Μαξίμου: Επιχείρηση διεμβολισμού του ΠΑΣΟΚ και της μεσαίας τάξης – Το κυβερνητικό αφήγημα της μακράς προεκλογικής περιόδου

 Μαξίμου: Επιχείρηση διεμβολισμού του ΠΑΣΟΚ και της μεσαίας τάξης – Το κυβερνητικό αφήγημα της μακράς προεκλογικής περιόδου

Το κλείσιμο της αυλαίας της ΔΕΘ σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξης της μακράς προεκλογικής περιόδου με τους πολιτικούς αρχηγούς να  δίνουν το επόμενο ραντεβού τους στις κάλπες.

Οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου αναμένουν τις επόμενες κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που θα λάβουν στο τέλος του μήνα για να εκτιμήσουν το αποτύπωμα που άφησε στους πολίτες η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ.

Της Άννας Καραβοκύρη

Το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει θέσει ως βασική επιδίωξη του την επέλαση του κεντρώου χώρου προκειμένου να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης για δεύτερη φορά το 2023.

  • Ο πυρήνας της Πειραιώς που θα σηκώσει το κύριο βάρος της προεκλογικής περιόδου θα κινηθεί με σταθερή κατεύθυνση την προσέλκυση της μεσαίας τάξης που είτε δεν έχουν κομματικό πρόσημο είτε κινούνται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Πειραιώς το επόμενο διάστημα κι όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης θα ξεδιπλώνει το σχέδιο προσέλκυσης της μεσαίας τάξης που κινείται σε δύο άξονες, αφενός τον διαχωρισμό των κεντρώων ψηφοφόρων από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κι αφετέρου τη συνεργασία με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν ενταχθεί κι αξιοποιηθεί στο σύστημα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Παράλληλα στο γαλάζιο στρατόπεδο θα επιχειρήσουν να απευθυνθούν σε ένα κομμάτι κεντρώων ψηφοφόρων που έχει «αντιΣΥΡΙΖΑ» χαρακτηριστικά, δηλαδή που δεν επιθυμεί συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή δεν συμφωνεί με τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κορυφωθεί από την ΝΔ η επιχείρηση ταύτισης του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Αλέξη Τσίπρα γεγονός που σύμφωνα με εκτιμήσεις γαλάζιων στελεχών ενοχλεί τους κεντρώους ψηφοφόρους κι αποσυσπειρώνει το ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτικό της γαλάζιας προεκλογικής τακτικής είναι το γεγονός πως όλο και συχνότερα οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν οτι «η πολιτική πορεία και οι πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδεικνύουν πως ο ίδιος είναι ο κύριος εκφραστής του κεντρώου χώρου» υπογραμμίζοντας πως η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, «έχει στόχο την ανακούφιση κυρίως των οικονομικά πιο ευάλωτων ομάδων πληθυσμού και κυρίως τη μεσαία τάξη».

  • Παράλληλα επισημαίνουν με νόημα πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την αρχή της διακυβέρνησης του απέδειξε πως δεν διαθέτει κομματικά στεγανά και δεν διστάζει να αξιοποιήσει στελέχη από άλλες κομματικές παρατάξεις. Έτσι θα κινηθεί και στο μέλλον. Έτσι θα κινηθεί και στην επόμενη διακυβέρνηση του».

Είναι γεγονός πως η οικονομία και η ενεργειακή κρίση θα κυριαρχήσουν την προεκλογική περίοδο. Η κυβέρνηση θα επιμείνει στη στόχευση της μεσαίας τάξης, επαναλαμβάνοντας με κάθε ευκαιρία πως «οι πολίτες ειδικά οι αδύναμοι και ασθενέστεροι δεν θα μείνουν αβοήθητοι απέναντι στην κρίση».

Σχετικά Άρθρα