Αποστολάκης: Το επικίνδυνο θα είναι να φύγει η Τουρκία από τη Δύση

 Αποστολάκης: Το επικίνδυνο θα είναι να φύγει η Τουρκία από τη Δύση

O πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, μίλησε για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων με τις νυχτερινές υπερπτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Mιλώντας για τις νυχτερινές υπερπτήσεις τουρκικών Bayraktar πάνω από τα ελληνικά νησιά δήλωσε πως είναι φθηνό να κάνουν τέτοιου τύπου πτήσεις. «Είναι πάρα πολλές οι πτήσεις το βράδυ και δημιουργούν την αίσθηση ότι κάτι πρέπει να γίνει. Δεν είναι σωστό να γίνονται τέτοιου είδους παραβιάσεις».Σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη, «εφόσον η Τουρκία επιδιώκει να διατηρεί την ένταση την κάνει με τον οποιοδήποτε τρόπο. Όλα αυτά τα κάνει με μια αίσθηση ασφαλείας. Έχει έναν τρόπο να κινείται στα όρια της νομιμότητας. Ξέρει μέχρι που θα το φτάσουμε και εκμεταλλεύεται αυτό το γεγονός».

Σχολιάζοντας τη νέα τακτική των τουρκικών παραβιάσεων επεσήμανε ότι οι πτήσεις ενός UAV είναι μια απλή υπόθεση ενώ η αναχαίτιση είναι ολόκληρη ιστορία και πολύ μεγάλος κόστος και μας αναγκάζει να πετάμε αεροπλάνα με πολύ μεγάλο κόστος.

«Το UAV καταγράφεται και όταν μπει σε περιοχές που πρέπει να αναχαιτιστεί αναχαιτίζεται» δήλωσε  ο κ. Αποστολάκης στην ΕΡΤ1, τονίζοντας ότι «κρατάει όλο το μηχανισμό της πολεμικής αεροπορίας σε εγρήγορση».

Όπως τόνισε με την χαμηλού κόστους -από την τουρκική πλευρά τακτική- των υπερπτήσεων καταφέρνουν ανά δημιουργούν το κλίμα που θέλουν οι Τούρκοι και να παρενοχλούν τις Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις.

Και ο ίδιος εστίασε στον μεγάλο αριθμό των παραβιάσεων με στόχο, όπως είπε, «να δείχνουν οι Τούρκοι ότι μπορούν να ελέγχουν την περιοχή και να έχουν πτήσεις όπου θέλουν γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι δεν θα φτάσουμε εύκολα στο σημείο να κάνουμε κατάρριψη».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Άμυνας «εφόσον η Τουρκία επιδιώκει να διατηρεί την ένταση την κάνει με τον οποιοδήποτε τρόπο. Όλα αυτά τα κάνει με μια αίσθηση ασφαλείας. Έχει έναν τρόπο να κινείται στα όρια της νομιμότητας. Ξέρει μέχρι που θα το φτάσουμε και εκμεταλλεύεται αυτό το γεγονός».

Αναλύοντας την επόμενη ημέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Αποστολάκης έκανε την εκτίμηση ότι δεν συμφέρει την Τουρκία να κλιμακώσει και άλλο τις προκλήσεις γιατί διαπραγματεύεεται αυτή την περίοδο εξαιρετικά σοβαρά θέματα.

Στη συνέχεια ανέφερε ενόψει των σημαντικών γεωπολιτικών αλλαγών δείχνει ότι η Τουρκία ψάχνει τον ρόλο της και ενδεχομένως πρέπει να λάβει κάποιες αποφάσεις. «Το επικίνδυνο να είναι να φύγει τελείως η Τουρκία από το δυτικό μπλόκο και να πάει από την άλλη μεριά. Τότε τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα και οι αντιδράσεις της Τουρκίας μπορεί να είναι ανεξέλεγκτες. Η Ελλάδα θα πρέπει να έχει την ετοιμότητα που χρειάζεται να αντιμετωπίσει την όποια ενέργεια μπορεί να προκύψει από την Τουρκία».

Ο πρώην υπουργός Άμυνας σχολίασε ότι αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν είναι πολύ φρόνιμο να στείλουμε τα άρματα μάχης που έχουμε στην Ουκρανία χωρίς να αντικατασταθούν από αντίστοιχα τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού.

Σε άλλη αποστροφή του λόγου του δήλωσε ότι «η Τουρκία έχει φτάσει την προκλητική της στάση στα όρια του γελοίου. Οι προκλήσεις είναι εντεινόμενες και δεν υπαναχωρεί. Δεν μπορείς να μην έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου να μην λειτουργήσει λογικά. Επομένως, εσύ πρέπει να είσαι έτοιμος».

Μανώλης Δράκος