Τι σημαίνει το διακριτικό άνοιγμα Τσίπρα στον Βενιζέλο- Γιατί μίλησε για “σημαντικό πολιτικό εκτόπισμα”

 Τι σημαίνει το διακριτικό άνοιγμα Τσίπρα στον Βενιζέλο- Γιατί μίλησε για “σημαντικό πολιτικό εκτόπισμα”

Σε ένα ενδιαφέρον άνοιγμα …αβροφροσύνης, μεστό, όμως, πολιτικών συμβολισμών και στοχεύσεων, προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, όσον αφορά τον Ευάγγελο Βενιζέλος. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ερωτηθείς σχετικά με τις απόψεις συνταγματολόγων για το απόρρητο που επικαλείται η κυβέρνηση, αναφέρθηκε με μεγάλη σαφήνεια στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Ο κ. Βενιζέλος έχει ένα εκτόπισμα που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο σκάνδαλο των υποκλοπών και τη θέση που έχει διατυπώσει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση που δέχθηκε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, ο κ. Βενιζέλος «δεν περνά απαρατήρητος. Είναι γνωστές οι διαφωνίες που έχουμε. Νομίζω ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος που είχε η συγκυβέρνηση του κόμματός του με τη Νέα Δημοκρατία έχει κριθεί από τον δημοκρατικό κόσμο. Ο κ. Βενιζέλος που τοποθετήθηκε για το θέμα έχει κριθεί πολιτικά, ωστόσο έχει εκτόπισμα που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Στις τελευταίες εξελίξεις, οι θέσεις που έχει ήταν αυτές που περίμενε να ακούσει κάθε πολίτης από κάθε σκεπτόμενο επιστήμονα και αυτό πιστώνεται θετικά. Αλλά δεν νομίζω ότι τις διατύπωσε γιατί επιδιώκει να τις εξαργυρώσει σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα. Το ίδιο θα πω και για τον κύριο Αλιβιζάτο».

Πρόκειται για σαφές άνοιγμα, όχι, φυσικά, διότι υπάρχει οιαδήποτε στόχευση συνεργασίας, άλλωστε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να μην καταλογίσει πολιτική υστεροβουλία (π.χ πρωθυπουργός ενός σχήματος κοινής αποδοχής) στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις πρόσφατες συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις του σχετικά με την αντισυνταγματική εκτροπή στο θέμα των παρακολουθήσεων.

Η στόχευση του κ. Τσίπρα είναι διττή:

Πρώτον, επειδή ο κ. Βενιζέλος είναι ένα πρόσωπο πολύ κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη και μπορεί κάποιος να υποθέσεις πως οι αβρότητες προς τον πρώτο ενισχύουν τις γέφυρες προς τον δεύτερο. Όλα αυτά για να λειάνουν το έδαφος για την πιθανότητα μιας κυβερνητικής συνεργασίας,

Δεύτερον, και ίσως σημαντικότερο, επειδή δια του κ. Βενιζέλου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον λεγόμενο κεντρώο χώρο, εκεί όπου ο “εκσυγχρονιστικός λόγος” εξακολουθεί να έχει μεγάλη ισχύ, και εκεί όπου εντοπίστηκε η πιο έντονη δράση του “αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου”.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αξιοποιεί την επιθετικότητα του πρωθυπουργού κατά του κ. Βενιζέλου και σπεύδει να δηλώσει πως ο ίδιος δεν αντιστρατεύεται εκείνους που μπορούν να διαδραματίσουν θετικό ρόλο, ακόμα κι αν υπάρχουν με αυτούς βαθιές διαφωνίες.

Μέχρι και πριν τις εκλογές του 2019, άλλωστε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτηριζόταν “βαρίδι” από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα όποια σενάρια κεντροαριστερών συγκλίσεων βρίσκονταν στο προσκήνιο. Αυτή η εικόνα έχει αλλάξει και αλλάζει εντελώς μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα.

Σχετικά Άρθρα