Τράπεζες: Δάνεια για να αγοράζονται σπίτια μέσω πλειστηριασμών με έκπτωση 33%!- “Στον αέρα” η νέα πλατφόρμα

 Τράπεζες: Δάνεια για να αγοράζονται σπίτια μέσω πλειστηριασμών με έκπτωση 33%!- “Στον αέρα” η νέα πλατφόρμα

Στεγαστικά προγράμματα για την αγορά κατοικίας μέσω πλειστηριασμών θα προωθήσουν οι τράπεζες από το φθινόπωρο, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη ζήτηση στη στεγαστική πίστη αλλά και να διευκολύνουν τη μεταβίβαση ακινήτων μέσω της πλατφόρμας e-auction. Θα αφορούν ακίνητα που βγαίνουν στον πλειστηριασμό από άλλη τράπεζα και όχι από την τράπεζα που δίνει το δάνειο.

Σύμφωνα με πολλά ρεπορτάζ που ήρθαν στην επιφάνεια, οι τράπεζες θα δώσουν δάνεια με σκοπό να αγοραστούν σπίτια μέσω πλειστηριασμών. Η συγκεκριμένη είδηση έχει κάποια «μικρά γράμματα» που είναι καλό να τα προσέξουμε. Αν θελήσει κανείς να πάρει ένα ακίνητο με αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει να δώσει «μπροστά» το 30% της αξίας του. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει ήδη κανείς μερικά χρήματα, ώστε να μπει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το ερώτημα, τότε, είναι πολύ απλό. Ποιοι είναι αυτοί που διαθέτουν αυτά τα χρήματα; Μα φυσικά τα μεγάλα funds.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι τα 4/5 της περιουσίας των Ελλήνων είναι στέγη, τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι σιγά σιγά ετοιμάζεται μια τεράστια ανακατανομή του πλούτου στα ακίνητα. Πιο συγκεκριμένα, αυτοί που έχουν τα λεφτά θα αποκτήσουν πολλά ακίνητα και αυτοί που δεν έχουν θα χάσουν το σπίτι τους και θα είναι στο νοίκι.

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, μέχρι σήμερα οι τράπεζες χρηματοδοτούν την αγορά κατοικίας για ακίνητα που είναι ήδη στην κυριότητά τους ή για τα ακίνητα που βγάζουν στον πλειστηριασμό οι ίδιες ως επισπεύδουσες. Αντίθετα η χορήγηση δανείου για ακίνητα που πλειστηριάζουν άλλες τράπεζες δεν υπάρχει σαν δυνατότητα, αφού μέσω του e-auction η τράπεζα δεν μπορεί να δει το ακίνητο και ούτε να πιστοποιήσει την αξία του, η οποία πραγματοποιείται από ανεξάρτητο εκτιμητή που διορίζει το δικαστήριο. Ετσι, η χρηματοδότηση μέσω στεγαστικού δανείου περιορίζεται στα ακίνητα που μόνο η ίδια η τράπεζα μπορεί να αξιολογήσει.

Αυτό πρόκειται να αλλάξει με την προώθηση ειδικών προϊόντων, που σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζει η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank και τα οποία αναμένεται να βγουν σύντομα στην αγορά. Η χορήγηση δανείων για την αγορά ακινήτου μέσω της πλατφόρμας e-auction θα βοηθήσει στη διάθεση ακινήτων μέσω πλειστηριασμών, που εμφανίζει υψηλό ενδιαφέρον τους τελευταίους μήνες, αλλά συνοδεύεται από προϋποθέσεις και αγκυλώσεις που καθιστούν την όλη διαδικασία αποτρεπτική για ένα μέσο νοικοκυριό. Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι ο ενδιαφερόμενος δεν μπορεί να επισκεφτεί το ακίνητο που πλειστηριάζεται και να διαπιστώσει εάν καλύπτει τις ανάγκες του και για αυτό είναι δύσκολο κάποιος να επιλέξει τον πλειστηριασμό για την αγορά κατοικίας ειδικά εάν το ακίνητο προορίζεται για ιδιοκατοίκηση.

Θα αφορούν ακίνητα που βγαίνουν στον πλειστηριασμό από άλλη τράπεζα και όχι από την τράπεζα που δίνει το δάνειο.

Ενδιαφέρον έχει η παρουσίαση της νέας εφαρμογής e-auction:

  • Η επένδυση σ’ ένα ακίνητο αποτελεί διαχρονική και σταθερή αξία.
  • Οι διενεργούμενοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες.
  • Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αποτελούν μια καθ΄ όλα νόμιμη διαδικασία.
  • Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διενεργούνται με μεγάλη αξιοπιστία.
  • Υπάρχουν πολλές επιλογές ακινήτων για τους επενδυτές.
  • Η ανανέωση των ακινήτων γίνεται τακτικά.
  • Οι τιμές των προσφερόμενων ακινήτων είναι προνομιακές.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων είναι γεγονός! Διενεργούνται υπό την αιγίδα του ελληνικού δημοσίου μέσω της επίσημης σελίδας www.eauction.gr, που φέρει το σήμα του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου & Δωδεκανήσου. Έτσι παρουσιάζονται τακτικά σημαντικές ευκαιρίες σε όσους επιθυμούν να επενδύσουν σε ακίνητα στην Ελλάδα. Ως εξειδικευμένοι νομικοί σύμβουλοι στις νομικές έρευνες ακινήτων και στη διαδικασία διενέργειας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η Δικηγορική Εταιρία NEWLAW είναι δίπλα σου σε κάθε βήμα, πριν, κατά αλλά και μετά τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού προκειμένου να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα!

Γιατί να προτιμήσω την αγορά ενός ακινήτου μέσα από ηλεκτρονικό πλειστηριασμό;

Γιατί αποτελεί μία έξυπνη, ασφαλή και κερδοφόρα επενδυτική επιλογή για τον αγοραστή. Η τιμή της πρώτης προσφοράς αντιστοιχεί καταρχάς στα 2/3 της εκτίμησης της εμπορικής αξίας του ακινήτου σύμφωνα με την έκθεση πιστοποιημένου εκτιμητή ακινήτων. Επομένως, η τιμή πρώτης προσφοράς έχει καταρχάς 33% έκπτωση σε σχέση με την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου που θα έπρεπε να καταβάλει κανείς υπό κανονικές συνθήκες.

Επίσης, αν ο πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος τουλάχιστον δυο φορές, μπορεί να υπάρξει περαιτέρω σημαντική μείωση του τιμήματος του ακινήτου, οπότε η έκπτωση στην αρχική τιμή – τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού να είναι ακόμη μεγαλύτερη από την προαναφερόμενη έκπτωση του 33%.

Επίσης, μέσω της αγοράς ενός ακινήτου από ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, το παραλαμβάνει κανείς «καθαρό», δηλαδή ελεύθερο βαρών αφού μετά την κατακύρωσή του από πλειστηριασμό, αυτά εξαλείφονται.

Σχετικά Άρθρα