Ανησυχία για τη ναζιστική επιρροή στο πολιτικό σύστημα της Σουηδίας ενόψει της προεδρίας στην ΕΕ

 Ανησυχία για τη ναζιστική επιρροή στο πολιτικό σύστημα της Σουηδίας ενόψει της προεδρίας στην ΕΕ

Καθώς η Σουηδία πρόκειται να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2023, η επιτυχία των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών (SD) στις βουλευτικές εκλογές και το ταραγμένο παρελθόν τους προκάλεσαν ερωτήματα κατά τη συνάντηση των υπουργών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Τρίτη (20 Σεπτεμβρίου).

Σύμφωνα με τον εκτελούντα χρέη υπουργού ΕΕ των Σοσιαλδημοκρατών Χανς Ντάλγκρεν, το προηγούμενο έτος αφιερώθηκε στον προγραμματισμό για τη θητεία της Σουηδίας ως προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Αλλά μέχρι να ξεκινήσει, θα έχει αναλάβει μια εντελώς διαφορετική κυβέρνηση, η οποία ενδεχομένως θα επηρεάζεται από το ακροδεξιό SD που είναι πλέον το δεύτερο κόμμα στη Σουηδία και το πρώτο δεξιό κόμμα.

«Αυτή είναι η δημοκρατία στην πράξη: όταν η άλλη πλευρά κερδίσει τις εκλογές – ομολογουμένως με δυσκολία, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει πλειοψηφία – τότε αυτή η πλευρά θα αναλάβει. Τότε το θέμα είναι να τους υποστηρίξουμε με τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει στη σουηδική δημοκρατία και να τους δώσουμε τις προϋποθέσεις για να κοιτάξουν μπροστά και να κάνουν την προεδρία όσο το δυνατόν καλύτερη», δήλωσε ο Ντάλγκρεν στο πρακτορείο Τύπου TT.

Καθώς όμως πλησιάζει η σουηδική προεδρία της ΕΕ, η ταραγμένη προέλευση της SD εγείρει ερωτήματα.

«Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται τι σημαίνει ότι ένα κόμμα όπως οι Σουηδοί Δημοκράτες έχει γίνει το μεγαλύτερο στην ομάδα των κομμάτων που υποστηρίζουν μια νέα κυβέρνηση. Και είναι σαφές ότι εγείρονται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις ναζιστικές ρίζες των Σουηδών Δημοκρατών και τη θέση τους σε θέματα που αφορούν την Ουγγαρία, για παράδειγμα», δήλωσε ο Ντάλγκρεν.

Κληρονόμος μιας νεοναζιστικής ομάδας που ιδρύθηκε το 1988, το κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών έγινε σταδιακά κοινός τόπος στο πολιτικό τοπίο της Σουηδίας, εισήλθε στο κοινοβούλιο το 2010 με ποσοστό 5,7% και κέρδιζε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στη συνέχεια, με φόντο την υψηλή μετανάστευση και τα προβλήματα των εγκληματικών συμμοριών της Σουηδίας.

Ωστόσο, όσον αφορά την προεδρία της ΕΕ, καθησύχασε το ακροατήριο, λέγοντας ότι η σουηδική προεδρία «πιθανότατα θα αντιμετωπιστεί πολύ καλά από τη νέα κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να συμβεί.

Η Σουηδία θα αναλάβει την προεδρία από την Τσεχική Δημοκρατία την 1η Ιανουαρίου 2023 και στη συνέχεια θα την παραδώσει στην Ισπανία την 1η Ιουλίου του επόμενου έτους.

Το κύριο καθήκον της προεδρίας της ΕΕ είναι να προεδρεύει των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Υπουργών και των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η προεδρία εναλλάσσεται μεταξύ όλων των κρατών μελών για έξι μήνες κάθε φορά.

Πηγή: Euractiv.gr

Σχετικά Άρθρα