Ανάλυση: Η… “ανάποδη” ανάγνωση Ανδρουλάκη στην παράσταση νίκης του Τσίπρα

 Ανάλυση: Η… “ανάποδη” ανάγνωση Ανδρουλάκη στην παράσταση νίκης του Τσίπρα

Ανάποδη ανάγνωση της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ κάνουν στην Χαριλάου Τρικούπη και διαβάζουν την απόρριψη της κυβέρνησης των ηττημένων ως ομολογία ήττας. Η ανάγνωση αυτή είναι και ένα δείγμα της ηττοπάθειας που διατρέχει οριζόντια την Δημοκρατική Παράταξη για την οποία παραδέχονται στο ΠΑΣΟΚ ότι πρέπει να ξεπεραστεί.

Αισθανόμενοι την πίεση στη Χαριλάου Τρικούπη που τους ασκούν Μητσοτάκης και Τσίπρας δεν βλέπουν άλλο δρόμο πέρα από το να εμβαθύνουν στη στρατηγική του διμέτωπου και της αυτόνομης πορείας.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Στην ανάγνωση που κάνουν στην τοποθέτηση Τσίπρα στην συνέντευξη τύπου της Κυριακής στο Βελλίδειο παρατηρούν ότι ο κ. Τσίπρας αυτοαναιρέθηκε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, όταν απέκλεισε την περίπτωση να μπει σε κυβέρνηση μειοψηφίας.

Όπως σημειώνουν ακύρωσε ο ίδιος την εμβληματική για τον ίδιο επιλογή της απλής αναλογικής και ήταν σαν να παραδέχεται ότι δεν θα είναι πρώτος από την πρώτη Κυριακή.

Στην προσπάθειά του δηλαδή, όπως σημειώνουν, να συμπιέσει και εκείνος από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ και να μην καταστήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη ρυθμιστή της επόμενης ημέρας των εκλογών ουσιαστικά ήταν σαν να αποδέχτηκε ότι είναι ο ηττημένος της εκλογικής διαδικασίας.

  • Η προσπάθεια είναι σαφής από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη να ακυρώσει την παράσταση νίκης που επιχείρησε να χτίσει ο κ. Τσίπρας με την παρουσία του στη ΔΕΘ.

Και το γεγονός ότι το Σάββατο στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε ενεστώτα διαρκείας ξεδιπλώνοντας τις προτάσεις του για την οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών αποφεύγοντας να αναφέρει τη λέξη «Μητσοτάκης», αλλά και την Κυριακή όπου απέφυγε επίσης πλην μιας στιγμής να βάλει στο στόμα τη λέξη «Ανδρουλάκης», δεν πέρασε απαρατήρητο από το επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη.

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας δεν θα καταλαγιάσουν όπως εκτιμάται σε όλη την πορεία προς τις κάλπες της απλής αναλογικής. Ωστόσο όπλο στα χέρια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι και το γεγονός ότι η απομάκρυνση της αυτοδυναμίας ακουμπά για τα καλά πλέον και την πόρτα της ΝΔ.

Η τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη για το θέμα της συνεργασίας με τον Κυριάκο Βελόπουλο ήταν ένα αναπάντεχο δώρο για το ΠΑΣΟΚ.

Η συζήτησης γύρω από μια ενδεχόμενη συνεργασία του κ. Μητσοτάκη με ένα κόμμα δεξιότερα της ΝΔ απελευθερώνει χώρο στο κεντρώο ακροατήριο, εκεί όπου κρίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό το στοίχημα του διπλασιασμού των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ.

Αναζητείται η εξωστρέφεια

Την ηττοπάθεια που διαβάζουν πάντως στον κ. Τσίπρα δεν αποφεύγουν να την δουν συνολικά και στην κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία. Πατώντας στη βάση της πρόσκλησης Ανδρουλάκη η Δημοκρατική Παράταξη να γίνει και πάλι πρωταγωνιστής διαβάζουν και τις δικές τους αδυναμίες ως προς τον επαναπατρισμό των κεντρώων ψηφοφόρων.

Η ανάγκη για περισσότερη εξωστρέφεια έχει αρχίσει να γίνεται περισσότερο αισθητή τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει αφήσει οριστικά πίσω του τη δική εσωστρέφεια και ο κ. Τσίπρας κατευθύνει τον πολιτικό του λόγο σε πιο μετριοπαθείς εκφράσεις και την ίδια στιγμή στρογγυλεύει τις θέσεις του σε ταυτοτικά ζητήματα όπως η ενσωμάτωση των μεταναστών στην χώρα.

  • Η ανακοίνωση της Ανανεωτικής Αριστεράς ήταν μια σαφής υπόμνηση στον Νίκο Ανδρουλάκη ότι «είμαστε και εμείς εδώ» σχολιάζοντας σκωπτικά το γεγονός ότι η Χαριλάου Τρικούπη έχει αναφορά μόνο στο ΠΑΣΟΚ και εκεί εξαντλεί την επιχείρηση διεύρυνσης στην κεντροαριστερά.

Ερμηνεύοντας δηλαδή τη θέση της συνιστώσας του ΚΙΝΑΛ από τη μια ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να παίζει με όλα τα ακροατήρια και να λειάνει τις αιχμές του λόγου του και των θέσεων και από την άλλη πλευρά ο Νίκος Ανδρουλάκης περιχαρακώνεται γύρω από το όνομα ΠΑΣΟΚ δίνοντας την εντύπωση ότι το όνομα και μόνο είναι ικανό για να επαναπατριστούν οι ψηφοφόροι του.

Λοβέρδος – Καϊλή

Κι αν η Ανανεωτική Αριστερά κρούει ένα καμπανάκι για την απώλεια του «αξιόμαχου» όλων των δυνάμεων του ΚΙΝΑΛ, οι «αμετανόητα» δεξιόστροφοι του ΠΑΣΟΚ Λοβέρδος και Καϊλή συνεχίζουν την πορεία σχετικής αυτονόμησης από τον Νίκο Ανδρουλάκη με τα σύννεφα να πυκνώνουν πάνω από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν ανέβηκε στη Θεσσαλόνίκη την Τετάρτη και την Πέμπτη, η Εύα Καϊλή συνεχίζει την προσέγγισή της με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό πηγαίνοντας κόντρα ακόμη και στην ευρωομάδα των σοσιαλιστών.

Όλοι θα κριθούν είχε σχολιάσει δηκτικά την Πέμπτη ο Νίκος Ανδρουλάκης για την περίπτωση της ευρωβουλευτή από τη Θεσσαλονίκη ενώ με τον Ανδρέα Λοβέρδο όλα δείχνουν ότι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αφήσει τις πρωτοβουλίες των κινήσεων στον ίδιο.

Αίσθηση πάντως είχε η παρουσία του στο ΣΚΑΪ ο οποίος αναφερόμενος στις προγραμματικές θέσεις του κ. Τσίπρα ξόρκισε σε όλους τους τόνους  την επανάληψη του 15-19.  


Σχετικά Άρθρα