Δεύτερη ανάγνωση: Τα μηνύματα Τσίπρα στις προοδευτικές δυνάμεις και τη μεσαία τάξη – Το μεγάλο δίλλημα στο ΠΑΣΟΚ

 Δεύτερη ανάγνωση: Τα μηνύματα Τσίπρα στις προοδευτικές δυνάμεις και τη μεσαία τάξη – Το μεγάλο δίλλημα στο ΠΑΣΟΚ

Σαφές μήνυμα στις προοδευτικές δυνάμεις έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζοντας σε ψηφοφόρους και κόμματα να μην χάσουν το τρένο της απλής αναλογικής για τη συγκρότηση κυβέρνησης πλατιάς πλειοψηφίας.

Στο τρένο της απλής αναλογικής κάλεσε να ανέβει και το ΠΑΣΟΚ διαφορετικά το θύμα θα φέρει και πάλι στην εξουσία το θύτη.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας έκοψε κάθε σενάριο περί μειοψηφικής κυβέρνησης από τα κόμματα της μειοψηφίας.

Μετά τη φράση του Νίκου Ανδρουλάκη για ηττημένους της εκλογών που θα έχουν απωλέσει μεγάλο μέρος της εκλογικής του επιρροής και για νικητές που θα έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους, αλλά και τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη για την τερατογένεση των προοδευτικών δυνάμεων, ο Αλέξης Τσίπρας με τη φράση «δεν διεκδικούμε να είμαστε μια κυβέρνηση των ηττημένων» έκοψε κάθε συζήτηση και σενάριο για σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας και άλλαξε τα δεδομένα της προεκλογικής κούρσας.

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας έστειλε ένα ιδιαίτερο μήνυμα στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ με στόχο να τις κινητοποιήσει απέναντι στη επερχόμενη τερατογένεση, που δεν είναι άλλη από την παραμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κυβέρνηση.

  • Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι βλέπει απέναντί του ένα και μόνο αντίπαλο σε αυτή την κούρσα και με εύσχημο τρόπο κατάφερε να διασκεδάσει κάθε συζήτηση για τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Και σε αυτό το σημείο αύξησε την πίεση για καθαρές λύσεις από τις πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής καλώντας μάλιστα τους ψηφοφόρους να μην πάνε σε χαλαρή ψήφο. Για τον ίδιο εξάλλου διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει δεύτερη κάλπη αν δεν είναι ο ίδιος πρώτο κόμμα «γιατί οποίος χάσει τις πρώτες εκλογές, χάνει το τρένο των εξελίξεων» είπε χαρακτηριστικά.

Γι’ αυτό εξάλλου και αποδεχόμενος το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας του πέταξε και πάλι το γάντι καλώντας τον αυτή τη φορά να μην το αποφύγει όπως έκανε το 2019 και να αναμετρηθούν σε ένα debate.  

Ηθική υποχρέωση

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πρώτη ημέρα της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη επιχείρησε να παρουσιάσει ένα διαφορετικό προφίλ. Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες ήταν η ώρα της γενναίας αυτοκριτικής και του μεγάλου ανοίγματος σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που οι μνημονιακοί καταναγκασμοί αδικήθηκαν κατάφορα.

  • Θυμίζοντας στη μεσαία τάξη τον εμπαιγμό της από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη που τους τράβηξε το 2019 μαζί για να πληρώνουν λιγότερους φόρους έχουν φτάσει να χάνουν εισόδημα και πάλι εξαιτίας της πολιτικής του να επιδοτεί την αισχροκέρδεια από την άμεση και έμμεση φορολογία.

Ακόμη πιο βαθιά ήταν η συγγνώμη του από θέση ευθύνης στο πρόσωπο των συνταξιούχων δεσμευόμενος να επιστραφούν τα αναδρομικά και να επαναφέρει τη 13η σύνταξη.

Ήταν η μεγαλύτερη εξαπάτηση του κ. Μητσοτάκη είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να ρίξει νέες γέφυρες σε μια κρίσιμη μερίδα ψηφοφόρων.

Η διάθεση αυτοκριτικής του ακόμη και εκ μέρους του σημερινού πρωθυπουργού ήταν ένα σαφές στίγμα της αλλαγής του προφίλ του απέναντι σε πιο συντηρητικά ακροατήρια και ταυτόχρονα πιο δύσκολα.

Κοστολογημένο

Εξίσου αποστομωτική ήταν και η τοποθέτησή του απέναντι στην κριτική για πλειοδοσία. Με την αιχμή της κριτικής αυτής που του ασκεί η κυβέρνηση για πολλαπλασιασμό των κινδύνων επιστροφής στα μνημόνια ο Αλέξης Τσίπρας αντέστρεψε και σε αυτή την περίπτωση τα επιχειρήματα ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για ένα αντίστοιχο πακέτο 5,5δισ€ με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός με την εκ διαμέτρου αντίθετη όμως φιλοσοφία και λογική.

  • Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πακέτο αναδιανομής υπερ των πολλών με τους λίγους και ευνοημένους της διακυβέρνησης Μητσοτάκη να καλούνται να χρηματοδοτήσουν εκείνοι τις κοινωνικές παροχές και τις ελαφρύνσεις μέσα από τα υπερκέρδη και τα πλεονάσματά τους.

Σημειώνοντας την αύξηση των φόρων κατά 7 δισ.€ το τελευταίο εξάμηνο πρόσθεσε ότι «θα σταματήσουμε την αισχροκέρδεια, θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια, προκειμένου να δώσουμε ανάσα στην μεσαία τάξη και τους μισθωτούς».

Σχετικά Άρθρα