Υποκλοπές: Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι ζητούν να ελεγχθεί η ασφάλεια του κινητού τους

 Υποκλοπές: Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι ζητούν να ελεγχθεί  η ασφάλεια του κινητού τους

Τον έλεγχο των κινητών τηλεφώνων τους αναφορικά με το ενδεχόμενο να έχουν μολυνθεί από λογισμικό παρακολούθησης, ζητούν με επιστολή τους δημοσιογράφοι και ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ στην Ελλάδα, αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Οι ίδιοι με επιστολή τους προς την Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου PEGA η οποία διερευνά τη χρήση παράνομου λογισμικού παρακολούθησης στην Ευρώπη, ζητούν την εξασφάλιση χρηματοδότησης ώστε να ελεγχθούν οι τηλεφωνικές συσκευές τους.

Παράλληλα, οι δημοσιογράφοι επισημαίνουν ότι «μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου “Greek Watergate”, η ελληνική δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο και διακυβεύεται η ασφάλεια των δημοσιογράφων και κάθε άλλης επικριτικής φωνής» και προσθέτουν ότι στην Ελλάδα, η ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου της ΕΕ «έχουν απειληθεί σοβαρά».

Επιπλέον στην ίδια επιστολή γίνεται αναφορά στις υποθέσεις των υποκλοπών του Θ. Κουκάκη και του Ν. Ανδρουλάκη ενώ κάνουν λόγο για διασπορά εχθρικού λόγου από πλευράς της κυβέρνησης για τους δημοσιογράφους Χρηστίδη και Clapp.

Τέλος η επιστολή αναφέρεται στο έλλειμμα Δημοκρατίας, στην κατάσταση του κράτους δικαίου και στον εκφοβισμό και στη φίμωση της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας από την πλευρά της κυβέρνησης.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αγαπητά Μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της PEGA,

Εμείς, οι υπογράφοντες δημοσιογράφοι στην Ελλάδα, ζητούμε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαθέσει επειγόντως χρηματοδότηση και διευκολύνσεις για τον έλεγχο των smartphones και των συσκευών μας για υποκλοπές καλωδίων και τυχόν παράνομα ή νόμιμα κατασκοπευτικά λογισμικά, ή να χρησιμοποιήσει τις υπάρχουσες δομές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο της ΕΕ που είναι ήδη διαθέσιμες στους ευρωβουλευτές για να το πράξει.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής PEGA και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν υποχρέωση να προστατεύουν τους δημοσιογράφους, τη δημοκρατία και τις ευρωπαϊκές αξίες.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου “Greek Watergate”, η ελληνική δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο και διακυβεύεται η ασφάλεια των δημοσιογράφων και κάθε άλλης επικριτικής φωνής.

Επιπλέον, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς στην Ελλάδα, όπου η ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου της ΕΕ έχουν απειληθεί σοβαρά, χαιρετίζουμε το εξαιρετικό έργο αυτής της επιτροπής. Σας ευχαριστούμε πολύ για όλα όσα κάνετε.

Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί τρεις ακροάσεις της Επιτροπής PEGA που αφορούσαν άμεσα συγκεκριμένες περιστάσεις στην Ελλάδα. Στην πρώτη ακρόαση ακούσατε πώς παράνομο λογισμικό υποκλοπής spyware όπως το Pegasus και το Predator μπορούν να αγοραστούν στη μαύρη αγορά μέσω του «Dark Web». Τα ευρήματα αυτά συγκλόνισαν τον κόσμο και προφανώς τράβηξαν την προσοχή της Επιτροπής.

Στη δεύτερη και τρίτη ακροαματική διαδικασία ακούσατε τις συντριπτικές μαρτυρίες των ερευνητών δημοσιογράφων κ. Κουκάκη, Μαλιχούδη, κ. Τριανταφυλλιού και αργότερα από τον ευρωβουλευτή Ανδρουλάκη, αρχηγό της ελληνικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι είχαν υποκλαπεί και οι συσκευές τους είχαν μολυνθεί με παράνομο λογισμικό υποκλοπής spyware. Και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Οι τελευταίες αποκαλύψεις είναι ότι ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σκιώδης υπουργός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, κ. Χρήστος Σπίρτζης, επίσης, υποκλάπηκε και οι συσκευές του μολύνθηκαν.

Ένα πράγμα έγινε πολύ σαφές ειδικά κατά τη διάρκεια της δεύτερης ακρόασης: η ελληνική κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας τα ελληνικά φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης – τα οποία αποτελούν την πλειονότητα των ελληνικών ειδησεογραφικών πρακτορείων, απολαμβάνοντας την οικονομική «εύνοια» και υποστήριξη της κυβέρνησης, ενώ ο ελληνικός ανεξάρτητος Τύπος είναι μειοψηφία, αγωνίζεται να επιβιώσει – προσπάθησε τα πάντα από το 2020 να αγνοήσει, για να κρύψει κάτω από το χαλί αυτό που πολύ αργότερα, τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, έγινε το σκάνδαλο υποκλοπών με το παρατσούκλι “Greek Watergate”.

Όσο οι «σωστοί» δημοσιογράφοι του ελληνικού ανεξάρτητου Τύπου ήταν “θύματα υποκλοπών”, η ελληνική κυβέρνηση ξέφευγε από τις διαψεύσεις και τις αποσιωπήσεις της. Μόνο όταν ένας δημοσιογράφος που κάποτε εργαζόταν για τον νυν Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Κουκάκης, έμαθε ότι ήταν επίσης υπό παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), εξ ου και υποκλοπή καλωδίων, τουλάχιστον κάποια «κανονικά» ελεγχόμενα από τα ελληνικά κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν τελικά προσοχή. Όταν λίγο αργότερα φέτος ο κ. Ανδρουλάκης, ένας από τους συναδέλφους σας ευρωβουλευτές καθώς και πολιτικός αντίπαλος του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, αποδείχθηκε επίσης «θύμα υποκλοπής», όλα όσα ήταν γνωστά εδώ και πολύ καιρό τελικά εξερράγησαν στα μέσα του καλοκαιριού και έγιναν αυτό το σημερινό “Ελληνικό Watergate”.

Ταυτόχρονα, δύο δημοσιογράφοι, που δημοσίευσαν άρθρα που αναστάτωσαν βαθιά την ελληνική κυβέρνηση, έπεσαν θύματα φρικτών εκστρατειών δυσφήμισης γεμάτων ψέματα και ψευδείς κατηγορίες στον ελληνικό φιλοκυβερνητικό Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρώτα ο κ. Χρηστίδης από το der Spiegel, που δημοσίευσε για τον θάνατο ενός πεντάχρονου κοριτσιού πρόσφυγα από τη Συρία σε νησίδα του Έβρου και την ευθύνη των ελληνικών αρχών για τις επαναπροωθήσεις στον Έβρο και τον θάνατο νηπίων.

Το δεύτερο θύμα ήταν ο κ. Alexander Clapp από τους New York Times, ο οποίος δημοσίευσε τις απόψεις του για το πώς ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης θεωρείται σήμερα κίνδυνος για όλους τους ελληνικούς δημοκρατικούς θεσμούς, τονίζοντας την παραβίαση των διεθνών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Συμφωνιών από την Ελλάδα λόγω βίαιων επαναπροωθήσεων στη Μεσόγειο Θάλασσα και τον ποταμό Έβρο.

Και οι δύο δημοσιογράφοι ακολούθησαν τα οδυνηρά βήματα της Ολλανδής δημοσιογράφου κυρίας Beugel, ο χαρακτήρας της οποίας «δολοφονήθηκε» προσπαθώντας να καταστρέψει τη φήμη της για ψευδείς λόγους σε μια εκστρατεία δυσφήμισης που διήρκεσε πολλές εβδομάδες μετά την ερώτησή της προς τον Έλληνα – αλλά και τον Ολλανδό – πρωθυπουργό στην Αθήνα στις 9 Νοεμβρίου 2021: «Πότε θα σταματήσετε να λέτε ψέματα για τις ελληνικές επαναπροωθήσεις που είναι τόσο συντριπτικά αποδεδειγμένες;» Επειδή είναι γυναίκα, η ελληνική εκστρατεία δυσφήμισης ήταν ακόμη πιο άθλια και διήρκεσε περισσότερο. Επίσης η κ. Σταμούλη από το Politico αναγκάστηκε να υπομείνει προσβολές και εξευτελισμούς, μια μορφή «ψηφιακού μαζικού λιντσαρίσματος».

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις διεθνείς οργανισμοί Τύπου καθώς και ευρωβουλευτές εξέφρασαν την οργή και την υποστήριξή τους.
Χωρίς αποτέλεσμα.

Τελευταίος αλλά εξίσου σημαντικός, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, κυρίως οι Έλληνες δημοσιογράφοι και ένας ξένος ανταποκριτής που αναφέρθηκε παραπάνω, “χαστούκισαν” με δικαστικές υποθέσεις, με τις δίκες τους να εκκρεμούν ακόμη. Είναι ατυχές για αυτούς ότι ο νέος νόμος της ΕΕ κατά των slapp θα εφαρμοστεί μόλις τον Ιανουάριο του 2023. Βλέποντας αυτές τις εξελίξεις, εσείς, τα μέλη της Επιτροπής Πήγασος, θα καταλάβετε ότι εμείς οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι φοβόμαστε τώρα ότι και οι συσκευές μας έχουν μολυνθεί από λογισμικό υποκλοπής spyware.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ακρόασης στις 8 Σεπτεμβρίου, η κ. Τρανταφίλιου είπε κάτι που μας χτύπησε σαν κεραυνός εν αιθρία. Όταν ρωτήθηκε από μέλος της Επιτροπής σας πώς “αισθάνθηκε” μετά την ανακάλυψη του σκανδάλου υποκλοπών της ελληνικής ΕΥΠ – μιας υπηρεσίας την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε υπό την άμεση αρμοδιότητα και ευθύνη του μέσω ενός από τα πρώτα νομοθετήματα που ψήφισε η κυβέρνησή του μετά τις τελευταίες εκλογές του 2019 – απάντησε: «Ένιωθα πολύ μόνος».

Έτσι ακριβώς αισθανόμαστε. Εμείς, οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα, Έλληνες και ξένοι, που τολμάμε να πούμε την Αλήθεια στην Εξουσία, νιώθουμε πολύ μόνοι.

Χρειαζόμαστε πάρα πολύ και γι’ αυτό ζητάμε βοήθεια. Με την παρούσα Ανοικτή Επιστολή – και τον κατάλογο, δείτε παρακάτω – ζητάμε σε αυτή την περίπτωση τη βοήθειά σας, τη βοήθεια, τη βοήθεια και την υποστήριξη της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA.

Όχι μόνο με λόγια, δηλώσεις, ακροάσεις, για τις οποίες όλοι σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας, αλλά με συγκεκριμένη δράση και υποστήριξη.

Όπως γνωρίζετε η Αρχή Ασφάλειας και Απορρήτου Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) διαπίστωσε ότι αυτή τη στιγμή σχεδόν 16.000 Έλληνες πολίτες παρακολουθούνται τηλεφωνικά και ακολουθούνται από την ΕΥΠ, δηλαδή από τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη, καθώς είναι νομικά και πολιτικά υπεύθυνος. Είναι αυτονόητο ότι πολλοί από αυτούς πρέπει να είναι δημοσιογράφοι.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, με βάση τις πρόσφατες ανησυχητικές εξελίξεις, δεν έχουμε πλέον εμπιστοσύνη στην Εξεταστική Επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ούτε μπορούμε να έχουμε την πολυτέλεια της τυφλής πίστης στο σύστημα που υποτίθεται ότι ρίχνει φως στο συνεχώς αναπτυσσόμενο ελληνικό Watergate, να «μην αφήσει ούτε μια πέτρα αναποδογυρισμένη» όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης.

Σας ζητούμε λοιπόν να διαθέσετε χρηματοδότηση και διευκολύνσεις -όπως ανακαλύψατε παράνομα κατασκοπευτικά σκεύη στις συσκευές του κ. Ανδρουλάκη- για να ελέγξετε όλα τα τηλέφωνα και τις συσκευές όλων των δημοσιογράφων που εγγράφηκαν στην παρακάτω λίστα.

Είναι επείγον, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Όσο δεν γνωρίζουμε, οι πηγές μας όπως και εμείς οι ίδιοι κινδυνεύουμε. Δεν μπορούμε να δουλεύουμε έτσι.

Τα περισσότερα από τα ονόματα των δημοσιογράφων στην παρακάτω λίστα προέρχονται από ελληνικά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, μαζί με ξένους ανταποκριτές, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους τις τελευταίες δύο ημέρες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Περισσότερα ονόματα μπορούν και θα προστεθούν στο εγγύς μέλλον.

Φυσικά καλούμε όλους τους δημοσιογράφους και των λεγόμενων φιλοελληνικών κρατικών μέσων ενημέρωσης να εγγραφούν αν φοβούνται ότι μπορεί να υποκλαπούν και αυτοί. Φυσικά δεν κάνουμε καμία διάκριση, πρόκειται για δημοκρατικά θεμελιώδη που αφορούν ολόκληρη την Ελλάδα και όλους τους δημοσιογράφους της.

Σας ευχαριστούμε και πάλι πολύ.

Λάβετε υπόψη ότι εδώ και πολύ καιρό ο κόσμος μιλά -δικαίως- για την “ορμπανοποίηση της Ελλάδας” υπό τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Μόλις τώρα η Επιτροπή της ΕΕ αποφάσισε επιτέλους να παρακρατήσει 7,5 δισεκατομμύρια χρηματοδότησης της ΕΕ στην Ουγγαρία, επειδή παραβιάζει το κράτος δικαίου της ΕΕ και τις θεμελιώδεις αρχές της για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ελλάδα βρίσκεται στον ίδιο ακριβώς δρόμο. Βοηθήστε μας να αποφύγουμε το ίδιο αποτέλεσμα και για την Ελλάδα. Ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση θα ήταν να ανακαλύψετε, να αποδείξετε και να αναγνωρίσετε με τη βοήθειά σας το μέγεθος της υποκλοπής των δημοσιογράφων στην Ελλάδα.

Και, ναι, η υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις βασικές δημοκρατικές αξίες, θα μας έκανε επίσης να αισθανόμαστε λιγότερο “μόνοι”.

Αναμένουμε την απάντησή σας».

Σχετικά Άρθρα