοποιήσεις, προβλέπει και σειρά ρυθμίσεων, οι οποίες οδηγούν σε διάλυση τις εργασιακές σχέσεις, δημιουργούν εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων μέσα στον ίδιο εργασιακό χώρο και υπονομεύουν περισσότερο τον ρόλο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα, οι νεοπροσληφθέντες εργαζόμενοι εξαιρούνται από τις Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και διευκολύνεται η απόλυσή τους, ακόμα και ένα έχουν προσληφθεί ως αορίστου χρόνου. Επίσης, για πρώτη φορά, προβλέπεται η ύπαρξη σε αυτές τις εταιρείες «νοικιαζόμενων» εργαζόμενων.

Παράλληλα, σε ένα κρεσέντο παλαιοκομματισμού και εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο: α) περιορίζεται ο ρόλος του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις προσωπικού, β) ενισχύονται οι προμήθειες σε απευθείας αναθέσεις και γ) ανοίγει η πόρτα προσλήψεων ακριβοπληρωμένων «golden boys» καθώς δίνεται η δυνατότητα προσλήψεων για θέσεις Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών, υπονομεύοντας την υπηρεσιακή εξέλιξη του υπάρχοντος προσωπικού.

Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι στις Αστικές Συγκοινωνίες της πρωτεύουσας θα αγωνιστούμε, με όλες τις δυνάμεις μας, για να αποτρέψουμε τη ψήφιση αυτού του εκτρωματικού νομοσχεδίου.

Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, την Τετάρτη 21-9-2022, καθώς και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00 στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σχετικά Άρθρα